x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Rapid-Timişoara 0-3?

Rapid-Timişoara 0-3?

de Mihai Igirosanu    |    Marius Mihalcea    |    11 Mar 2010   •   00:00
Rapid-Timişoara 0-3?
Sursa foto: Gabriela Arsenie/Gazeta Sporturilor/Intact Images

Comisia de Disciplină a LPF urma să decidă că Rapid pierde la masa verde, 0-3, meciul cu FC Timişoara, din cauza utilizării jucătorilor Dacian Varga şi Tiberiu Bălan. Bănăţenii ar trece pe locul 1 în Liga 1, cu 38 de puncte, iar Rapid pe 7 cu 32 de puncte.

De precizat că, având regulamentele în faţă, cei de la LPF nu au putut să ia o decizie pe care s-o poată şi comunica opiniei publice. Abia pe seară s-a anunţat că verdictul va fi comunicat abia săptămâna viitoare. Totul s-ar putea răsturna în cazul în care Rapidul va dovedi că vina aparţine LPF, care vizase iniţial cele două legitimaţii, pentru ca ulterior să revină şi să declare că Varga şi Bălan nu au drept de joc. Verdictul pare unul şocant, însă el a fost, practic, anticipat chiar de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir.

"Din câte am văzut, Rapidul este în culpă cu transferurile lui Varga şi Bălan", a declarat Dragomir cu câteva ore înaintea audierilor Comisiei de Disciplină. A urmat completarea, una tardivă şi inutilă: "Atât cât eu voi fi la Ligă, nu voi accepta ca o echipă să piardă cu 3-0 un meci pe care l-a câştigat în teren. Trebuie să găsim o soluţie cât mai bună. Voi încerca să ajut Rapidul, chiar dacă se vor supăra cei de la Timişoara".

Despre varianta de a câştiga la masa verde, patronul timişorenilor, Marian Iancu, a spus: "E ceva normal! Dacă nu contestam eu, săreau alţii şi puteau să piardă mai multe meciuri cu 3-0. Eram dator Timişoarei să acţionez în interesul clubului pe care îl reprezint. Sunt de acord ca meciul să se rejoace dacă şi regulamentele prevăd aşa ceva".

"Nu pot să cred aľa ceva! Rapidul nu mai are nici un rost în campionatul ăsta dacă se întâmplă aşa ceva. Legitimările s-au făcut corect! Au viză de la Ligă", a reacţionat antrenorul giuleştenilor, Nicolae Manea, care ar putea demisiona dacă verdictul va fi oficializat. Rapidul are dreptul la apel.

VARGA ŞI BĂLAN, ÎNAPOI LA SPORTUL
Decizia forului Ligii Profesioniste poate atrage o serie de consecinţe care pot deveni dramatice pentru Rapid. Drepturile de joc pentru Dacian Varga şi Tiberiu Bălan devin nule pentru prima echipă a Rapidului, ei devenind buni de joc doar pentru fantomatica echipă din liga a IV-a. Deoarece nu mai pot fi legitimaţi nicăieri până în vară, cei doi ar putea reveni la Sportul Studenţesc, în liga a II-a. Cert este că ei nu vor putea fi folosiţi în etapa viitoare la Alba-Iulia.

 

Antecedente
Pentru Rapid este o obişnuinţă să piardă la "masa verde". Numai în ultimii 10 ani, giuleştenilor li s-a întâmplat acest lucru de patru ori. De două ori în 2001, mai întâi în septembrie, când la meciul Rapid - PSG, din turul I al Cupei UEFA, instalaţia de nocturnă a Stadionului Giuleşti-Valentin Stănescu s-a stins şi nu a mai putut fi pusă în funcţiune în timpul prevăzut de regulament, iar apoi în noiembrie, când George Copos, nemulţumit de faptul că arbitrul nu le-ar fi acordat un penalty, a scos echipa de pe teren într-un joc cu FC Braşov, din campionat.

Tot în campionat, în iunie 2006, meciul Jiul - Rapid s-a întrerupt în minutul 76, la scorul de 1-0 pentru gazde, deoarece "vişiniii" au rămas în doar şase jucători. În fine, în martie 2008, la scorul de 1-0 pentru Rapid, în minutul 73, arbitrul Deaconu a fluierat sfârşitul jocului după ce a fost lovit în cap de o brichetă aruncată de un suporter. Rapid a pierdut în toate cazurile, 0-3, la "masa verde".

×
Subiecte în articol: sport