x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Echipele românești, doar ospătari la mesele bogaților

Echipele românești, doar ospătari la mesele bogaților

de Adi Munteanu    |    28 Mai 2021   •   08:44
Echipele românești, doar ospătari la mesele bogaților

Chiar dacă UEFA spune că ne-a făcut serviciu când a creat o nouă competiție, Conference League, care să fie mai abordabilă echipelor din estul Europei, tot vor fi puține cluburi care vor reuși să se strecoare, iar echipele românești vor avea șanse foarte mici să acceadă în grupe.

 

O analiză a sistemului de acces și desfășurare a noii competiții europene, UEFA Europa Conference League (UECL), scoate la iveală că „marile favoruri” făcute de UEFA echipelor mici nu nu sunt deloc „mari favoruri”. Competiția a fost creată la presiunea marilor cluburi (Real, Barcelona, Juventus, Manchester City sau PSG) ca acestea să nu se mai deplaseze prin „capetele exotice ale hărții Europei”. S-a venit cu această alternativă ca echipele mici să joace între ele și, astfel, să nu-i mai încurce pe „granzi”. 

 

Competiție pentru echipele mici, dar tot ale lor

În noua organizare, toate cele trei competiții europene intercluburi, Champions League, Europa League și Conference League vor avea în faza grupelor câte 32 de echipe. În ceea ce privește Champions League, acolo lucrurile sunt clare: din 48 de campioane din Europa doar patru se pot strecura în grupele competiției, celelalte fiind calificate direct. Deci, pentru CFR Cluj va fi practic imposibil. În cazul Europa League, aceasta este o competiție rezervată tot celor puternici, primele 15 țări în clasamentul coeficienților UEFA, dar ghinioniști, care n-au loc în Champions League. Și aici va fi greu pentru CFR Cluj. În primul rând, clujenii trebuie să treacă două tururi preliminare în Champions League pentru a putea fi pe lista echipelor care vor juca calificările Europa League și ca să ajungă în grupe, CFR trebuie să fie între primele 14 campioane și necampioane din Europa. Altfel, CFR va „aluneca” în cea de a treia competiție, Conference League, singurul avantaj ar fi statutul de cap de serie. 

Pentru celelalte reprezentante ale Ligii 1 în Cupele Europene traseul în UECL este dificil de la bun început și nu există varianta „alunecării” în altă competiție. Pe scurt, din cele 32 de echipe din grupe, 10 locuri sunt rezervate cluburilor care pierd play-off-ul Europa League. Rămân, deci, 22 de locuri în grupele UECL pentru care se vor bate 174 de echipe. Cum vor reuși FCSB, Universitatea Craiova și câștigătoarea barajului Sepsi-Chindia-Viitorul să ajungă printre primele 22 de echipe ale preliminariilor, atâta vreme când în competiție vor participa, cu statut special de cap de serie, echipe din Anglia - Tottenham, Germania - Union Berlin, Italia - AS Roma, Belgia - Anderlecht, sau Turcia - Trabzonspor. Dar și până la momentul decisiv al play-off-ului echipele noastre vor trebui să treacă de echipe din Olanda, Austria, Grecia, Rusia, Serbia sau Croația, toate cu un coeficient UEFA superior.

 

Programul începe în iulie

Prima echipă din Liga 1 care intră în „focurile calificării” este CFR Cluj, pe 6 iulie după ce-și află adversarul pe 15 iunie. Pentru CFR este esențial să treacă de acest prim tur al Champions League, în caz contrar se va duce direct în Conference League, fără să mai joace calificarea în Europa League. Totuși, CFR va avea statut de cap de serie în această fază a competiției. 

FCSB, Universitatea Craiova și câștigătoarea barajului Sepsi-Chindia-Viitorul încep competiția în turul II preliminar, pe 22 iulie, în care doar FCSB și Craiova vor fi cap de serie. Pentru accesul în grupe, care încep pe 27 august, vor avea să treacă alte două tururi de calificare și doar în primul vor fi favorite.

În ceea ce privește banii de la UEFA pentru participarea în UECL, abia din faza grupelor sumele sunt ceva mai consistente, însă mult mai mici față de Europa League. Totuși, se pot aduna câteva milioane de euro în urma unor prestații foarte bune.

 

Nici în Conference League nu vor avea loc echipele românești. De acord că este o competiție pentru echipe mai slabe, dar este pentru echipele mai slabe din campionatele mari, nu pentru noi. E greu de ajuns și în Conference League.

Dănuț Lupu, fost internațional

×
Subiecte în articol: Conference League