x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Să ne fie sorţii cu noroc!

Să ne fie sorţii cu noroc!

de Marius Mihalcea    |    05 Feb 2010   •   00:00
Să ne fie sorţii cu noroc!
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

România va afla duminică adversarele pe care le va înfrunta în campania de calificare la turneul final al Campionatului European de peste doi ani, din Polonia şi Ucraina. Tragerea la sorţi a grupelor preliminare va avea loc în Palatul Ştiinţei şi Culturii din Varşovia cu începere de la ora 13:00 şi va fi transmisă în direct de TVR 1.

Gata, începe greul pentru Răzvan Lucescu! După finalul campaniei pentru CM 2010, care i-a servit drept perioadă de acomodare la cârma primei reprezentative, "tricolorii" fiind ieşiţi din cărţile calificării atunci când a fost el învestit selecţioner, Lucescu junior va afla astăzi echipele cu care se va bate pentru un loc la turneul final al CE 2010. O campanie pe care o porneşte de la zero şi pe care are obligaţia să o ducă la bun sfârşit, obiectivul fiind unul singur: calificarea la turneul final din 2012.

SCĂPĂM DE PLAVI
Înaintea tragerii la sorţi, sigur este un lucru: România nu va putea pica în aceeaşi grupă cu una dintre echipele Greciei, Cehiei, Suediei, Elveţiei, Serbiei, Turciei, Danemarcei şi Slovaciei, toate fiind poziţionate pe acelaşi palier valoric cu "tricolorii". Faptul că vom scăpa de sârbi, coşmarul nostru în ultimele preliminarii, nu este însă în măsură să ne liniştească, Chivu şi compania putând oricând nimeri într-o grupă de foc.

Varianta pesimistă ar arăta astfel: Spania, România, Irlanda, Slovenia, Muntenegru, Azerbaidjan. Dacă, în schimb, vom fi ocrotiţi de Zeiţa Fortuna, atunci drumul "tricolorilor" către Euro 2012 ar putea fi mult mai neted. Varianta optimă este următoarea: Croaţia, România, Irlanda de Nord, Cipru, Liechtenstein, San Marino.

SISTEMUL DE CALIFICARE
În urma tragerii se vor forma şase grupe a câte şase echipe fiecare şi trei grupe având în componenţă câte cinci echipe. La turneul final se vor califica direct câştigătoarele celor nouă grupe, plus cel mai bun loc secund. Mai departe, celelalte echipe clasate pe poziţia a doua vor disputa meciuri de baraj, tur-retur, care vor da ultimele patru calificate. Polonia şi Ucraina sunt calificate automat, în calitate de ţări-gazdă.

ANGLIA ORI CROAŢIA
România va fi reprezentată la tragerea la sorţi de selecţionerul Răzvan Lucescu, directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, şi de directorul sportiv al FRF, Daniel Prodan. Delegaţia noastră va pleca spre Varşovia sâmbătă, la amiază. "Din punctul meu de vedere, Anglia ar fi cea mai bună variantă pentru noi dintre echipele care sunt capi de serie. Cred că îi putem bate din nou pe englezi, chiar dacă noi nu mai suntem ce-am fost, iar ei au devenit o forţă sub comanda lui Fabio Capello, sunt pe un trend ascendent", a declarat Lupescu.

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, are şi el o preferinţă. "Toate formaţiile sunt periculoase, se ştie prea bine ce am păţit în campania pentru CM 2010 cu Lituania şi cu Austria, care sunt mai slab cotate decât noi. Totuşi, dintre capii de serie, Croaţia mi se pare cel mai accesibil adversar. E clar însă că, indiferent cu cine vom pica, e necesar să nu mai comitem erorile din preliminariile trecute", a declarat şeful de la Casa Fotbalului.

Componenţa urnelor

URNA 1
Spania
Germania
Olanda
Italia
Anglia
Croaţia
Portugalia
Franţa
Rusia

URNA 2
Grecia
Cehia
Suedia
Elveţia
Serbia
Turcia
Danemarca
Slovacia
ROMÂNIA

URNA 3
Israel
Bulgaria
Finlanda
Norvegia
Irlanda
Scoţia
Irlanda de Nord
Austria
Bosnia

URNA 4
Slovenia
Letonia
Ungaria
Lituania
Belarus
Belgia
Ţara Galilor
Macedonia
Cipru

URNA 5
Muntenegru
Albania
Estonia
Georgia
Moldova
Islanda
Armenia
Kazahstan
Liechtenstein

URNA 6
Azerbaidjan
Luxemburg
Malta
Insulele Feroe
Andorra
San Marino


























×
Subiecte în articol: sport