• Mur-de-Bretagne
Inca la inceput, Marea Bucla, editia 2011, este una plina de tensiune. Motivele sunt multiple. Contador este inca in urma rivalilor sai, Cadel Evans, Andy Schleck sau Bradley Wiggins. Nervozitate este si in randul rutierilor care vaneaza tricoul verde, purtat de catre cel mai bun sprinter. Cavendish s-a suparat ca francezul Romain Feillu, de la Vacansoleil, l-a impiedicat sa se dueleze cu Tyler Farrar acum doua zile, in finalul etapei de la Redon, si promite razbunare.
Ieri, in etapa a 4-a, de la Lorient pana la Mur-de-Bretagne, rutierii au avut de parcurs un traseu lung de 172,5 kilometri. Localitatea care a gazduit sosirea nu are mai mult de 2.000 de locuitori. Oraselul beneficiaza de o pozitie privilegiata. Este
situat intre Canalul Manecii si Oceanul Atlantic, la granita dintre Côtes d’Armor si Morbihan. Foarte bogat in istorie, Mur-de-Bretagne combina perfect traditia, modernismul si respectul pentru mediu. Aflat intr-o zona deluroasa, oraselul este supranumit Alpe-d’Huez-ul Bretaniei.
Din cauza precipitatiilor si a temperaturilor ce s-au situat in jurul valorii de 15°C, multi francezi au renuntat sa mai vina la intalnirea cu Hushovd, Chavanel sau Cancellara, astfel ca atmosfera a fost una incinsa abia spre final. Traseul ales de organizatori a fost unul spectaculos, asemanator cu cel parcurs de Mica Bucla atunci cand trece prin judetul Suceava. Coborari abrupte, urmate imediat de catarari in linie dreapta.
Etapele de campie din Turul Frantei arata ca lucrarile elevilor care au sustinut bacalaureatul pe vremea cand Funeriu inca nu ajunsese ministru calculand viteza pumnului cu care loveste Basescu. Invingatorul a fost decis in urma sprintului din finalul traseului, asa cum s-a mai intamplat pana acum la Les Herbiers si la Redon. Degeaba a ridicat Alberto Contador mana in aer dupa ce a trecut linia de sosire.
In urma 'photo-finish' s-a stabilit ca cel care a castigat cursa a fost Cadel Evans. Chiar si asa, spaniolul a dovedit prospetime, semn ca va putea ataca pe catararile adevarate. Andy Schleck a pierdut inca opt secunde in clasamentul general si are acum o intarziere de 12 secunde fata de norvegianul Thor Hushovd, care si-a pastrat tricoul galben.
Astazi, caravana Turului Frantei are de parcurs 164,5 kilometri, de la Carhaix pana la Cap Frehel. Este o etapa in care vantul le poate face probleme rutierilor, mai ales ca ultima parte a traseului a fost 'desenata' foarte aproape de mare. In mod normal, cursa ar trebui castigata de un sprinter.
Mai multe stiri despre Turul Frantei gasiti pe www.jurnalul.ro.