Se limiteaza numarul de stranieri in campionatul intern
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce o schimbare majora in Liga 1. Astfel, fiecare echipa va avea voie sa foloseasca doar cinci jucatori extracomunitari, trei pe teren
si doi pe banca de rezerve.
Conducatorii cluburilor romanesti se vor lovi de cateva probleme pe care in urma cu cativa ani nu credeau ca le vor putea avea. Astfel, cei care au dat credit jucatorilor din strainatate risca acum sa se desparta de unii dintre acestia, pentru a se alinia la prevederile impuse de statutul Romaniei de tara membra a UE. Pe de alta parte, fotbalistii romani care se vor transfera in alte campionate nu vor mai intampina greutati, ei fiind acum jucatori comunitari.
LIGA 1. Noile restrictii vor fi resimtite in special de principalele forte ale provinciei, CFR Cluj si Poli Timisoara, echipe care au in lot cate sase fotbalisti extracomunitari. Mai mult, clujenii au sub contract si sase jucatori comunitari. Sarbii Milosevici si Mijin, bolivianul Mojica, moldoveanul Frunza, paraguayanul Cuellar si brazilianul Galiassi sunt jucatorii extracomunitari ai clujenilor, in timp ce timisorenii ii au in lot pe nigerienii Emeghara si Omoduemuke, sarbii Mehmedovici si Gluscevici, australianul McKain si senegalezul Mansour. La polul opus se situeaza ocupanta penultimului loc in Liga 1, Jiul Petrosani, care nu are in "curte" nici un jucator din strainatate. Totusi, dupa restructurarea lotului, "minerii" au in vedere mai multi "stranieri", printre care si cativa extracomunitari, oferiti clubului de cativa impresari.
LIBERTATE. Jucatorii romani din campionatul intern vor beneficia de o serie de avantaje in urma intrarii in UE. Astfel, ei se vor putea transfera la orice echipa occidentala fara sa mai fie considerati extracomunitari. De asemenea, statutul de comunitar va creste automat si pretul de transfer al fotbalistilor nostri. Cei mai aproape de a profita de aceasta situatie sunt stelistii Nicolae Dica si Sorin Paraschiv, dinamovistii Claudiu Niculescu si Radu Stefan sau rapidistul Danut Coman, jucatori pentru care mai multe cluburi europene si-au manifestat deja interesul. "Practic, o sa fie reversul medaliei. Asa cum au patit jucatorii romani in campionatele de afara, ani la rand, asa o sa pateasca si extracomunitarii la noi. In momentul de fata, ROAF prevede la articolul 16.7 ca echipele din Liga I pot folosi intr-un joc oficial, in acelasi timp, pe teren, un numar de maximum cinci jucatori de cetatenie straina si, respectiv, echipele din celelalte categorii competitionale pot folosi maximum trei jucatori de cetatenie straina", a declarat directorul de Relatii Internationale al FRF, Florin Prunea. In acelasi timp, Prunea crede ca Liga I nu se va confrunta cu un exod de jucatori incepand cu anul 2007.
|
AVANTAJ
"Pentru noi, ca si pentru celelalte domenii, intrarea in UE este un avantaj. Pentru ca, o data cu integrarea, jucatorii romani vor deveni comunitari si se vor putea transfera mult mai usor in campionatele din Spania, din Italia sau din Germania. In UE sunt permisi doar trei extracomunitari, iar de acum inainte romanii nu se vor mai bate pentru unul dintre aceste locuri" Florin Prunea director Relatii Internationale FRF |
DICA VREA FRANTA
|
Stelistul Nicolae Dica a declarat pentru publicatia But!, citata de site-ul football365.fr, ca
i-ar placea sa evolueze in campionatul Frantei, dar a precizat ca va merge sa joace acolo unde este dorit mai mult. "Sper sa ajung sa joc intr-unul dintre principalele campionate ale Europei. Bordeaux ma urmareste de mai multa vreme, dar inca nu m-a contactat nimeni. Ar fi o oportunitate frumoasa. Lille si Lens sunt si ele interesate. Voi merge acolo unde sunt dorit cel mai mult", a spus Dica. In afara cluburilor franceze, de Dica mai sunt interesate formatiile Glasgow Rangers, Aston Villa, Portsmouth, AEK Atena sau Fiorentina.
|
RECORDMAN
|
In turul Ligii 1, la echipele romanesti au evoluat 72 de fotbalisti straini, din 29 de tari. Majoritari au fost fotbalistii europeni, 41 din 14 tari, iar cei mai multi "stranieri" au fost din Serbia - 17, Portugalia - 7 si Bosnia - 5. Alaturi de acestia au mai fost folositi sase australieni, patru argentinieni si patru brazilieni. FC Vaslui a fost echipa cu cei mai multi straini in lot, noua, urmata de Dinamo si de CFR Cluj, cu cate sapte, si de FC Arges, cu sase. Lider al clasamentul strainilor, dupa meciuri jucate in primul esalon, este portarul bosniac Adnan Guso, de la Pandurii, cu 100 de partide.
|
Citește pe Antena3.ro