x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Marcel Lică a izbucnit în plâns în faţa magistraţilor

Marcel Lică a izbucnit în plâns în faţa magistraţilor

28 Apr 2009   •   00:00

Vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Marcel Lică, a izbucnit în plâns, astăzi, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Piteşti, care judecă recursul făcut de acesta la măsura arestării preventive, potrivit Mediafax.

Arbitrii Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu şi vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, au fost audiaţi de către magistraţii Curţii de Apel Piteşti, toţi declarându-se nevinovaţi în acest caz.

Spre finalul audierii, Marcel Lică a izbucnit în plâns în faţa judecătorilor, care i-au cerut ca în aceste condiţii să-şi încheie pledoaria. Marcel Lică este acuzat de către procurorii DNA Piteşti că a pretins 3.000 de dolari pentru a întocmi un raport de observare favorabil la meciul FC Argeş-Oţelul Galaţi disputat în 23 noiembrie 2008 la Piteşti şi ar fi primit 2.000 de dolari din acea sumă, de la Liviu Făcăleaţă.

"Nu am pretins şi nu mi s-a oferit nicio sumă, nu am primit aceşti bani de la Făcăleaţă, pot să vă spun că în funcţia de vicepreşedinte al CCA, fiind delegările arbitrilor şi ale observatorilor federali, era şi este atributul preşedintelui CCA, atunci Gheorghe Constantin şi să făceau în funcţie de experienţa observatorilor şi de dificultatea meciului. Cu 48 de ore înainte de meci eram anunţaţi la ce partidă eram desemnaţi ca observatori, era un termen facultativ, dar necesar deoarece de exemplu, eu fiind din Constanţa şi delegat la un meci la mare distanţă, trebuia să ştiu din timp cu ce mijloc de transport mă deplasez, unde mă cazez şi alte probleme organizatorice de acest gen", a declarat Marcel Lică.

Întrebat de către magistraţi dacă îl cunoaşte pe Liviu Făcăleaţă, Lică a răspuns afirmativ, spunând că nu avea o relaţie specială cu acesta şi că îl vedea doar la meciurile echipei FC Argeş.

"Da, îl cunosc pe Făcăleaţă, l-am cunoscut la un meci disputat de FC Argeş în urmă cu câţiva ani. Nu am o relaţie specială cu el, dar l-am revăzut la meciuri ori de câte ori am fost observator la vreo partidă a lui FC Argeş. Am vorbit cu domnul Făcăleaţă strict probleme organizatorice, uneori ne-am şi tachinat din pricina rezultatelor lui FC Argeş, eu pe el şi din pricina rezultatelor echipei Farul Constanţa, eu fiind preşedinte într-o vreme la acel club. A fost o convorbire telefonică în care el mi-a zis, şi era referitor la meciul FC Argeş-Farul Constanţa,: «nea Marcele, nu am ce să vă fac, trebuie să vă bat», iar eu am spus «Da, trebuie să ne tragem trei puncte». Probabil că scoaterea din context a acestei convorbiri de către procurorii DNA a condus la ideea că nu este vorba de trei puncte. ci de 3.000 de dolari. Imputaţiile DNA nu sunt adevărate. iar interceptările telefonice au fost scoase din context. dându-se alte conotaţii", a spus Lică.

Spre finalul audierii, după momentul în care a spus că numele şi reputaţia sa au fost pătate într-un mod abuziv, în condiţiile în care are 35 de ani în fotbalul românesc ca jucător, arbitru şi observator, şi a rugat instanţa să consemneze acest lucru, Marcel Lică a izbucnit în plâns, iar magistraţii i-au cerut să-şi încheie declaraţia.

Arbitrii Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu şi vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, au fost aduşi, marţi, din arestul Poliţiei Argeş la Curtea de Apel Piteşti, în jurul orei 12.00, pentru judecarea recursurilor introduse de avocaţii acestora.

Arbitrii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean şi vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, au fost arestaţi preventiv, joia trecută, pentru 29 de zile, de Tribunalul Argeş, sub acuzaţia de luare de mită. Avocaţii apărării au declarat recurs la decizia de arestare preventivă.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 23 decembrie 2008, arbitrul Sorin Corpodean a acceptat oferta făcută de Liviu Ilie Făcăleaţă, arestat în acelaşi dosar, de a primi bani şi bunuri, iar o zi mai târziu a primit de la acesta suma de 15.000 de dolari americani, precum şi bunuri. Banii şi bunurile i-au fost remise lui Corpodean pentru prestaţia din partida FC Argeş Piteşti - SC Sporting Club S.A. Vaslui (partidă desfăşurată în data de 19 octombrie 2008) şi pentru ca, în calitate de arbitru de fotbal al meciurilor din Liga I, să avantajeze prin arbitraj echipa FC Argeş Piteşti în meciurile viitoare.

Totodată, banii i-au fost daţi lui Corpodean şi pentru a acorda o eventuală protecţie acestei echipe în cazul în care ar fi fost numit preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal.

De asemenea, în 22 noiembrie 2008, în calitate de arbitru asistent, desemnat de Federaţia Română de Fotbal - Comisia Centrală a Arbitrilor, la meciul FC Argeş Piteşti - Oţelul Galaţi (partidă desfăşurată în 23 noiembrie 2008, în municipiul Piteşti, în Liga I), arbitrul Marcel Savaniu a acceptat să primească suma de 3.000 de dolari pentru a favoriza la meciul respectiv echipa gazdă, FC Argeş Piteşti, ofertă formulată de Liviu Făcăleaţă, din dispoziţia finanţatorului echipei, Gheorghe Cornel Penescu.

În aceeaşi cauză, în 22 noiembrie 2008, în calitate de observator desemnat de Federaţia Română de Fotbal la meciul FC Argeş Piteşti - Oţelul Galaţi (partidă desfăşurată în 23 noiembrie 2008 în municipiul Piteşti), vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) Marcel Lică i-a cerut lui Liviu Făcăleaţă suma de 3.000 de dolari pentru a întocmi un raport de observare favorabil echipei FC Argeş Piteşti. Din această sumă, Lică a primit 2.000 de dolari, banii fiindu-i daţi de Liviu Făcăleaţă, din dispoziţia lui Cornel Penescu.

Potrivit motivării publicate, luni, pe site-ul Tribunalului Argeş, lăsarea în libertate a celor trei ar crea în rândul membrilor colectivităţii "un sentiment de insecuritate socială şi indignarea publică, cu consecinţa pierderii încrederii în instituţia în care lucrează inculpaţii, slăbind autoritatea legii", având în vedere funcţiile deţinute de aceştia: primii, arbitri de fotbal de categoria A, iar ultimul, observator la meciurile de fotbal şi vicepreşedinte al CCA din cadrul FRF.

De asemenea, instanţa motivează arestarea şi prin "autoritatea şi influenţa de care se bucură cei trei prin funcţiile mai sus amintite, raportat la gravitatea infracţiunilor de corupţie săvârşite de către inculpaţi".

"Prin actele lor, inculpaţii şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în detrimentul unei mase importante de cetăţeni, contribuind la obţinerea unor rezultate într-un joc sportiv ce se dovedeşte guvernat de cu totul alte criterii decât pregătirea şi calitatea. (...) Faptele reţinute sunt fapte de corupţie, apte să afecteze un număr ridicat de persoane şi să creeze, să menţină şi să amplifice stări de tensiune în rândul unui grup important de persoane, ce impun o atitudine pe măsură", se arată în motivarea instanţei argeşene.

Totodată, motivează instanţa, inculpaţii au calitatea de "subiect activ al infracţiunii de luare de mită deoarece îşi desfăşoară activitatea în cadrul CCA, care este, în esenţă, conform, art. 23 din Statutul FRF, un organism de specialitate al acestei instituţii".

Instanţa motivează că măsura arestării preventive în cazul celor trei a fost luată întrucât "în cauză sunt suficiente indicii temeinice care conduc la presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit faptele pentru care sunt cercetaţi", cu referire la înregistrări ale unor convorbiri telefonice sau mesaje SMS date cu intenţia de corupere a arbitrilor.

Tribunalul Argeş apreciază, în motivare, că, deşi "expresiile folosite de interlocutori (n.r. - cu referire atât la cei trei, cât şi la celelalte trei persoane arestate în acest dosar - Cornel Penescu, Liviu Făcăleaţă şi Gheorghe Constantin) nu sunt explicite, dată fiind suspiciunea asupra posibilităţii ascultării convorbirilor, în contextul în care au fost rostite, este vorba despre derularea unor activităţi de corupere incriminate de legea penală".

Totodată, instanţa evidenţiază şi "prejudiciul cauzat unor cluburi de fotbal fie prin aranjarea unor meciuri, prin promovarea unor echipe în Liga I pe alte criterii decât competitivitatea, fie prin obţinerea unor locuri superioare în clasament, cu posibilitatea de a accede în Cupele Europene şi, implicit, de a obţine mari beneficii materiale".

În acelaşi dosar, în 14 aprilie au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Făcăleaţă şi fostul director al OPC Argeş Cristian Libertatu. Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă sunt acuzaţi de dare de mită, iar Gheorghe Constantin şi Cristian Libertatu de luare de mită. Imediat după aflarea deciziei Tribunalului Argeş de arestare preventivă a celor patru persoane, avocaţii acestora au făcut recurs, care a fost respins, vinerea trecută, de Curtea de Apel Piteşti, astfel că toţi au rămas în arest.

Din motivarea Tribunalului Argeş reiese că reprezentanţii DNA Piteşti s-au sesizat din oficiu, încă din septembrie 2008, asupra faptului că Penescu a remis diferite sume de bani preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru a desemna anumiţi arbitri care să favorizeze echipa FC Argeş la partidele disputate în campionat. Astfel, este vorba despre şase partide din sezonul 2008-2009, pentru care au fost date sub formă de mită sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 de dolari, totalizând 33.000 de dolari.

×