x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Marica e numarul 1 in fotbalul romanesc"

"Marica e numarul 1 in fotbalul romanesc"

14 Aug 2004   •   00:00

Victoria cu 4-1 in fata lui FC Bruges a dus-o pe Sahtior aproape de grupele Ligii Campionilor, dupa 4 ani. Principalul merit pentru aceasta performanta il are Mircea Lucescu, antrenorul care a reusit sa revitalizeze echipa miliardarului Rinat Ahmetov.

CATALIN FAINISI, PAUL ANDONE

  • Jurnalul National: Felicitari pentru succesul obtinut. Cum va simtiti sa ajungeti in Liga din nou, dupa calificarile cu Galatasaray si Besiktas?

    Mircea Lucescu: Va multumesc, dar inca e devreme sa vorbim despre calificare. Mai avem de disputat meciul retur de la Bruges si abia dupa aceea vom vedea daca am reusit. Un antrenor cu experienta mea nu se poate baza pe acest rezultat. Abia dupa ultimul fluier de la acel meci voi rasufla usurat.

  • Totusi, Sahtior a obtinut o victorie clara...

    Da, rezultatul e foarte bun, dar sa nu uitam ca la 1-1, belgienii au ratat o mare ocazie de a marca. Alta ar fi fost soarta partidei daca inscriau atunci, dar am avut noroc.

  • Cum explicati schimbarea la fata a lui Sahtior?

    Din prima zi in care am venit aici le-am spus jucatorilor ca scopul nostru este acela de a obtine performanta. Eu nu sunt un antrenor care sa urmareasca obtinerea de bani nemunciti si le-am inoculat spiritul de performanta. Pana sa vin eu, Sahtior era doar o sursa de venituri substantiale pentru multi jucatori care venisera pentru relaxare si tratau superficial meseria. Acum a intervenit obligatia pentru ei si mi-a fost destul de greu sa organizez fotbalisti din atatea tari si sa le gasesc un numitor comun.

  • V-ati acomodat cu fotbalul ucrainean?

    Fara nici un fel de problema. Ma stimuleaza foamea de performanta a clubului din Donetk si pretentiile foarte mari ale ambitiosului Ahmetov. Sa nu uitam ca in ultimii sapte ani, Sahtior a castigat campionatul o singura data, intrecerea interna fiind monopolizata de Dinamo Kiev, care a reusit sa se califice si in Liga Campionilor de cateva ori. Ei au detinut suprematia, dar acum le va fi mai greu, mai ales dupa ce noi i-am invins chiar la ei acasa in prima etapa.

  • L-ati "demis" pe Mihailicenko de la Dinamo Kiev.

    Imi pare rau pentru el, dar asta e viata antrenorului. Succesul unora inseamna moartea altora. E pacat fiindca ar fi fost foarte important pentru fotbalul ucrainean ca si Dinamo Kiev sa se califice. Le va fi foarte greu in returul de la Trabzon.

    "Barcauan e o solutie pentru aparare"

  • Ce i-ati facut lui Marica?

    (Rade) La sosirea mea, Ciprian era foarte dezamagit, fiindca intra pe finalurile de meci si marcase doar un gol. I-am redat increderea, i-am spus ca e tanar si ca se afla pe drumul cel bun. Acum el a demonstrat nu numai in campionatul Ucrainei, ci si in meciurile din preliminariile Ligii ca este un golgeter innascut. In momentul de fata este fotbalistul roman numarul 1 si va fi multi ani de acum inainte. Locul lui este acela de titular in nationala Romaniei.

  • Va multumeste faptul ca veti avea patru jucatori la nationala?

    Bineinteles! Dupa cum am spus, Marica trebuie sa fie titular, alaturi de Stoican si Rat. In plus, Barcauan e o solutie pentru aparare in lipsa lui Chivu. Aceasta este o problema pe care Puiu Iordanescu o poate discuta cu mine, fiindca un antrenor va alege mereu un jucator cu entuziasm in dauna unuia venit dupa o accidentare.

  • Cum va fi meciul cu Finlanda?

    Va fi foarte dificil, fiindca Puiu are la dispozitie doar trei zile sa-i monteze pe baieti. In plus, Finlanda nu mai este o echipa slaba, ci are jucatori cu experienta care evolueaza in campionatele tari ale Europei.

  • In ultimii 12 ani, nationala a inceput toate campaniile de calificare cu victorie.

    Sper ca de aceasta data sa facem pasul de la jocurile amicale la cele oficiale. Cu totii stim ca suntem campioni la meciurile de verificare, dar cand vine vorba de puncte, intervine complexul nostru care ne urmareste de ani de zile la nivel general, nu numai fotbalistic.

    "Sa fim mandri de Dinamo"

  • Ati vazut meciul lui Dinamo cu Manchester United?

    Da, l-am vazut. Imi pare foarte rau pentru ei. S-a simtit insa, din nou, lipsa de incredere si de experienta a echipelor romanesti. E pacat ca nu reusim sa trecem peste un anumit punct si intervine, la fel ca la nationala, acel complex de inferioritate care disparuse acum cativa ani.

  • Putea Dinamo sa obtina mai mult?

    Sa nu uitam ca jucatorii lui Ando au facut o partida foarte buna. Noi am ramas la fel de cosmopoliti si am vazut numai partea rea din meciul cu englezii. Ei au jucatori de zeci de milioane de euro, iar Andone a avut numai baieti din tara. La noi nu se pot strange intr-o echipa cei mai buni jucatori din campionat, pe cand Manchester poate sa cumpere crema fotbalului mondial.

  • Credeti ca Steaua ar fi jucat mai bine cu englezii?

    Chiar daca are experienta cu echipele din Albion, nici Steaua nu ar fi reusit mai mult. Campionatul sarbesc nu se poate compara cu cel englez.

    "Sper ca Razvan sa ma intreaca"

  • Ce spuneti de rezultatele lui Razvan la Rapid?

    Stiu ca a batut pe Steaua si Rapid are sapte puncte din trei meciuri. In fotbal insa nu poti sa spui ca totul este definitiv. Soarta unui antrenor se poate schimba de la meci la meci si nu trebuie sa te hazardezi. Am avut mereu incredere in Razvan, fiindca el s-a nascut cu fotbalul, iar acesta este viata lui. Pasiunea sa pentru acest joc si cunostintele acumulate in timp il ajuta foarte mult. Sunt foarte multumit de ceea ce a realizat pana acum.

  • George Copos a spus ca Razvan va va intrece intr-o buna zi. Ce parere aveti?

    (Rade) Eee, George e un sentimental. Sa dea Dumnezeu sa aiba dreptate. Orice parinte si-ar dori ca, intr-o zi, copilul sau sa realizeze mai mult decat el. Razvan trebuie sa retina ca echilibrul este cel mai important si ca trebuie sa aiba o ascensiune continua si constanta. In primul rand, un antrenor are nevoie de libertate, abia apoi urmeaza creatia.
  • ×
    Subiecte în articol: sport