x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Se pregateste inca o magarie in Divizia A

Se pregateste inca o magarie in Divizia A

22 Mai 2004   •   00:00

Unui campionat recunoscut de toti a fi cel mai corect si mai disputat, i se pregateste un final dezolant. Jocurile de culise si manevrele politice au inceput sa se faca deja simtite, la fel ca in ultimii ani, astfel ca alcatuirea viitoare a Diviziei A va fi iarasi una contrafacuta.

COSMIN IONITA, IONUT PADURARU

De cativa ani incoace, in fotbalul romanesc a devenit o obisnuinta ca o echipa ce retrogradeaza, in urma rezultatelor, in Divizia B, sa aiba sansa sa evolueze in sezonul urmator tot in prima liga. Pentru aceasta se apeleaza la fel de fel de gaselnite, cica in conformitate cu regulamentul.

MODALITATI. In 2001, primarul Bacaului, Dumitru Sechelariu, a cumparat direct locul lui FC Baia Mare care promovase dupa barajul cu Foresta. Federatia a interzis apoi aceasta practica, modificand regulamentul. Solutia salvatoare a aparut 2 ani mai tarziu: fuziunea! Astra a fuzionat cu Petrolul Ploiesti, eliberand locul pentru Otelul Galati, echipa retrogradata pe teren dupa barajul cu FC Oradea! Nimic nu mai e de mirare si nimeni nu contesta faptul ca ierarhiile normale, stabilite pe gazon sunt date peste cap in functie de interese, imagine sau pur si simplu pentru bani.

PREGATIRI. Si in acest an exista semnale ca se pregateste o astfel de „operatiune". Variantele sunt multiple, se zvonesc tot felul de combinatii. Onoarea este lasata mult in spate, practic este calcata in picioare. Ultimele 3 etape se anunta fierbinti, este an electoral, fiecare echipa vrea ca si la anul sa fie pe prima scena.

VARIANTE. Una dintre variantele vehiculate este aceea conform careia nu s-ar aproba licenta pentru clubul Apulum Alba-Iulia, urmand ca ardelenii sa fie retrogradati in Divizia B. In acest caz s-ar elibera un loc in prima divizie, de care ar beneficia prima echipa plasata sub linia de retrogradare.

CONSECINTE. Daca Apulum este exclusa, echipa care termina pe locul 14, primul retrogradabil ar putea profita de locul ramas vacant. Aici s-ar putea plasa Ceahlaul, FCM Bacau sau Petrolul. Pentru echipa prehgatita de Ionut Lupescu exista si varianta de a fuziona cu Apulum si sa evolueze pe locul celor din Alba-Iulia, dar pe licenta FCM-ului. O alta fuziune s-ar putea inregistra intre Bacau si Sportul Studentesc, virtual promovata, echipa urmand sa joace la Bacau.

Propunere pentru combaterea jocurilor

In cazul in care se va ajunge la excluderea echipei din Alba-Iulia, pe motive de neacordare a licentei, ar trebui gasita o varianta prin care sa se respecte totusi ierarhia finala a Diviziei A. Astfel, echipele retrogradate sa evolueze in Divizia B, iar pe locul ramas vacant sa urce o alta echipa din B. Eventual, dupa jocuri de baraj intre echipele plasate pe pozitia secunda.

Savin: „Sportul nu are conditii nici pe jumatate cat noi"

Principalul finantator al lui Apulum Alba-Iulia, Emanoil Savin, era foarte linistit in privinta viitorului echipei ardelene. „Nu a fost luata in calcul varianta unei fuziuni, iar daca Federatia nu ne da licenta, vom juca in alt oras. Vom incerca sa-i asiguram echipei un buget si vom inchiria un stadion fie la Sibiu, fie la Cluj. Dar asta ramane de vazut. Eu sper sa ne incadram in termenul impus. Nu inteleg cum pentru Sportul Studentesc, echipa care revine in Divizia A, federatia a aprobat o derogare. Bucurestenii nu intrunesc nici jumatate din conditiile pe care le avem noi, la Alba-Iulia. E adevarat ca am avut si inca mai avem probleme financiare, dar tot timpul le-am recunoscut, s-au facut publice toate restantele catre jucatori. Situatia noastra financiara este delicata, dar nu fara iesire. Asteptam alegerile in oras, pentru a primi sprijin si de la alte firme sau societati pentru ca am fost singuri pana acum. Doar cei de la Bergenbier ne-au sponsorizat cu 40.000 de euro", a spus Savin. Regretul lui este legat de faptul ca numele lui Apulum a fost asociat, uneori, cu diverse jocuri de culise: „Eu sunt prieten cu fratii Sechelariu si am jucat corect, pe teren, desi toata lumea spunea ca le vom da meciul Bacaului. In acest an, am jucat un fotbal corect si asa vom face si in etapele care au mai ramas. Sa fie clar, vom arbitra lupta si pentru titlu, si pentru retrogradare. Ce, e vreo problema daca vom incurca pe Dinamo? Nu ne predam in fata nimanui", a concluzionat Savin. (Paul Andone)

„Eu vreau ca echipa sa ramana la Alba-Iulia. Performanta lui Apulum din acest an va ramane ca Mihai Viteazu in istorie. Am aratat si vom arata ca nu am facut si nu vom face jocurile nimanui. Daca nu voi reusi, in cel mai rau caz, vom vinde actiunile unui om potent din punct de vedere financiar, care vrea sa aiba echipa de fotbal"
Emanoil Savin, finantator Apulum

Schorsch si Sechelariu au facut primul „troc"

In sezonul 2001-2002, FC Baia Mare a ocupat locul 2 in Seria a II-a a Diviziei B, dupa o lupta dura cu UTA, care a promovat direct. Baimarenii au obtinut insa dreptul de a evolua la baraj in compania Forestei Suceava, locul 15 pe prima scena. Surprinzator, baimarenii s-au impus si imediat a inceput fiesta. PRAF IN OCHI. Numai ca bucuria fotbalistilor si a fanilor a durat doar cateva zile, patronul Heinrich Schorsch (foto) anuntand ca nu mai poate sustine financiar echipa si ca va scoate locul la vanzare! In celalalt baraj, FCM Bacau a pierdut in fata Farului Constanta. Astfel s-a ajuns sa se pun la cale primul „troc" din istoria fotbalului romanesc. Cum in regulamentele FRF de atunci nu exista nici un amendament prin care sa se interzica vanzarea-cumpararea de locuri pe prima scena, Schorsch si Dumitru Sechelariu, presedintele de onoare al bacauanilor, s-au asezat la masa tratativelor. PRETUL CORECT. 700.000 de dolari au intrat in contul „neamtului" si FCM Bacau a ramas pe prima scena. Totul a trecut repede, „federalii" s-au spalat pe maini cu regulamentul, iar Baia Mare a mai disputat un baraj in sezonul urmator, pierdut de aceasta data. Imediat, Heinrich Schorsch a renuntat la echipa, care, in acest moment, este ca si retrogradata in Divizia C. Foarte posibil ca destinul acestei echipe de traditie sa fi fost altul daca FRF nu permitea vanzarea de locuri „la taraba".

Otelul a profitat de o fuziune premeditata

Dupa precedentul „Baia Mare - Bacau", la doar doi ani a mai avut loc un „troc", insa de data aceasta sub acoperirea noului regulament. La finele editiei trecute de campionat, Otelul Galati a retrogradat in urma unui baraj pierdut cu FC Oradea. La doar o luna, „otelarii", resemnati deja cu „matineul", aflau ca vor evolua tot pe prima scena.

NIVEL INALT. Revenirea Petrolului Ploiesti pe prima scena a fost salvarea Otelului. Concret, oamenii cu influenta din conducerea echipei, Liviu Luca si Florin Bercea, au recurs la o stratagema premeditata: retragerea sprijinului financiar de la echipa fanion a orasului si transferarea atributiilor catre Astra, patronata de Ioan Niculae. Totul pentru a se face loc pe prima scena gruparii de la Dunare. Discutiile in acest sens s-au intins destul de mult, dar, in final, Bercea si Ioan Niculae s-au inteles in privinta fuziunii.

SCANDAL. Suporterii Petrolului au rabufnit, nefiind de acord ca echipa de suflet sa fie asociata cu numele unui „hibrid". Dar puterea si influenta au decis in cele din urma, iar Otelul, prima echipa aflata sub linie in clasament, a ramas in Divizia A. Chiar daca nu s-a confirmat, se pare ca oficialii galateni ar fi platit „bunavointa" ploiestenilor cu 400.000 de dolari. Dupa ce vara trecuta avea doua echipe in Divizia A, Ploiestiul risca acum sa ramana fara nici una in sezonul urmator.
×
Subiecte în articol: sport locul scenă divizia echipa apulum