Până acum, selecționerul Mircea Lucescu s-a bazat mai mult la națională pe jucătorii care evoluează în străinătate și a recurs la puține schimbări pe parcursul meciurilor. Tactica lui a fost să folosească același prim „11” tocmai pentru a crea un nucleu de bază, cu jucători care să se omogenizeze cât mai bine. În ultimele două meciuri din grupă, România va juca pe teren propriu cu Kosovo și Cipru, pe 15, respectiv 18 noiembrie. O victorie cu Kosovo ne asigură câștigarea grupei și implicit promovarea în Liga B, că doar n-om pierde cu Cipru acasă la patru goluri diferență. În condițiile în care suntem clar favoriți, „Il Luce” ar putea testa și jucători noi, de perspectivă, de la naționala U21, mai ales că selecționata lui Daniel Pancu nu mai are niciun meci.
De altfel, Mircea Lucescu și-a amânat din nou operația la șoldul drept, pe care trebuia s-o facă încă din luna august, tocmai pentru a studia jucători eligibili pentru națională atât din campionatul intern, cât și din străinătate. Lucescu a făcut un adevărat tur de forță și a fost la zeci de meciuri de când a preluat mandatul de selecționer. Astfel este posibil ca în lista finală a lotului pentru aceste ultime două meciuri ale toamnei să regăsim mai multe nume noi, nu neapărat să joace, ci pentru a se acomoda cu atmosfera de la lotul echipei naționale.
Probleme printre stranieri
În rândul jucătorilor nominalizați care evoluează în străinătate au apărut câteva probleme. Denis Drăguș se pare că nu s-a acomodat la noua sa echipă, Trabzonspor, la care s-a transferat în această vară. Adus de la Gaziantep, unde a avut un sezon excelent, special pentru a ajuta echipa să intre în grupa principală a Conference League, Trabzon a ratat calificarea cu o formație sub cota turcilor, St. Gallen, „dublă”, în care Drăguș nu a impresionat. Apoi, în campionat, a prins doar un meci integralist, însă nu a reușit niciun gol în cele nouă partide în care a fost folosit. Media minutelor jucate pentru Trabzon este de 50, iar media generală a notelor primite este în jur de 6,5, mult sub prestațiile pe care le-a avut sezonul trecut. Însă Drăguș a evoluat foarte bine la echipa națională, unde a înscris de două ori, cu Kosovo și Lituania, ambele în deplasare. De altfel, singurele lui reușite în această toamnă. Marius Șumudică, cel care l-a antrenat în Turcia pe Drăguș, a și opinat despre situația acestuia la noua echipă: „Este clar că nu s-a obișnuit la Trabzon. Ceva nu se leagă, poate nu i se potrivește rolul în care e pus să joace... L-aș lua la Rapid de ieri dacă aș putea. Cu mine a jucat excelent. Eu l-am convins să vină în Turcia de la Standard Liege, și a evoluat și mult, și bine. La Trabzon însă, parcă nu este clubul la care să se potrivească”. „Un al doilea caz Ianis Hagi”, sunt de părere și suporterii. „Slăbuți la club, dar buni la națională”.
În cazul lui Ianis Hagi, el a reintrat în lotul mare la Rangers însă este în continuare variantă de rezervă fie pentru Lawrence, fie pentru McCausland, pe care-i înlocuiește pe final de meci. A prins de la revenirea la prima echipă doar două meciuri în Scoția, a oferit o pasă de gol, dar a luat acel cartonaș roșu care l-a mai scos două etape din lot. Însă rămâne în vizorul echipei naționale, iar Mircea Lucescu îl sprijină în continuare. Pe de altă parte, la Rangers situația antrenorului este neclară. Sezonul a început dezastruos, iar scaunul lui Philippe Clement începe să se clatine tot mai tare, mai ales după înfrângerea cu Aberdeen și pentru locul 3 din clasament, la 9 puncte de Celtic și Aberdeen.
Radu Drăgușin profită de accidentările lui Romero și Van de Ven la Tottenham și a fost integralist în ultimele două meciuri, unul în campionat și unul în Cupa Ligii, fiind notat cu 7 în ambele partide. Însă în jurul numelui lui Drăgușin s-a stârnit un mic scandal după ce Mircea Lucescu a declarat că pentru fundaș s-ar potrivi mai bine campionatul italian și că ar fi bine ca Drăgușin să meargă la Juventus. „Cunoaște bine campionatul, a făcut junioratul la Juventus, cunoaște foarte bine și clubul”, a declarat „Il Luce”, lucru care a iritat conducerea lui Tottenham. Părerea suporterilor naționalei noastre este că Lucescu are dreptate. „Drăgușin trebuie să facă minuni ca după revenirea lui Van de Ven să rămână titular.
Nici Răzvan Marin, în ciuda meciurilor excelente la Cagliari, nu prinde mereu prima echipă. Notat mai mereu cu note peste 7, a fost o singură dată integralist, iar în ultima etapă, la Roma, cu Lazio, n-a prins niciun minut. La națională rămâne însă om de bază.
Vor fi chemați Bîrligea și Louis Munteanu?
Selecționerul nu a anunțat încă selecționabilii din campionatul intern. Marea întrebare este dacă Mircea Lucescu îi va chema pe Louis Munteanu, care nu mai are program la naționala U21, și pe Daniel Bîrligea, care s-a acomodat FCSB după transferul de la CFR Cluj. Ambii au jucat constant în Superligă și au arătat un randament bun. Însă ar însemna ca Lucescu să aibă cel puțin patru atacanți în lot, pe lângă cei doi vor fi negreșit Drăguș și Alibec, eventual și Pușcaș, iar Lucescu nu a avut niciodată atât de mulți atacanți în lotul definitiv.
Pe de altă parte, vor fi câțiva absenți față de precedenta convocare. Olaru și Lixandru sunt accidentați, Mitriță este nerefăcut după o accidentare și a arătat în ultimul meci de campionat că este departe de forma lui obișnuită, Șut este și el proaspăt revenit după o accidentare, iar Cicâldău are câteva kilograme în plus, așa că nu vor prinde lotul. Așa cum ne-a obișnuit, Mircea Lucescu va folosi același nucleu de bază, cu Rațiu, Drăgușin, Burcă, Răzvan și Marius Marin, Stanciu, Mihăilă, Man și Drăguș. Alături de ei pot apărea Bancu, Florin Tănase, Chipciu, Sorescu sau Florinel Coman. „Mircea Lucescu omogenizează echipa până jucătorii se vor găsi pe teren și cu ochii închiși. În primăvară începe campania pentru calificarea la Mondialul din 2026 și obiectivul este să fim acolo, în SUA, Mexic și Canada”, declara Mihai Stoichiță. „Imediat după aceste ultime meciuri ale toamnei, domnul Lucescu va face acea operație pe care a tot amânat-o pentru că nu a avut timp să se ocupe și de sănătatea lui. Principala lui grijă a fost echipa națională și nimic altceva”, a mai spus directorul echipelor naționale din cadrul FRF.