x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Liga 1 începe tot șchiopătând

Liga 1 începe tot șchiopătând

de Adi Munteanu    |    15 Iul 2022   •   07:25
Liga 1 începe tot șchiopătând

Azi debutează un nou sezon al Ligii 1. Rebotezată „Superliga” din rațiuni publicitare, prima noastră divizie ar fi trebuit totuși să se numească „Miniliga” sau, ca să fie mai aproape de realitate, „Microliga României”. Rezultatele slabe ale naționalei cu Macedonia și Bosnia au fost urmate firesc și de echipele de club.

Deocamdată s-a făcut de râs în Europa doar CFR Cluj, însă urmează și celelalte reprezentante ale noastre. Acesta este nivelul fotbalului nostru în acest moment și nu sunt perspective ca în următorii ani să crească în valoare. Ce speranțe să mai aibă iubitorii fotbalului nostru, după ce ne înving echipe din Armenia, și la nivelul naționalei, și la nivel de club? Paradoxal, deși este din ce în ce mai slab și neperformant, echipele vor primi mai mulți bani din drepturile TV.

„Sunt blestemat”, a spus Dan Petrescu după rușinea cu Pyunik Erevan. A dat vina pe ghinion, pe soartă, pe oboseală, pe accidentări. A uitat să dea vina pe timpul probabil, pe alinierea planetelor sau pe migrația berzelor. Numai pe el nu a dat vina, la modul serios. Că a spus cam cu jumătate de gură „Eu sunt de vină”, a fost evident necredibil. CFR joacă acest nefotbal de ani de zile și deși a avut unele succese pe plan intern, când a dat nas în nas cu fotbalul european și-a prins urechile cu echipe modeste. S-a spus după ce în urmă cu 4 ani, când a fost eliminată de luxemburghezii de la Dudelange, că a fost un accident. Realitatea ulterioară a demonstrat că accidente au fost calificările în dauna unor echipe ca Borac Banja Luka sau Lincoln. Să nu uităm că anul trecut CFR s-a chinuit cu Lincoln, campioana Gibraltarului. 

Gaura financiară se adâncește

Cu principalul obiectiv ratat, calificarea în grupele Champions League sau Europa League, CFR Cluj a intrat deja pe panta spre o nouă intrare în insolvență. Datoriile cresc de la o lună la alta, ajungând acum la peste 23 de milioane de euro. Jucătorii au restanțe salariale de peste 3 luni. Investițiile în lot din această vară au fost făcute exclusiv pentru accederea în grupele cupelor europene de top, de unde să vină măcar 10-15 milioane de euro. Acum echipa din Gruia rămâne doar cu posibilitatea intrării în grupele Conference League, de unde, cu mare noroc, poate încasa 4-5 milioane. Anul trecut a ieșit pe pierdere. Mai mult a cheltuit decât a câștigat. Mai exact, a investit 2,2 milioane de euro în transferuri și a primit de la UEFA puțin peste 600.000 de euro. Dacă mai adăugăm și cheltuielile de deplasare, cazare și celelalte plăți inerente, este limpede că CFR joacă în pagubă. Rămâne de văzut câtă răbdare vor mai avea șefii clubului cu Dan Petrescu, un antrenor căruia i s-au făcut toate poftele. Surse din club ne-au spus că se așteaptă meciul din prima etapă a sezonului, cu Rapid. Dacă nici acum nu se vede o schimbare la echipă, Nelu Varga va încheia socotelile cu „Bursucul”.

Un nou sezon, un nou scandal

Tradițional, nicio nouă ediție a campionatului nu a început fără un scandal. Gâlceava momentului a fost declanșată de ordinul ministrului Sportului care obligă echipele să aibă în lot minimul 40% jucători români. Ei bine, momentul ales pentru acest Ordin de ministru este total nefericit, venit după ce cluburile și-au încheiat campaniile de transfer, au semnat contracte pe mai mulți ani cu jucători din străinătate, iar acum s-au trezit că nu pot folosi jucătorii străini aduși cu puțin timp înainte de Ordinul ministrului Novak. „O astfel de decizie poate fi bună, dar să fie anunțată cu doi-trei ani înainte. Mai mult, ea încalcă legile europene ale dreptului la muncă în spațiul UE”, spun cluburile. Totuși, în ciuda protestelor, ministrul Eduard Novak rămâne ferm pe poziție: „Ordinul intră în vigoare imediat”.

Craiova, din nou pe un butoi de pulbere

Scandalul celor două Craiove continuă, de data asta pe sălile tribunalelor. Adrian Mititelu, patronul FCU Craiova 1948, proaspăt eliberat condiționat din penitenciar, s-a trezit cu decizie judecătorească prin care este obligat să-și modifice sigla și numele. Mai precis, i se interzice folosirea leului și a literei „U”. Decizia pare curioasă de vreme ce reclamantul, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, nu a avut niciodată acel leu pe emblemă, acesta fiind introdus după separarea secției de fotbal de clubul sportiv. Apoi, echipa lui Mititelu este considerată de Tribunalul Sportiv Internațional continuatoarea de drept a fostei echipe, atât timp cât a fost obligată să achite datorii istorice ale FC Universitatea Craiova. Deși decizia nu este definitivă, Mititelu acuză rivala CSU de „manevre necurate”. În oraș însă, s-au încins spiritele între ultrașii celor două echipe din Bănie.

×