x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Scump, dom'le, scump!

Scump, dom'le, scump!

de Sorin Anghel    |    19 Dec 2009   •   00:00
Scump, dom'le, scump!

Ca să nu piardă din clienţi, pe timp de criză multă lume reduce tarifele. Hotelierii oferă masă gratis, numai să nu fie camerele goale. Instructorii de schi dau lecţii de trei ore, în loc de două ore.



Numai transportatorii pe cablu nu au ţinut cont de recesiunea economică şi au decis să practice aceleaşi preţuri din sezonul trecut, chiar dacă serviciile sunt aceleaşi.

Vorba aceea, "Sunt prea sărac ca să mă pot îmbrăca prost", s-ar putea interpreta astfel pentru iubitorii sporturilor de iarnă de la noi din ţară. "Sunt prea sărac ca să nu plec în Austria la schi." Toţi românii se plâng de preţurile exagerate care se practică în România la transportul pe cablu. Din păcate, adevărata problemă o reprezintă pârtiile de schi, care ori sunt prea puţine şi foarte scurte, ori nu sunt întreţinute şi nici balizate. Cu toate acestea, pe timp de iarnă, la toate instalaţiile de transport pe cablu se formează cozi. E semn că românul e dispus să plătească pentru schi şi snowboard, e semn că românul are bani şi nu simte - sau nu vrea să arate că simte - criza economică.

POIANA BRAŞOV SE SCUFUNDĂ
Poiana Braşov, cea mai fiţoasă staţiune montană din România. Hoteluri scumpe, maşini luxoase, fumuri, mai puţin un domeniu schiabil aşa cum ar trebui. Deocamdată se lucrează la acest lucru. "Planeta Pământ se scufună", spunea George Copos atunci când apărea în faţa microfoanelor şi era întrebat despre salariile angajaţilor săi de la echipa de fotbal Rapid. Acum, Poiana Braşov se scufundă! Faţă de sezonul trecut, domeniul schiabil nu a fost îmbunătăţit cu nimic. Tarifele la transportul pe cablu au rămas şi ele aceleaşi şi pot fi consultate pe www.anateleferic.ro. În principiu, pentru o zi de schi în Masivul Postăvaru, unde pietrele de origine calcaroasă îţi vor face grătar placa de snowboard, trebuie să scoţi din buzunar 120 de lei. Cum a ajuns România asta... Acum trebuie să dai bani şi dacă vrei să-ţi distrugi echipamentul.

AZUGA A ÎNGHEŢAT PREŢURILE

Pe Valea Prahovei, preţurile au crescut puţin. Excepţie de la acest caz face Buşteniul, care în această iarnă vrea să-i atragă pe turişti cu un fun-park ce a fost amenajat în spatele staţiei de jos a telescaunului. Chiar dacă Primăria a "înzăpezit" pârtia Sorica, Romenergo a decis să nu crească tarifele la telegondola din Azuga. "Deocamdată mergem cu aceleaşi preţuri", a precizat Octavian Richea, şeful instalaţiei de transport pe cablu din localitatea prahoveană. Teleferic Prahova, operatorul de transport pe cablu din Sinaia şi Predeal, a crescut tarifele cu 10 lei faţă de iarna trecută. Noutatea o reprezintă însă faptul că din acest sezon se pot cumpăra cartele pentru cinci zile. Preţul pentru sezon, adică până la 6 ianuarie 2010, este de 510 lei, în vreme ce pentru extrasezon este de 435 de lei. La Straja sau în Parâng tarifele pe care le practică transportatorii pe cablu vor fi identice cu cele din sezonul trecut.

Vremea va fi deosebit de rece

Specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie afirmă că vremea va fi deosebit de rece în acest sfârşit de săptămână. Azi, cerul variabil se va înnora treptat spre seară şi noaptea începând din Carpaţii Occidentali şi va ninge în toate zonele montane. Vântul va prezenta intensificări, mai ales în zona înaltă. Mâine, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros şi izolat, mai ales ziua, va ninge. Vântul va prezenta intensificări, mai ales pe creste. Temperatura aerului va avea valori mai coborâte decât în intervalul anterior. Nici la începutul săptămânii viitoare lucrurile nu se vor schimba, lucru foarte îmbucurător pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Astfel, luni vremea se va menţine deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va mai prezenta unele intensificări pe creste. Pe văi şi în depresiuni vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul anterior. Nici în restul teritoriului vremea nu va fi mai blândă. Pentru cei care vor să meargă la munte de Sărbători, cel mai sigur mijloc de transport este trenul. În această perioadă, SNCFR a redus preţurile pentru cei care vor să ajungă la Vatra Dornei, Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal sau Poiana Braşov.

130 de lei costă o zi de schi la Sinaia sau la Predeal

Pentru informaţii şi imagini de pe webcam-urile de pe pârtii vizitaţi schi.jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: staţiuni