x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Jucam baraj pentru a ramane in Grupa Mondiala

Jucam baraj pentru a ramane in Grupa Mondiala

09 Feb 2004   •   00:00

Dupa ce perechea Pavel - Trifu pierduse sambata meciul de dublu, liderul mondial, Roger Federer, a pus ieri capat intalnirii Romania - Elvetia, invingandu-l clar (3-0 la seturi) pe Andrei Pavel (foto). Scorul final, 2-3, a fost stabilit de victoria lui Victor Hanescu asupra tanarului Stanislas Wawrinka. Romania va juca in septembrie un meci de baraj pentru mentinerea in Grupa Mondiala.

Federer ne-a ucis! Numarul 1 ATP, Roger Federer, a spulberat ieri si ramasitele de speranta pe care romanii o mai aveau. Omul momentului in tenisul mondial l-a masacrat pe Andrei Pavel (6-3, 6-2, 7-5) dupa doar doua ore de joc. Elvetia va juca in sferturi, iar Romania va disputa in luna septembrie un meci de baraj pentru mentinerea in Grupa Mondiala. (CATALIN FAINISI FLORIN GONGU MIHAI IGIROSANU)

Dupa meciul de dublu, de sambata, Ilie Nastase a explodat: "Gre- seala a fost atunci cand s-a nascut Federer". Efectul masinariei de tenis Federer a fost resimtit ieri de Pavel si de cei aproximativ 4.000 de spectatori veniti la Sala Polivalenta cu speranta intr-un miracol. Dupa doua seturi in care romanul a fost surclasat evident, constanteanul a avut o tresarire de orgoliu, insa desi se distantase la 4-1, gratie unui break, n-a reusit sa valorifice oportunitatea. Elvetianul a iesit rapid din letargie si a rezolvat relativ repede soarta intalnirii.

Tiriac s-a lamurit repede Fara a avea loc in loja sau macar in apropierea echipei noastre, presedintele COR, Ion Tiriac, s-a lamurit inca din setul doi, cand scorul era 5-2 pentru oaspete, ca partida nu are istoric, parasind sala impreuna cu garda sa de corp. Intre timp, in spatiul rezervat echipei noastre, cel mai agitat personaj era masorul Ionut Gavrila, unul dintre putinii din sala care nu intelegeau ca zarurile sunt de mult aruncate. La un metru in fata sa, capitanul nejucator Florin Segarceanu aplauda mecanic chiar si interventiile stangace ale lui Pavel, gest desprins parca din peisaj. De fapt, prezenta lui Segarceanu in acest loc nu a fost justificata de alte interventii tehnico-tactice, pentru simplul motiv ca acestea ar fi inutile.

Decizie rigida In ultimul meci al intalnirii, care nu mai conta decat pentru palmares, in timp ce Marc Rosset a decis sa-i lase tanarului Stanislas Wawrinka sansa de a face cunostinta cu zgura de la "Polivalenta ", staff-ul roman l-a lasat pe juniorul Mergea pe margine, preferand sa-l arunce in lupta tot pe Hanescu. Astfel, dupa ce au evoluat excelent in infernul din Ecuador, pustii Mergea si Tecau se pot lauda cu performanta de a vedea meciurile putin mai aproape de teren in comparatie cu suporterii de rand din tribune.

70.000 de euro pentru figuratie Chiar daca mai multi dintre echipierii Romaniei nu au contribuit in confruntarea cu Elvetia, ei isi vor vedea eforturile rasplatite cu o suma de bani. Pentru prezenta in primul tur al Grupei Mondiale, federatia noastra va incasa 100.000 de euro de la forul international, suma din care 70% va intra in buzunarele jucatorilor si celorlalti membri ai echipei noastre.

Tot numarul 1 mondial a facut diferenta Sperantele echipei Romaniei au fost foarte mult legate de rezultatul meciului de sambata, de la dublu, unde perechea Pavel - Trifu a dat piept cu elvetienii Federer - Allegro. Partida a fost mai mult decat dramatica, oaspetii impunandu-se cu 3-2 la seturi, 10-8 in decisiv, dupa 3 ore si 36 de minute.

MOMENTE-CHEIE. Practic, intalnirea a fost transata de valoarea lui Federer, cel care a reusit sa puncteze in momentele-cheie, reparand ceea ce "strica" Allegro. Poate ca balanta meciului ar fi putut fi inclinata in favoarea romanilor, care in setul 3 se desprinsesera la 3-1, iar Trifu servea. Nu a fost suficient, elvetienii reusind sa ia punct dupa punct, inchizand setul, in timp ce ai nostri au ramas la 3.

CLASA. Mansa decisiva a fost una de infarct. Perechea Pavel - Trifu a reusit un re-break intr-un moment important, ducand partida in prelungiri. Din nou, clasa lui Federer a iesit la iveala, momentele sale de inspiratie determinandu-i pe romani sa capoteze si sa cedeze cu 8-10. Punct important pierdut de Romania, care a deschis calea spre victorie a Elvetiei. Cu 2-1 pentru noi, poate alta ar fi fost si soarta partidelor de ieri.

Se scuza ca joaca prea bine Roger Federer s-a declarat foarte fericit pentru evolutia sa. "Nu este vina mea ca tenisul pe care il joc pare lejer. Am avut avantajul ca am castigat primele doua seturi pana cand Pavel a reintrat in joc. Daca nu castigam, aveam incredere intr-unul dintre colegii mei care urma sa joace cu Hanescu." "Stiam ca vom pierde cele doua meciuri cu Federer. Surpriza putea veni de la dublu. Daca Trifu era mai in forma, puteam castiga", a apreciat Nicolae Vacaroiu.

Pavel: "Iau o saptamana de pauza!" Dupa ce a adus primul punct al echipei Romaniei, in primul meci de simplu, disputat vineri contra lui Michel Kratochvil, Andrei Pavel (foto) a parut ieri vlaguit in fata numarului 1 mondial. "De multi ani tot sper sa joc un sfert de finala in Cupa Davis. Acum, din pacate, iar trebuie sa o luam de la capat cu barajul. De-abia astept acum sa merg in Germania pentru a-mi vedea familia. Nu i-am mai vazut de pe 2 ianuarie. Trebuia sa joc la Rotterdam, dar cred ca o sa-mi mai iau o saptamana de pauza", a declarat constanteanul dupa infrangerea clara in fata lui Roger Federer. "A fost prea tare pentru mine. Azi am incercat sa dau totul, dar am resimtit presiunea. Am vrut prea mult in primele doua seturi si din aceasta cauza am facut cateva greseli. Federer a aratat din nou de ce este numarul 1. Este extrem de puternic si nu e usor sa joci impotriva lui. A fost foarte greu sa gasesc antidot la lovitura sa de dreapta si la serviciu. Ar fi fost surpriza Cupei Davis daca il invingeam", a explicat Pavel

Hanescu a redus diferenta In ultimul meci al intalnirii, unul fara importanta in privinta echipei calificate in "sferturi", Victor Hanescu l-a depasit pe cel mai tanar si mai slab cotat elvetian, Stanislas Wawrinka, care l-a inlocuit pe Michel Kratochvil, cu scorul de 2-1 (6-3, 6-7, 6-3). S-a cazut de comun acord sa se joace pe sistemul din doua seturi. Astfel, scorul final al meciului Romania - Elvetia a fost 2-3. Majoritatea spectatorilor parasisera sala imediat dupa meciul Pavel - Federer, astfel ca jocul n-a mai fost urmarit decat de circa 1.500 de oameni.

„Se poate spune ca pe teren a fost un singur jucator si raman la parerea ca meciul a fost pierdut sambata, in partida de dublu" Ilie Nastase

„A fost un meci interesant, dar, din pacate, au un jucator prea valoros! Federer" Ion Tiriac

„N-am vrut sa dau retururile pe Federer. La un moment dat, Florin Segarceanu ne-a spus sa incercam sa le dam pe Federer, ca poate asa nimerim sa dam pe Allegro" Gabriel Trifu

×
Subiecte în articol: sport pavel federer