x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Gunnar Prokop face scandal: Finala Champions League 2008 a fost trucată!

Gunnar Prokop face scandal: Finala Champions League 2008 a fost trucată!

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Mar 2009   •   00:00
Gunnar Prokop face scandal: Finala Champions League 2008 a fost trucată!
Sursa foto: GEPA pictures/ Walter Luger/GEPA pictures

Gunnar Prokop, patronul echipei de handbal feminin Hypo Niederostereich Viena, omul de care toate team-urile europene se feresc, datorită influienţei pe care o exercită, ţipă că a fost furat într-o finală europeană. Mai precis, în urma acuzaţiilor formulate de austriac, EHF a declanşat o anchetă care vizează adversarul lui Hypo, clubul rus Zvezda Zvenigorod.



Meciul luat la ochi de oficialii EHF este finala Champions League 2008, disputată între Hypo Neiderostereich Viena şi Zvezda Zvenigorod. Conform EHF, care a declanşat ancheta oficială în urmă cu o zi, cei doi arbitrii francezi, Nordine Lazaar şi Laurent Reveret, au recunoscut că au fost "abordaţi" în preajma meciului, mărturisirea fiind făcută într-un chestionar adresat tuturor arbitrilor federaţiei care au oficiat în ultimii 4 ani.


Jocul în cauză s-a disputat pe 17 mai 2008, în Rusia, şi a fost adjudecat de Zvezda cu scorul de 25-24. Nemulţumit de modul în care a fost arbitrată echipa pe care o patronează, Gunnar Prokop a tunat: "Am fost furaţi. Au fost, de exemplu, o serie de lovituri cu pumnul evidente care nu au fost sancţionate cu cartonaş roşu". Conform secretarului general al EHF, Michael Wiederer, forul european va ancheta şi desfăşurarea meciului retur, pierdut 29-31 acasă de către austriece. Atunci, partida a fost arbitrată de germanii Frank Lemme şi Bernd Ullrich, deja evocaţi în mai multe alte scandaluri, ei fiind suspendaţi provizoriu din 15 martie de către EHF, din cauza bănuielilor de corupţie de la finala-retur a Ligii campionilor masculin 2007, câştigată de Kiel. În acest scandal, de la care, de fapt, au început toate acţiunile de acest gen ale forului continental, s-a vorbit de suma de 96.000 euro, cu care ar fi fost corupţi arbitrii.

Primele măsuri

După ce a început cu 15 zile în urmă un sondaj, prin intermediul unui dicţionar, în rândul arbitrilor care au oficiat în competiţiile din ultimii 4 ani, EHF a luat câteva măsuri, începând cu schimbarea condiţiilor de deplasare a arbitrilor. Conform Agerpres, aceste modificări au fost realizate pentru limitarea contactului acestora cu oficialii cluburilor. Pe de altă parte, EHF a decis să crească baremurile arbitrilor care oficiază la meciurile cele mai importante. Federaţia continentală a prevăzut, pe de altă parte, să alcătuiască un lot de arbitri de înalt nivel, să urmărească mai atent arbitrii şi mai ales să interzică un cumul de funcţii de arbitru cu o altă postură legată de handbal, de pildă de agent de jucători. În intenţia EHF se află, de asemenea, o adaptare a regulilor handbalului care să reducă posibilitatea unor "interpretări personale".

×
Subiecte în articol: sport