Fie că va rămâne selecționer, fie că va pleca după primele trei meciuri din această toamnă, Mirel Rădoi își vede în continuare de planul lui: întinerirea echipei. Lotul strâns de selecționer cuprinde șase nume absolut noi și patru care au mai prins, sporadic, una-două convocări, toți cu vârstele sub 23 de ani. Cum în septembrie sunt programate trei meciuri, este foarte posibil ca cei zece să prindă dacă nu primul 11, măcar câte o repriză. Dacă-i va reuși experimentul este posibil să continue la cârma naționalei.
Curiozitate, acesta este cuvântul de ordine în rândul suporterilor echipei naționale. „Ce echipă va folosi Rădoi în Islanda și când va face mult-promisa întinerire a lotului?”. Într-adevăr, acum ar fi momentul cel mai potrivit pentru schimbul de generații și realizarea unui nucleu de jucători în jurul cărora să se alcătuiască viitorul lot reprezentativ. Calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor din Qatar este compromisă după înfrângerea cu Armenia, și doar un miracol ne-ar mai duce la un eventual prim baraj din cele două programate pentru echipele din Europa. Dar este și o ocazie pentru Rădoi să-și pună în aplicare planul de întinerire a echipei pentru calificarea la EURO 2024, rodând în meciuri oficiale jucătorii de perspectivă.
Pe hârtie, România poate alcătui grup de tineri titulari care poate duce în spate câțiva ani buni naționala: Ianis Hagi (22 de ani), Denis Man (23 de ani), Alexandru Cicâldău (24 de ani), Răzvan Marin (25 de ani), Marius Marin (22 de ani), Darius Olaru (23 de ani), alături de jucătorii cu experiență mai mare ca Nicușor Stanciu (28 de ani), Denis Alibec (30 de ani) și Vlad Chiricheș (31 de ani). Dacă nu se vor petrece accidentări sau căderi de formă, aceștia ar putea fi tricolorii titulari pentru următorii ani. Pentru actualii veterani din lot, Camora, Deac, Keșeru (ultimii doi neselecționați pentru aceste meciuri), toamna aceasta ar putea însemna finalul de carieră la echipa reprezentativă.
Luăm 9 puncte în 3 meciuri?
Obiectivul pentru luna septembrie este să obținem puncte în toate cele trei meciuri. Islanda nu mai este echipa care ne-a speriat în urmă cu doi ani, cu Liechtenstein ar trebui să fie un meci-școală, iar în Macedonia de Nord ar trebui să fie „lucrarea de licență” pentru Rădoi. În principiu, selecționerul are și timp, are la dispoziție și lotul pe care și l-a dorit. Acum rămâne să-și implementeze proiectul. Desigur, ideal ar fi obținerea celor 9 puncte din cele trei meciuri pentru ridicarea coeficientului UEFA, însă suporterii, care deja și-au luat gândul de la calificarea la Mondialul din Qatar, vor să vadă mai degrabă schimbarea la față a naționalei promisă de Mirel Rădoi la preluarea mandatului. Dacă însă jocul echipei va fi la fel de haotic și neconcludent, așa cum s-a întâmplat în meciurile cu Georgia și Armenia, Mirel Rădoi va trebui să plece. Nu pentru că nu ar fi un bun antrenor, însă, dacă nu-i iese „revoluția” înseamnă că este o incompatibilitate între ce vrea el să facă și ce poate să reușească. Sunt multe voci care contestă ideile lui Rădoi, cum că naționala ar trebui să joace ofensiv. „Nu este stilul României să joace pe atac. Nici când îl aveam pe Gică Hagi pe teren n-am fost echipă de atac. Ne betonam în apărare, îi dădeam mingea lui Gică, și de acolo știa el ce să facă. Dar luați lista de jucători pe care-i aveam atunci. Erau Lupescu, Dorinel Munteanu, Dan Petrescu, Sabău, Belodedici, Mihali, Gâlcă... Păi, cu astfel de jucători pe teren nu-ți puneai mari probleme că nu te aperi bine sau că se pierde mingea în fața careului. Să te apuci să joci pe atac cu Cicâldău, Florin Tănase sau Stanciu... să mă iertați, dar după 2-3 pase se pierde mingea sau ajunge în aut”, a declarat Dănuț Lupu.
Rădoi este însă încăpățânat și o ține pe a lui: „Nimeni și nimic nu mă va face să-mi schimb ideile și filosofia mea de joc. Dacă nu-mi va ieși, va decide conducerea federației ce va fi de făcut, cu mine sau cu un alt antrenor pe banca naționalei. Dar eu voi merge pe linia mea atât timp cât voi antrena. Fie la națională, fie o echipă de club. Ăsta-s eu și nu mă voi schimba”.
Acum rămâne de demonstrat în cele trei meciuri din 3 în 3 zile că ideile lui se pot acomoda cu jucătorii pe care-i are la dispoziție. Este adevărat că Rădoi se bazează mult pe jucătorii care au crescut în campionate de peste hotare, însă în această adunare cosmopolită, cu jucători care se vor cunoaște pentru prima oară cu ocazia acestor meciuri, va fi foarte grea omogenizarea. Astfel, e foarte probabil ca în meciurile cu Islanda și Macedonia de Nord să se folosească o formulă mai experimentată, cu Camora, Chiricheș, Nedelcearu și Manea pe linia de fund și cu Niță în poartă, în timp ce cu Liechtenstein să mizeze pe tinerii fundași Rațiu, Ghiță, Rus și Sorescu, iar la mijloc cu Marius Marin, Nedelcu, Olaru și Cordea, iar în poartă cu unul dintre cei doi tineri portari, Aioani sau Andrei Vlad.
Tineretul: antrenor nou
Tot la început de septembrie începe pregătirea pentru EURO 2023 și naționala de tineret, care are acum un nou selecționer, Florin Bratu. România este deja calificată, în calitate de echipă-gazdă și va disputa numai meciuri amicale. Primele două meciuri, pe 3 septembrie, cu Anglia U21 pe Stadionul Steaua, și pe 7 septembrie, cu Georgia U21 (cealaltă gazdă a EURO 2023), pe stadionul din Voluntari.
Bratu și-a alcătuit lotul cu care vrea să atingă performanțele lui Rădoi și Mutu cu următorul lot: portari: Mihai Popa (FC Voluntari), Răzvan Ducan (CS Mioveni), Szilard Gyenge (AFK Csikszereda); fundași: Alexandru Georgescu (Farul Constanța), Alexandru Țîrlea (Deportivo Alaves B/Spania), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Bogdan Racovițan (FC Botoșani), Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Sorin Șerban (FCSB), Valentin Țicu (ACS Petrolul 52); mijlocași: Victor Dican (Universitatea Cluj), Dragoș Albu (U Craiova 1948 SA), Ovidiu Perianu (FCSB), Vlad Pop (U Craiova 1948 SA), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Antonio Sefer (FC Rapid 1923), David Miculescu (UTA Arad), Alexandru Ișfan (FC Argeș), Alexi Pitu (Farul Constanța), Octavian Popescu (FCSB), Claudiu Petrila (CFR Cluj); atacanți: Cristian Dumitru (FC Argeș), Louis Munteanu (Fiorentina/Italia), Ianis Stoica (FCSB).