x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Începe Liga 1. Arbitru va fi DSP-ul

Începe Liga 1. Arbitru va fi DSP-ul

de Adi Munteanu    |    21 Aug 2020   •   09:18
Începe Liga 1. Arbitru va fi DSP-ul

Președinții celor două foruri coordonatoare ale fotbalului nostru, Răzvan Burleanu și Gino Iorgulescu au mers la Guvern pentru a stabili, de comun acord, cu premierul Orban, cu ministrul Sănătății și cu ministrul Tineretului și Sportului un alt set de reguli din protocolul medical antipandemie. N-au fost suficient de convingători, astfel că situația a rămas la fel: decizia rămâne tot la DSP-urile din teritoriu. Nici dorința FRF și LPF ca DSP-urile să aibă un tratament unitar nu a fost luată în seamă. „DSP-urile au deplină putere de decizie în funcție de situația punctuală”, a spus ministrul Ionuț Stroe.

Azi începe noul sezon al Ligii 1 după doar două săptămâni de vacanță și doar câteva echipe au situația loturilor cât de cât clară. Este o perioadă de transferuri pe repede-nainte, cu jucători luați la viteză. Cum nu se știe când și cum se vor încasa banii din drepturile TV, fără posibilitatea planificării bugetelor, cluburile încearcă să transfere doar jucători liberi de contract.

 

FC Argeș, după 11 ani

Piteștiul a așteptat 11 ani ca echipa locală să ajungă din nou în prima divizie și „va deschide balul”, azi, de la ora 18.15, pe teren propriu, cu FC Botoșani. Promovați direct din Liga 2 cu ajutorul Rapidului, FC Argeș speră să reziste în Liga 1 și să nu mai aibă parte de coșmaruri cu conducători de club corupți, cum a fost Cornel Penescu, fostul patron al clubului, arestat și condamnat pentru mituirea unor arbitri în 2009. De atunci, FC Argeș a dispărut din fotbal și abia în 2017 echipa a început un nou drum, culminând cu promovarea din această vară. Antrenorul Ionuț Badea a fost reconfirmat la echipă după promovare și speră să redebuteze în Liga 1 cu o victorie. Interesant este că Ionuț Badea era antrenorul echipei și în anul 2009, când echipa a fost retrogradată prin decizia FRF.

 

„Noul Viitorul” vs „Bătrâna Doamnă”

Sâmbătă revine în Liga 1, după 12 ani, și UTA Arad. Arădenii au dominat categoric sezonul în Liga 2 și au fost principalii favoriți la promovare. Laszlo Balint debutează ca antrenor în primul eșalon, însă și-a întărit lotul cu jucători cu experiență. De altfel, UTA a avut în această vară cea mai agresivă campanie de transferuri, cu 12 nou-veniți la Arad. Primul meci va fi în deplasare, la Constanța, cu Viitorul, contrar tradiției ca nou-promovatele să joace primul meci pe teren propriu. Din păcate, „pe teren propriu” la UTA va fi o perioadă tot pe terenul sintetic de la stadionul Motorul, pentru că noua și eleganta arenă din Arad nu are nici acum, după 4 ani, avizul ISU. Este de neînțeles, totuși, cum nu se poate juca pe noul stadion, atât timp cât partidele se desfășoară fără spectatori, iar pericolele, practic, nu există.

 

Revine Contra la Dinamo?

La Dinamo a fost confirmat ca antrenor Gigi Mulțescu, numit în această vară ca principal să salveze echipa de la retrogradare. Se pare însă că noii acționari spanioli ai „câinilor” ar avea alte gânduri, printre ele readucerea lui Cosmin Contra la cârma formației și a unui contingent de 6-7 jucători din ligile inferioare din Spania. Mulțescu a declarat la o emisiune TV că toți jucătorii propuși de el pentru Dinamo au fost refuzați în bloc. „Doar Vlad Achim a venit la noi, este făcut transferul. Privind celelalte transferuri, mi s-a spus că vor veni jucători pe stilul spaniol, pe filosofia spaniolă, noua filosofie a lui Dinamo. Nu mi s-a dat niciun nume”, a spus Gigi Mulțescu. Primul meci îl va disputa cu Hermannstadt, la București, însă nu se știe exact pe ce stadion, pe Dinamo sau pe Arena Națională. Noii patroni vor să mute echipa pe cel mai mare stadion al țării, pentru condițiile mult mai bune și pentru gazonul mult mai bun, însă costurile de închiriere sunt mult mai mari decât în „Groapă”. Însă pentru a juca luni pe Arena Națională, „câinii” trebuie să achite repede către administratorii stadionului niște restanțe de pe vremea lui Ionuț Negoiță. Cert este că spaniolii nu vor ca Dinamo să mai joace niciun meci pe vechiul stadion din Ștefan cel Mare și, din momentul în care va fi operațional, Dinamo va juca pe noul stadion Arcul de Triumf, arenă vizată pentru meciurile de pe teren propriu și de FCSB, și de Rapid.

 

CFR, mai mult cu gândul la Europa League

CFR începe noul sezon la Clinceni, însă preocuparea principală este calificarea în grupele Europa League. După victoria chinuită din Malta, echipa lui Dan Petrescu va primi săptămâna viitoare pe Dinamo Zagreb, în preliminariile Champions League. În cazul unui eșec, CFR va juca în preliminariile Europa League. „Încercăm să rezistăm cât mai mult în preliminariile Champions League, pentru a avea mai multe șanse pentru grupele Europa League. Nu avem echipă de Champions. Europa League este mai potrivită pentru noi”, a spus Dan Petrescu la revenirea din Malta.

 

×