x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Marco Pantani, gasit mort intr-un hotel

Marco Pantani, gasit mort intr-un hotel

16 Feb 2004   •   00:00

Italianul Marco Pantani, cel mai bun catarator din istoria ciclismului mondial, a murit sambata la Rimini.

"Piratul", cum era supranumit, avea doar 34 de ani, langa el fiind gasite cateva flacoane cu medicamente. Dupa ce, in urma cu trei saptamani, Miklos Feher, atacantul maghiar al echipei portugheze Benfica Lisabona, a murit pe teren, o noua tragedie zguduie lumea sportului. De aceasta data, vestea ingrozitoare vine din ciclism.

SINUCIDERE? Cel mai bun catarator din istoria sportului pe doua roti, italianul Marco Pantani, in varsta de 34 de ani, a fost gasit mort, sambata, in jurul orei 21:30, intr-o camera a Hotelului "Le Rose" din statiunea Rimini. Cauzele decesului sunt inca necunoscute, cu toate ca "Piratul" avea in jurul sau cateva flacoane cu medicamente. Anchetatorii exclud insa, cel putin deocamdata, ipoteza sinuciderii. Cauza exacta a mortii sportivului va fi stabilita azi, cand va fi efectuata autopsia cadavrului.

DEPRESIV. Unul din motivele unei eventuale sinucideri a castigatorului din 1998 al celor mai prestigioase competitii ciclistice, Turul Frantei si Turul Italiei, este acela ca suferea, de cativa ani, o puternica depresie. Cauza: suspendarea din activitate pentru dopaj. Pe 5 iunie 1999, la Turul Italiei a fost acuzat de dopaj cu eritropoietina, fiind eliminat din competitie si suspendat pentru 15 zile. O adevarata drama, avand in vedere faptul ca era lider. Suporterii lui au blocat strazile, crezand ca e vorba de un complot, dar decizia Forului International de Ciclism nu a putut fi revocata. Abia in octombrie 2003, rutierul peninsular a fost achitat de un tribunal sportiv pentru acuzatiile din 1999.

TRATAMENT. "Piratul" a fost, de asemenea, suspendat pe sase luni dupa ce, tot in Turul Italiei, editia 2001, in urma unei perchezitii a carabinierilor, in bagajele sale au fost descoperite fiole de insulina.
Numeroasele probleme cauzate de suspendarea din activitate i-au creat italianului o stare de depresie si au dus la dependenta acestuia de droguri. In luna iunie a anului trecut, Marco a fost internat intr-o clinica de dezintoxicare si tratare a starii sale depresive. "Nu-mi place sa mint. Nu am venit aici sa vizitez o ruda. Sunt internat pentru a ma vindeca", spunea atunci italianul.

Palmares impresionant
A castigat cate o data cele mai galonate tururi cicliste din lume, "Tour de France" si "Il Giro d’Italia". In 1998, Marco Pantani a fost declarat cel mai bun catarator din lume. Ascensiunea sa ca rutier a inceput in 1994, cand s-a clasat pe locul 2 la turul Italiei, respectiv pe al treilea in Turul Frantei. In urmatorul an, el si-a mai adjudecat cateva etape din cele doua competitii. Dupa apogeul din 1998, "Piratul" a mai reusit sa castige patru etape din circuitul italian in 1999, cand a fost suspendat, si alte doua in cadrul "Marii Bucle" franceze, in anul urmator.

Mort in somn la 21 de ani
Rutierul belgian in varsta de 21 de ani Johan Sermon, legitimat de trei ani la echipa de amatori Daikin, a decedat in somn, in noaptea de 12 spre 13 februarie. "S-a efectuat deja o autopsie si asteptam rezultatele. Pot spune cu certitudine ca este vorba de o moarte naturala", a declarat managerul echipei belgiene, Ernest De Vuyst. "La prezentarea oficiala a echipei, Johan se afla in perfecta stare de sanatate, cu cateva ore inainte de moartea sa", a adaugat fostul presedinte al Federatiei Belgiene de Ciclism.

Pilot de raliuri ucis de un tren
Vicecampionul european de raliuri polonezul Janusz Kulig a decedat vineri, dupa ce masina pe care o conducea a fost lovita in plin de un tren, in sudul Poloniei. Kulig, in varsta de 35 de ani, campion al Poloniei la raliuri si vicecampion european, a trecut cu masina peste un pasaj de cale ferata, unde bariera nu era coborata. In acel moment, autoturismul a fost lovit de un tren care venea in viteza. Politia a deschis o ancheta pentru a determina motivele accidentului.
CATALIN FAINISI

×
Subiecte în articol: sport