x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Chelsea a câştigat Europa League, după 4-1 în finala cu Arsenal

Chelsea a câştigat Europa League, după 4-1 în finala cu Arsenal

30 Mai 2019   •   03:03
Chelsea a câştigat Europa League, după 4-1 în finala cu Arsenal

Chelsea a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Arsenal cu scorul de 4-1 (0-0), miercuri seara, într-o finală care a opus două echipe londoneze pe Stadionul Olimpic din Baku.

Chelsea a câştigat trofeul din nou, după ce şi l-a trecut în palmares prima oară în 2013.

''The Blues'' s-au impus prin golurile marcate de Olivier Giroud (49), Pedro Rodriguez (60), Eden Hazard (65 - penalty, 72), respectiv Alex Iwobi (69). Cel mai bun om al meciului a fost belgianul Hazard, la ultima sa partidă în tricoul echipei Chelsea, cu două goluri şi o pasă decisivă, în timp ce Giroud, fost jucător la Arsenal, a reuşit un gol, a scos un penalty şi a dat o pasă de gol.

Arsenal a început mai bine meciul şi şi-a creat primele ocazii de gol, dar Aubameyang (9) a fost imprecis, din poziţie bună, după care şutul lui Xhaka (27) de la 25 metri a şters bara transversală.

Echipa lui Sarri a echilibrat disputa şi Emerson a avut prima situaţie bună de a deschide scorul, dar a şutat pe direcţia lui Cech (34).

Kolasinac a creat pericol la poarta cealaltă (37), dar Kepa a respins şutul său centrare. Cech s-a opus golului (39), la şutul lui Giroud de la 16 metri.

În debutul reprizei secunde, Giroud (49) a deschis scorul cu o lovitură de cap de la 11 metri, din centrarea la semiînălţime a lui Emerson Palmieri. Pentru campionul mondial francez a fost golul său cu numărul 11 în acest sezon al Europa League, fiind golgheterul competiţiei.

Forcingul echipei Chelsea din repriza secundă a continuat, iar Pedro (60) a majorat diferenţa, cu un şut fără preluare la centrarea lui Hazard. Golul al treilea a fost înscris de Hazard, din penalty (65), după ce Giroud a fost faultat în careu de Maitland-Niles.

''Tunarii'' au redus din diferenţă prin Iwobi (69), cu un şut din marginea careului, la o minge respinsă de apărarea echipei Chelsea.

Speranţele formaţiei Arsenal au fost spulberate în min. 72, când ''albaştrii'' au recuperat o minge în jumătatea adversă, iar Hazard a marcat din nou, după o combinaţie cu Giroud.

Cech, fost portar la Chelsea, aflat la ultimul meci al carierei, a limitat proporţiile scorului, salvând poarta în două situaţii clare, la şuturile lui Hazard (75) şi Willian (79). Azpilicueta (81) a fost şi el aproape de gol, dar şutul expediat la colţul lung a trecut puţin alături.

Arsenal a ratat şansa de a se califica în Liga Campionilor, bonus care ar fi fost adus de cucerirea trofeului. Antrenorul ''tunarilor'', spaniolul Unai Emery, câştigase Europa League de trei ori consecutiv, în perioada 2014-2016, cu Sevilla.

Chelsea a terminat acest sezon al Europa League neînvinsă în 15 meciuri (12 victorii, 3 egaluri).

Cele două echipe londoneze au mai fost adversare o singură dată în cupele europene, în sezonul 2003/04 al Champions League, în sferturile de finală, 1-1 pe Stamford Bridge şi 2-1 pe Highbury pentru Chelsea. Arsenal nu a câştigat niciodată un meci european cu o altă echipă engleză, în şapte încercări (două egaluri, cinci eşecuri).

Chelsea - Arsenal 4-1 (0-0)
Au marcat: Olivier Giroud (49), Pedro Rodriguez (60), Eden Hazard (65 - penalty, 72), respectiv Alex Iwobi (69).
Baku, Stadionul Olimpic
Europa League - finala

Au evoluat echipele:
Chelsea: 1. Kepa Arrizabalaga - 28. Cesar Azpilicueta (căpitan), 27. Andreas Christensen, 30. David Luiz, 33. Emerson Palmieri - 7. Ngolo Kante, 5. Jorginho, 17. Mateo Kovacic (8. Ross Barkley, 76) - 11. Pedro Rodriguez (22. Willian, 71), 18. Olivier Giroud, 10. Eden Hazard (21. Davide Zappacosta, 89). Antrenor: Maurizio Sarri.
Rezerve neutilizate: 13. Willy Caballero, 52. Jamie Cumming - 3. Marcos Alonso, 9. Gonzalo Higuain, 24. Gary Cahill, 44. Ethan Ampadu, 51. Conor Gallagher, 55. George McEachran.
Arsenal: 1. Petr Cech - 5. Sokratis Papastathopoulos, 6. Laurent Koscielny (căpitan), 18. Nacho Monreal (29. Matteo Guendouzi, 66) - 15. Ainsley Maitland-Niles, 11. Lucas Torreira (17. Alex Iwobi, 66), 34. Granit Xhaka, 31. Sead Kolasinac - 10. Mesut Oezil (59. Joe Willock, 77) - 9. Alexandre Lacazette, 14. Pierre-Emerick Aubameyang. Antrenor: Unai Emery.
Rezerve neutilizate: 19. Bernd Leno, 44. Deian Iliev - 4. Mohamed Elneny, 12. Stephan Lichtsteiner, 20. Shkodran Mustafi, 23. Danny Welbeck, 25. Carl Jenkinson, 49. Eddie Nketiah, 87. Bukayo Saka.

Arbitru: Gianluca Rocchi; arbitri asistenţi: Filippo Meli, Lorenzo Manganelli (toţi din Italia); arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); arbitri asistenţi video: Marco Guida (Italia), Szymon Marciniak (Polonia); arbitru asistent video pentru ofsaid: Pawel Sokolnicki (Polonia); al patrulea oficial: Daniele Orsato (Italia)
Cartonaşe galbene: Pedro (56), Christensen (68). AGERPRES

×