x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport S-au văzut cu sacii-n căruţă

S-au văzut cu sacii-n căruţă

de Mihai Igirosanu    |    Daniel Stan    |    30 Aug 2007   •   00:00
S-au văzut cu sacii-n căruţă
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Campioana Romăniei s-a "sinucis" in returul cu Lazio, ratănd calificarea in grupele Ligii Campionilor, principalul obiectiv trasat de conducere, după ce la pauză conducea cu 1-0. Prima victimă a eşecului este Vali Năstase, care şi-a reziliat ieri contractul cu Dinamo. Şi Mircea Rednic a fost la un pas să demisioneze. In Ştefan cel Mare se anunţă furtună, mai mulţi jucători urmănd a fi transferaţi.

In ciuda unei conjuncturi favorabile in faţa unui adversar ciuntit de absenţe şi cu doar doi jucători de talie europeană, Dinamo a ratat pentru a cincea oară calificarea in grupele Ligii Campionilor. Dincolo de frustrare şi de acuze reciproce intre antrenori şi jucători, rămăne gustul amar al lipsei de vlagă intr-un meci capital.

Grupele celei mai importante competiţii europene continuă să rămănă un vis intangibil pentru Dinamo. Incă din sezonul 1992-1993, trupa din Ştefan cel Mare incearcă fără succes să ajungă la masa bogaţilor. "Dinamo a ieşit pe uşa din dos! Din păcate, dinamoviştii se vor uita tot la Steaua in Ligă", a sintetizat complexul in faţa rivalilor fostul vicepreşedinte al lui Dinamo, Gigi Neţoiu.


PRECEDENTE. Istoricul eşecurilor dinamoviste din Liga Campionilor incepe din sezonul 1992-1993, cănd "alb-roşii" au fost eliminaţi de Olympique Marseille, 0-0 la Bucureşti şi 0-2 la Marseille. In ediţia 2000-2001, "căinii" au fost spulberaţi de campioana Poloniei, Polonia Varşovia, cu o dublă infrăngere, 3-4 acasă şi 1-3 in deplasare, pe teren neutru, la Plock, pentru că stadionul Poloniei nu era omologat de UEFA. La doi ani după aceea, Dinamo şi-a incercat şansa in faţa belgienilor de la FC Bruges. Singura performanţă a fost aceea de a marca un gol, prin Alexa, in meciul de la Bruges, pierdut cu 1-3. In retur, pe Stadionul Cotroceni, belgienii s-au impus cu scorul de 1-0. Momentul care a rămas in memoria tuturor s-a petrecut in faza premergătoare reuşitei norvegianului Lange, cănd căpitanul de atunci al lui Dinamo, Giani Kiriţă, l-a scăpat din marcaj pe autorul golului pentru că işi căuta banderola in iarbă. In sezonul 2003-2004, speranţele au fost spulberate incă de la tragerea la sorţi, care i-a trimis pe "căini" in faţa lui Manchester United. După 1-2 la Bucureşti, Dinamo a fost umilită in "Teatrul Viselor" de Cristiano Ronaldo şi compania, care i-au administrat un sec 3-0. Aseară, după 45 de minute de speranţe, s-a incheiat nefericit şi cea de-a cincea tentativă de pătrundere in grupe.


FRUSTRARE. "Sunt dezamăgit pentru că la pauză le-am spus jucătorilor să uite că este 1-0, dar noi facem cadouri. Alţi străini nu fac niciodată cadouri, noi facem cadouri in minutul 1 al reprizei secunde. Golul doi a fost iar cadou. Primul gol ne-a pus plumb in picioare, imi pare rău, pentru că am avut o şansă mare. Ne-am bătut singuri. Am fost eliminaţi pe prostiile noastre, greşeli mari, inexplicabile", a spus Mircea Rednic după meci. Tehnicianul, care anunţase că-şi va asuma eventualul eşec, a trecut la reproşuri in direcţia stoperului Vali Năstase. "Fotbalişti cu experienţă, şi să greşeşti in halul ăsta... Să driblezi, apoi să vrei să degajezi şi apoi să faci fault in careu... Nu faci niciodată alunecare in careu. Nu iert, pentru că este un jucător cu experienţă, nu ai voie să faci asemenea greşeli la anii pe care i-a jucat in Italia. La acest nivel orice greşeală se plăteşte."



MOTIVE
"Am fost de nerecunoscut in repriza a doua. Nu mai puteau să dea o pasă la doi metri, inexplicabil. Normal că imi reproşez şi eu multe, dar nu am avut alte soluţii. Ce să-mi reproşez? Că nu am avut pe cine să pun in locul lui Năstase, că am rezervă de fundaş central pe Niţu, de la echipa a doua? Dacă nu era prima repriză imi dădeam demisia"
Mircea Rednic, antrenor Dinamo


CONFIRMARE
"Rednic este sub contract cu Dinamo şi trebuie să continue. Deci problema demisiei nu se pune. Tristeţea trebuie să fie mare, pentru că Dinamo a fost aproape de a se califica. Probabil am crezut incă de la pauză că meciul este inchis"
Nicolae Badea, preşedinte CA Dinamo


SATISFACŢIE
"Suntem mulţumiţi, pentru că acum finalizăm ce am realizat anul trecut. Dinamo a jucat bine in prima repriză, chiar dacă a inchis mult spaţiile, dar după primul gol al nostru meciul a fost ca şi incheiat. Lazio a fost mai puternică"
Delio Rossi, antrenor Lazio


Borcea: "Nu pleacă nimeni"

Directorul general al campioanei, Cristi Borcea, era destins la inceput şi mai ales după reuşita lui Florin Bratu. In repriza secundă insă, oficialul "căinilor" a sudat trabucurile Davidoff, iar la final a incercat să pară calm. "Dinamo nu se va destrăma, nu va pleca nimeni. Clar, nu vom vinde nimic. Am ratat incă o şansă de Liga Campionilor, dar ne vom concentra pe campionat şi pe Cupa UEFA. Am făcut nişte greşeli stupide", a spus Borcea. Acesta a dezminţit faptul că antrenorul Mircea Rednic va pleca după ratarea calificării in grupele Ligii Campionilor: "Rednic rămăne la Dinamo. Mai există şi alte obiective. Trebuie neapărat să căştigăm campionatul".


Nervoşi

La căteva minute după incheierea meciului, in vestiarul lui Dinamo nervii jucătorilor şi ai antrenorului Rednic au cedat. Pe lăngă ghete, sticle de apă minerală aruncate in pereţi sau uşi trăntite, reproşurile curgeau pe bandă rulantă. Rednic l-a criticat pe Cristea că a driblat prea mult, apoi Lobonţ i-a reproşat zgomotos lui Mărgăritescu pasa greşită care a condus la golul doi al lui Lazio. "Te crezi fotbalist? Vrei să-i driblezi pe toţi?", i-a reproşat Rednic lui Cristea. Tehnicianul i-a luat apărarea lui Mărgăritescu. "«China» a jucat bine. Nu l-am schimbat pentru că a greşit, ci pentru că era accidentat şi, in plus, aveam doi mijlocaşi defensivi pe teren."


Stadion de Europa

Dacă Dinamo a ratat calificarea in grupele Ligii Campionilor, suporterii dinamovişti au intrat in Europa. Au fost 50.000 de fani dinamovişti in tribune, care au creat o atmosferă extraordinară, iar galeria a realizat o coregrafie de excepţie. Surprinzător, Lazio a fost susţinută doar de 50 de persoane, jumătate venind din Bulgaria. De altfel, intre romăni şi susţinătorii italieni au avut loc mai multe incidente inainte de meci, insă fără urmări majore, forţele de ordine ţinănd situaţia sub control. După primele două goluri ale italienilor, "căinii" din tribune au continuat să-şi susţină favoriţii, dar au sfărşit prin a-l contesta pe Vali Năstase, singurul aplaudat fiind Lobonţ.
Â
Â

Tur 3 preliminar

 Marţi

Steaua Roşie - Glasgow          0-0      0-1

Dinamo - Lazio Roma 1-3      1-1

Fl. Bratu (’27)/ Rocchi (’47-pen., ’66), Pandev (’54)

Liverpool - Toulouse   4-0      1-0

Crouch (’19), Hypia (’49), Kuyt (’87, ’90)

Ieri

DINAMO KIEV - Sarajevo   3-0      1-0

Bangoura ’3, Milosevici ’77-autogol,

Rebrov ’90-pen.

ŞAHTIOR - FC Salzburg       3-1      0-1

Lucarelli ’9, Castillo ’78-pen,

Brandao ’89 / Meyer ’5

STEAUA - BATE Borisov      2-0      2-2

Zaharia ’12, Neaga ’55

BEŞIKTAŞ - FC Zürich         2-0      1-1

Delgado ’56, ’64

Anderlecht - FENERBAHCEÂ 0-2Â Â Â Â Â Â 0-1

Kezman ’3, Alex ’73

SLAVIA PRAGA - Ajax        2-1      1-0

Vlcek ’22, ’86 / Suarez ’33

D. Zagreb - WERDER 2-3Â Â Â Â Â Â 1-2

Vukojevic ’21, Modric ’41-pen. /

Diego ’13-pen., ’70-pen., Sanogo ’38

FC Copenhaga - BENFICAÂ Â Â 0-1Â Â Â Â Â Â 1-2

Katsouranis ’17

Elfsborg - VALENCIAÂ Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 1-2Â Â Â Â Â Â 0-3

Alexandersborg ’31 / Helguera ’5, Villa ’90

n Meciul AEK Atena - FC Sevilla a fost amănat

Â
×
Subiecte în articol: sport dinamo rednic