Dacă FC Dinamo este la un pas de faliment, fiind ameninţată cu sechestrul, situaţia este aproape asemănătoare la CS Dinamo, acolo unde există datorii mari către sportivi.
Perioada de colaps financiar a condus clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare către o criză aproape fără precedent în istoria de 61 de ani. În urma dezvăluirilor a câtorva sportivi nemulţumiţi, Jurnalul Naţional vă prezintă câteva dintre problemele de la CS Dinamo, cu precizarea că nici celălalt club de referinţă din sportul românesc, Steaua, nu se află într-o situaţie prea roz.
DOAR UN JUCĂTOR LA BASCHET!
Cele mai afectate secţii sunt cele de handbal şi de baschet, două dintre sporturile cu mare audienţă în România, după fotbal. Situaţia cea mai gravă este la baschet, acolo unde la dispoziţia clubului a rămas un singur jucător, Claudiu Fometescu. Restul baschetbaliştilor caută să părăsească Dinamo din cauza faptului că sunt neplătiţi. La handbal, după retragerea fostului sponsor, mulţi jucători nu şi-au primit drepturile financiare şi vor părăsi echipa. Inter-ul Dimache a semnat deja cu campioana HCM Constanţa, portarii Dragomir şi Bârză sunt ca şi plecaţi la Pandurii şi respectiv Odorhei, Costel Manea a preferat marea rivală, Steaua, Mironescu a semnat pentru Bucovina Suceava, Marocico cu Pandurii, iar Bogdan Voica, fratele antrenorului Eliodor Voica, este în discuţii cu un club din Italia. Doi juniori de perspectivă, Petru şi Stoica, vor pleca la CSM Bucureşti. Altă secţie afectată e cea de rugby. Unii jucători au ales de bunăvoie sau au fost trimişi să lucreze în cadrul unităţilor MAI. Printre ei Rus, Tudori, Ghioc. Un caz special este cel al fostei mare atlete, Ionela Târlea (argint la JO de la Atena, în proba de 400 de m. garduri), care nu a fost păstrată în club şi a fost trecută în "profesional", ea urmând să activeze în Poliţie!
Handbaliştii nu se înscriu în Europa
Elisabeta Lipă, preşedintele CS Dinamo, recunoaşte că gruparea din Ştefan cel Mare se confruntă cu probleme financiare, mai mulţi sponsori retrăgându-şi sprijinul din cauza crizei mondiale. La handbal s-au adunat datorii faţă de jucători în sumă de 125.000 de euro, majoritatea sportivilor fiind decişi să plece la alte cluburi. În plus, deşi echipa a încheiat campionatul pe locul al treilea, aceasta nu va fi înscrisă în cupele europene. "Clubul şi-a achitat obligaţiile faţă de jucători, datoriile derivând din contractele pe care aceştia le aveau cu sponsorul. Iar acum nu mai avem sponsor. Majoritatea jucătorilor sunt angajaţi în Ministerul de Interne, iar dacă vor să plece, mai întâi trebuie să-şi dea demisia. Hotărârea de a nu participa în cupele europene s-a luat împreună cu antrenorul şi cu conducerea secţiei, pentru că nu ştim cu ce jucători rămânem. Şanse să câştigăm Challenge Cup nu avem, iar dacă ne înscriem şi nu participăm riscăm o amendă de 10.000 de euro şi trei ani de suspendare. Aşa că mai bine renunţăm de la început", a explicat Elisabeta Lipă. Şi echipa de baschet, care a terminat campionatul pe locul 12, are datorii faţă de sportivi de peste 100.000 de euro. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt cu gândul la plecare, doar Claudiu Fometescu nefiind dispus să părăsească corabia. "Vom completa echipa cu juniori pe care să-i creştem. Vreau să-i asigur pe toţi că nici baschetul şi nici handbalul nu se vor desfiinţa. Vom găsi jucători care să evolueze pentru Dinamo", a mai adăugat fosta campioană olimpică la canotaj.
"Avem datorii de 17 miliarde de lei vechi faţă de olimpicii de la Beijing, dar ei nu protestează, ci aşteaptă cuminţi să-şi primească banii"
Elisabeta Lipă
Citește pe Antena3.ro