x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Razboiul religiilor

Razboiul religiilor

01 Apr 2004   •   00:00

Teoretic, din punct de vedere al fotbalului, in Scotia exista doar doua echipe: Celtic si Rangers, ambele din Glasgow. Rivalitatea dintre ele este una uriasa.

Din punct de vedere istoric, Scotia reprezinta o imagine uneori fabuloasa, cu vestigii superbe ale anilor 1800 si 1900 si parfumul vremurilor de mult apuse. Glasgow e un oras linistit, unde soarele e doar un musafir, iar viata de noapte dureaza cam 3 ore.

Viata de-a lungul „Clyde River"

O plimbare pe cheiurile raului „Clyde", care taie orasul Glasgow, este un adevarat spectacol. Constructiile vechi, din caramida, iti taie respiratia si te fac sa astepti din clipa in clipa aparitia cavalerilor antici. Locuitorii din Glasgow se mandresc cu turnurile si bisericile care strajuiesc orasul de mai bine de doua secole. In timpul saptamanii, viata e linistita, iar seara incepe la ora 21:00 si se termina brusc trei ore mai tarziu, cand trebuie sa parasesti majoritatea pub-urilor chiar daca nici n-ai inceput halba de bere.

Era Celtic

Fotbalistic, totul se rezuma la duelul etern dintre protestantii de la Glasgow Rangers si catolicii de la Celtic Glasgow. Celelalte 10 echipe ale primei ligi se chinuiesc doar sa supravietuiasca. De cativa ani, este era lui Celtic. Fanii „verzilor" domina capitala, iar cei ai lui Rangers stau ascunsi. „Anul asta ne-au omorat. Dar tot «Ibrox», stadionul lui Glasgow Rangers, e templul. Daca nu l-ar avea pe suedezul Henrik Larsson, iar O’Neill n-ar fi managerul lor, s-ar lupta la retrogradare cu taranii de la Thistle sau Dundee", spune vizibil iritat Paul Intherston, receptioner la hotelul unde sunt cazati tricolorii, „Jurys Inn".

Nivel de trai ridicat

Scotienii sunt joviali, iar nivelul lor de trai e foarte ridicat. La antrenamentul de luni seara, de pe modestul stadion „Clyde", Mutu si Chivu erau filmati de zeci de pustani care nu depaseau 12-13 ani, cu cele mai performate telefoane cu camera video.
Mihai Igirosanu - Glasgow


„Tartan Army", al 12-lea jucator

Mai presus de orgoliile celor doua superputeri ale fotbalului scotian este „Tartan Army", denumirea sub care sunt cunoscuti fanii echipei nationale. Atunci cand se anunta convocarile pentru prima reprezentativa, federatia scotiana nominalizeaza si grupul de suporteri. Stadionul „Hampden Park" este locul lor cel mai drag, acolo unde imnul „Flower of Scotland" rasuna ca un tunet, iar strigatele de lupta te infioara. „Tartan Army" e o religie. Se mandresc cu statutul de membri toate categoriile sociale: batrani, femei, doctori, bancheri, academicieni si copii. Matthew si gasca lui joaca la piticii lui Partick Thistle. Sunt mandri ca fac parte din „Tartan Army". „Sunt de la 6 ani in «Tartan Army». Acum am 11 ani. Am fost la Amsterdam, la Cardiff si am plans din cauza infrangerilor, mai ales dupa cea suferita in fata nesuferitilor de galezi", spune Matthew cu naduf.

×
Subiecte în articol: sport glasgow