x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Înfruntarea titanilor – Franța și Spania se întâlnesc astăzi în prima semifinală la Euro 2024

Înfruntarea titanilor – Franța și Spania se întâlnesc astăzi în prima semifinală la Euro 2024

de Redacția Jurnalul    |    09 Iul 2024   •   09:45
Înfruntarea titanilor – Franța și Spania se întâlnesc astăzi în prima semifinală la Euro 2024
Sursa foto: Hepta

Franța și Spania se înfruntă marți seara la Munchen în prima semifinală de la Euro 2024. Spania a strălucit în turneul de până acum și este singura echipă care a câștigat toate cele cinci meciuri. De cealaltă parte, Franța nu a primit gol în patru din cele cinci meciuri disputate.

De asemenea, Spania se află pe primul loc la numărul de goluri (11) și pe primul loc la numărul total de tentative (102) și mingi recuperate (230), demonstrând cât de impresionantă a fost atât în atac, cât și în defensivă. „Jucătorii mei sunt inepuizabili", s-a bucurat selecționerul Luis de la Fuente după victoria cu Germania din sferturile de finală. „Există întotdeauna loc de îmbunătățiri, desigur, dar nu putem pune la îndoială mândria, calitatea și angajamentul lor".

În calea lui La Roja se află însă o echipă solidă a Franței, care nu a primit gol în patru din cele cinci partide disputate până acum. Les Bleus vizează a patra finală a unui turneu major în ultimii opt ani (după ce au ajuns la EURO 2016 și în finalele Cupei Mondiale din 2018 și 2022) - un record incredibil care atestă rezervorul lor de experiență în jocurile mari. „Suntem în semifinale și este ceva ce nu ar trebui să luăm de bun, chiar dacă poate ne-am obișnuit cu asta în ultima vreme", a declarat selecționerul Didier Deschamps după victoria din sferturile de finală cu Portugalia. „Acum mergem să o câștigăm".

Echipe probabile

Spania: Unai Simón: Navas, Nacho, Laporte, Cucurella; Olmo, Rodri, Fabián Ruiz; Lamine Yamal, Morata, Williams
Suspendați: Carvajal, Le Normand

Franța: Maignan; Koundé, Saliba, Upamecano, Hernández; Kanté, Tchouaméni, Camavinga, Griezmann; Kolo Muani, Mbappé

Drumul spre semifinale

Spania
Grupa B
3-0 cu Croația (Morata 29, Fabián Ruiz 32, Carvajal 45+2)
1-0 cu Italia (Calafiori ag 55)
1-0 cu Albania (Ferran Torres 13)

Optimi de finală
4-1 cu Georgia (Rodri 39, Fabián Ruiz 51, Williams 75, Olmo 83; Le Normand ag 18)

Sferturi de finală
2-1 cu Germania, după prelungiri (Dani Olmo 51, Merino 119; Wirtz 89)

Franța
Grupa D
1-0 cu Austria (Wöber ag 38)
0-0 cu Olanda
1-1 cu Polonia (Mbappé 56 pen; Lewandowski 79 pen)

Optimi de finală
1-0 cu Belgia (Vertonghen og 85)

Sferturi de finală
0-0, după prelungiri, 5-3 după penalty cu Portugalia

Pronosticurile experților

Graham Hunter, reporter Spania

Nu câștigi trofee importante fără să treci cumva teste ca acesta. Pe forma actuală, chiar dacă e discutabil, Spania ar fi favorită pentru a răzbuna înfrângerea din finala UEFA Nations League 2021. La Roja a câștigat, a marcat și a convins într-un mod în care Les Bleus poate că nu au reușit încă. Luis de la Fuente trebuie însă să facă față fără Dani Carvajal, Robin Le Normand și Pedri.

Este timpul ca experiența extraordinară a lui Jesús Navas, în vârstă de 38 de ani, să iasă în evidență? De asemenea, portarul Unai Simón este în formă și, bineînțeles, aripile tinere și palpitante ale Spaniei, Nico Williams și Lamine Yamal. Acesta este un test pe care Spania îl poate trece cu brio.

Alex Clementson, reporter Franța

În timp ce o mare parte a narațiunii post-Portugalia s-a centrat pe dificultățile continue ale Franței în atac, consolarea e dată de unitatea defensivă aproape impenetrabilă a echipei. Bazele solide te împiedică să pierzi, dar există o recunoaștere în interiorul taberei că trebuie inventată o formulă pentru fluiditatea ofensivă.

O a treia semifinală în ultimele patru competiții majore pentru Les Bleus este un record pe care puțini îl pot egala, iar această mentalitate de învingători le va fi de mare ajutor în fața unei formații spaniole cu un aspect formidabil.

Declarații din cele două tabere

Luis de la Fuente, selecționerul Spaniei:

„Cu toții putem vedea traiectoriile care au adus aceste echipe aici și ce spun aceste traiectorii. Dar acesta este un meci complet nou, diferit. [Franța] este plină de jucători care de obicei marchează frecvent și nu vrem ca acest lucru să înceapă din nou mâine."

Didier Deschamps, selecționerul Franței: „[Spania] a avut cel mai bun Euro de până acum și a lăsat cea mai bună impresie după fiecare meci. Toate echipele Spaniei au avut întotdeauna un mijlocaș bun, capabil să controleze meciurile. Rodri în special este esențial pentru echipa spaniolă, dar toți jucătorii lor sunt importanți."

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: EURO 2024 semifinala franta Spania