x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Japonia ar putea permite sportivilor nord-coreeni să participe la JO 2020

Japonia ar putea permite sportivilor nord-coreeni să participe la JO 2020

13 Mar 2019   •   15:24
Japonia ar putea permite sportivilor nord-coreeni să participe la JO 2020

Japonia ia în considerare deschiderea frontierelor sale pentru ca sportivii nord-coreeni să poată participa la Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice din 2020 de la Tokyo, în pofida sancţiunilor impuse împotriva Republicii Populare Democrate Coreene, relatează Reuters. 

Sportivii nord-coreeni au participat la JO 2018 de iarnă de la PyeongChang, găzduite de Coreea de Sud, şi au aliniat o echipă comună cu sud-coreenii în turneul feminin de hochei pe gheaţă. 

La JO 2020, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au anunţat Comitetul Internaţional Olimpic că vor defila sub drapelul Unificării la ceremoniile de deschidere şi de închidere şi au solicitat oficial participarea cu echipe comune în concursurile de calificare la baschet feminin, hochei feminin, judo mixt pe echipe şi canotaj. 

Ministrul nipon de stat pentru Jocurile Olimpice, Yoshitaka Sakurada, a anunţat în parlament că guvernul japonez plănuieşte să permită sportivilor din Coreea de Nord să participe la Olimpiadă: ''Jocurile Olimpice şi Paralimpice sunt cele mai mari evenimente ale păcii şi este de dorit să avem cât mai mulţi participanţi posibil''. 

Japonia a impus o serie de sancţiuni împotriva Coreei de Nord din cauza programului acesteia de teste cu rachete nucleare, inclusiv interdicţia de intrare în ţară a cetăţenilor nord-coreeni. Relaţiile dintre cele două ţări sunt încordate şi din cauza răpirilor de cetăţeni japonezi comandate de Phenian în deceniile trecute, pentru a-i antrena ca spioni. 

Comentariile lui Sakurada indică o schimbare de ton a guvernului Japoniei, care anul trecut impunea rezolvarea problemei răpirilor ca o condiţie prealabilă înainte de acordarea dreptului sportivilor nord-coreeni să participe la JO 2020.

AGERPRES

×