x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Nicolae Ceausescu era stelist convins!"

"Nicolae Ceausescu era stelist convins!"

20 Aug 2004   •   00:00

Ascultarea unui meci la radio a fost una dintre marile bucurii ale romanilor in perioada comunista. "Fotbal Minut cu Minut" a fost emisiunea care pentru iubitorii de fotbal din Romania "ceausista" a reprezentat unica fereastra catre marea lor pasiune.

PAUL ANDONE, MIHAI IGIROSANU

Dumitru Pelican este unul dintre numele intrate deja in istoria Radiodifuziunii romane. Actualmente director executiv in Ministerul Muncii, fostul consilier al ministrului Sarbu si cunoscut comentator a vorbit pentru Jurnalul National despre momentele inedite, bucurii sau momente neplacute traite la microfonul Radioului.

CENZURA. "Singura emisiune pe care Nicolae Ceausescu a dorit sa o scoata de pe grila intre 1985 si 1986 a fost «Fotbal Minut cu Minut». Emisiunea avea o popularitate care ii trezea o gelozie fara seaman. Nu stiu nici astazi cine a avut puterea sa-l convinga sa renunte la acest gand oribil", rememoreaza Dumitru Pelican. De asemenea, cunoscutul ziarist si-a amintit si ce instructiuni se primeau de la "Sectia de presa a CC al PCR": "In aceeasi perioada, am fost chemat la sectia respectiva. Coordonatorilor emisiunii li s-a cerut sa nu-si pronunte numele si nici pe cele ale reporterilor de la meciurile etapei. Fusese ideea «cateilor» lui, care doreau sa-i satisfaca orgoliul de a fi cel mai popular in tara. Se temea ca noi, comentatorii, devenim prea cunoscuti de public. Ii placea fotbalul. Era stelist convins".

"Cel mai tanar reporter de radio"

  • Jurnalul National: Cand ati ajuns in Radio? La 18 ani si 4 luni. Am fost cel mai tanar reporter cu vorbire libera din istoria Radiodifuziunii. Cred ca sunt pe picior de egalitate sau il devansez putin pe maestrul Ion Ghitulescu, care mi-a fost dascal mie si alaturi de care am debutat multi dintre noi.

  • Cu Ceausescu ce amintiri aveti?

    N-a recunoscut niciodata meseria de ziarist. Noi eram considerati activisti ai Sectiei de propaganda a PCR. Asa ne numea el. Avea doar cativa jurnalisti de casa, favorizati, pe care ii lua peste tot cu el. In schimb, venirea lui Valentin in fotbal a fost pozitiva.

  • Acum v-ati dedicat afacerilor...

    Dupa 21 de ani de radio, acum sunt director in cadrul Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca".

    BLATURI

    "Am asistat mai intai la parodia Dinamo - Flacara Moreni (2-3). Cu o zi inainte, am fost chemat la clubul Dinamo si mi s-a spus clar ca va castiga Flacara si ca va trebui sa fiu convingator si sa subliniez ca victoria Flacarei este pe deplin meritata" "In decembrie ’89, am fost crainicul celebrului meci FC Olt - Steaua. Valentin Ceausescu le-a cerut celor de la Scornicesti sa joace corect. A iesit o bataie ca-n filme, pe finalul unui joc in care pentru Steaua jucau Gherasim, Lacatus, Ilie Dumitrescu si Dan Petrescu. Cand moderatorul Gheorghe Minoiu imi ceda legatura, spuneam ca jocul este intrerupt, ca un jucator primeste ingrijiri medicale" "Am vazut si un meci Corvinul - Dinamo (2-2), cand, de disperare ca hunedorenii nu mai egalau, Ion Marin a pus mana pe minge in careu" "Am fost martor intr-un retur si la salvarea miraculoasa a Flacarei Moreni. Dupa tur aveau doar 7 sau 8 puncte, pentru ca la finalul campionatului sa incheie pe locul 6. Protectorul clubului Victoria era Postelnicu, iar el primise OK-ul din partea Elenei Ceausescu pentru salvarea echipei"
  • ×
    Subiecte în articol: sport