x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Bărbatul acuzat de terorism a fost prins şi dus la audieri

Bărbatul acuzat de terorism a fost prins şi dus la audieri

29 Iun 2017   •   10:09
Bărbatul acuzat de terorism a fost prins şi dus la audieri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Bărbatul în vârstă de 39 de ani din Argeş, suspectat de propagandă teroristă în favoarea DAESH şi intenţia de a organiza un atentat la o bază militară din România, a fost prins de procurori şi dus la sediul DIICOT din Piteşti pentru audieri, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis "Ibrahim", a utilizat pe o reţea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

În primăvara anului 2015 suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

"Datele şi informaţiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015", mai spune DIICOT.

Conform SRI, bărbatul a intrat în atenţia Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea.

Concret, cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia, şi a încercat să convingă şi alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH.

Potrivit SRI, cetăţeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale timp de mai mulţi ani pe teritoriul unui stat din UE, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: terorism