x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Un meci de fotbal din Turcia s-a încheiat cu șapte arestări și un protest al partidului prokurd

Un meci de fotbal din Turcia s-a încheiat cu șapte arestări și un protest al partidului prokurd

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2023   •   00:30
Un meci de fotbal din Turcia s-a încheiat cu șapte arestări și un protest al partidului prokurd
Sursa foto: Twitter/Mehmet Akar

Poliția turcă a arestat 7 persoane după ce au izbucnit violențe la un meci de fotbal din orașul Bursa împotriva unei echipe din Diyarbakir, cu populație majoritar kurdă, au anunțat autoritățile, iar un partid pro-kurd a declarat că oficialii ar trebui să demisioneze din cauza "rasismului deschis".

Imagini video au arătat cum jucătorii echipei Amedspor au fost loviți cu sticle de apă și obiecte ascuțite, precum cuțite mici, pe teren, în timp ce fanii au scandat sloganuri naționaliste turcești și antikurde.

Biroul guvernatorului din provincia Bursa din nord-vestul Turciei a declarat că trei funcționari publici au fost demiși din funcțiile lor până la finalizarea unei anchete privind evenimentele de la meciul de duminică dintre Bursapor și Amedspor din Diyarbakir.

Acesta a declarat că procurorii au lansat proceduri împotriva celor implicați într-o agresiune în vestiare după meci și a celor implicați în desfășurarea de bannere în timpul meciului.

Până în prezent, șapte persoane au fost reținute, a adăugat acesta, citat de Reuters.

Amedspor se află pe locul trei în al treilea eșalon al fotbalului turcesc, după ce a pierdut cu 2-1 în meciul de duminică.

Co-liderii Partidului Democrat al Poporului (HDP), grupare prokurdă din Turcia, au emis duminică o declarație în care au afirmat că Amedspor a fost supus unui "linșaj organizat și fascism" la Bursa.

Acesta a afirmat că au fost ținta unor scandări rasiste și a unor focuri de artificii trase în fața hotelului lor în noaptea dinaintea meciului și au continuat a doua zi și în timpul meciului.

Ostilitatea față de Amedspor la meci a inclus sloganuri rasiste și afișarea de fotografii care făceau aluzie la uciderea unor personalități publice kurde în anii 1980 și 1990, a declarat HDP, care a cerut demisia oficialilor care au permis ca incidentul să aibă loc.

Într-o declarație de luni, Federația Turcă de Fotbal (TFF) a condamnat "acțiunile și discursurile provocatoare" și a promis că va lua măsuri.

"Retorica și acțiunile rasiste și de dezbinare, atitudinile și comportamentele violente ale grupurilor marginalizate pe stadioane nu sunt niciodată acceptabile", a declarat TFF.

Pe Twitter, Bursaspor a distribuit o înregistrare video de la un meci din luna septembrie a anului trecut, când a jucat cu Amedspor la Diyarbakir, în care se vede cum poliția antirevoltă îi protejează pe jucătorii lui Bursaspor în timp ce aceștia sunt loviți de obiecte aruncate din tribune.

"Ne-am fi așteptat la aceeași sensibilitate din partea celor care acum pontifică cu ignoranță după meciul de la Diyarbakir, unde noi doar "ne-am dus să jucăm fotbal"", se arată în comunicat. "Bursaspor mai presus decât politica".

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: violente arestari meci Turcia