x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Australian Open: Niculescu, prima româncă în 16-imi după 2004!

Australian Open: Niculescu, prima româncă în 16-imi după 2004!

19 Ian 2011   •   10:26
Australian Open: Niculescu, prima româncă în 16-imi după 2004!
Sursa foto: /EPA

Monica Niculescu s-a calificat, miercuri, în 16-imile de finală la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, după ce a învins-o pe Ţvetana Pironkova (Bulgaria), cap de serie numărul 32 şi locul 36 în ierahia mondială, scor 6-4, 6-1.

Jucătoarea română va juca în turul următor al concursului dotat cu premii în valoare totală de 24 de milioane de dolari australieni cu italianca Francesca Schiavone, favorita numărul 6 şi locul 7 WTA, care a eliminat-o în turul secund pe reprezentanta Canadei, Rebecca Marino, scor 6-3, 5-7, 9-7.

Calificarea Monicăi Niculescu în turul al treilea la Australian Open reprezintă cea mai bună performanţă din cariera ei de simplu la un turneu de Grand Slam şi, totodată, cel mai bun rezultat al unui jucător român în competiţia de la Antipozi, în ultimii 7 ani.

Perechea Victor Hănescu/Kevin Anderson (România/Africa de Sud) a fost eliminată, miercuri, în turul întâi al probei de dublu la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, informează site-ul oficial al competiţiei.

Hănescu şi Anderson au fost învinşi în două seturi, cu 6-3, 6-4, de cuplul Michael Llodra/Nenad Zimonjic (Franţa/Serbia).

Victor Hănescu a părăsit, astfel, Australian Open, el fiind eliminat şi la simplu, tot în primul tur.

Nici o calificare în turul 3 după 2003

Australian Open nu a fost, de-a lungul timpului, o competiţie pe placul jucătorilor români, iar în ultimii şapte ani sportivii noştri care au evoluat la simplu nu au reuşit să depăşească turul doi.

Cele mai bune performanţe înregistrate de românce la Australian Open aparţin Virginei Ruzici şi Irinei Spârlea. Prima a atins sferturile de finală în 1980, fază a competiţiei în care a fost învinsă de Hana Manlikova, cu scorul de 1-6, 6-3, 6-4, jucătoarea din Cehslovacia câştigând atunci trofeul.

După 17 ani, Spârlea pierdea tot în sferturi şi tot în faţa viitoarei câştigătoare a turneului, Martina Hingis din Elveţia, scor 5-7, 2-6.

La băieţi, cele mai bune rezultate la Australian Open le-a obţinut Andrei Pavel, calificat de două ori în optimile de finală. În 1999, al doilea cel mai bun jucător român din toate timpurile a fost eliminat de rusul Evgheni Kafelnikov după un meci "maraton" de cinci seturi: scor 3-6, 6-7 (5), 7-6 (5), 6-3, 4-6. Şi Kafelnikov a beneficiat de "mâna bună" a românilor, câştigând în acel an competiţia de la Antipozi.

În 2004, Pavel a fost oprit în optimi de spaniolul Juan Carlos Ferrero, după un meci pierdut cu scorul de 4-6, 6-3, 3-6, 2-6. Andrei Pavel, care s-a retras din activitatea competiţională la sfârşitul lui 2009, nu a mai repetat în anii următori traseul din 1999 şi 2004. Mai mult, el nu a mai trecut de turul doi la ediţiile următoare.

Joi, alte două sportive din România vor încerca să pătrundă în primele 32 de jucătoare la Australian Open. Sorana Cârstea, locul 94 WTA, o va avea ca adversară pe Shahar Peer (Israel), favorita zece şi locul 12 WTA, în timp ce Simona Halep, locul 77 ATP, o va întâlni pe Alisa Kleibanova (Rusia), cap de serie numărul 24 şi poziţia a 23-a în ierarhia mondială.

×