România este ţara în care un nebun aruncă o piatră în lac, iar ceilalţi nebuni de lângă el sar în apă pentru a o găsi.
Anul trecut, Călin Popescu Tăriceanu a inaugurat lucrările de construcţie la telegondola de la Sinaia, care face legătura între marginea oraşului şi Cota 1.400. Pentru că Octavian Morariu, preşedinte COSR, era în preajmă, premierul a scos pe gură o mare perlă. "România poate organiza Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022!" Zău? Noi, ţara în care trebuie să cumperi trei cartele diferite pentru a putea schia într-o staţiune? Cam greu, prietene! Dar dacă şeful a zis că se poate, înseamnă că se poate. Ordinul se execută, nu se discută!
UN PAS MIC, DAR IMPORTANT! Ca să ajungi mare trebuie mai întâi să fii mic. Ca să demonstrezi că poţi organiza un eveniment de amploare, înainte este bine să faci o competiţie mică, dar importantă pentru tine. România a primit organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, gazda evenimentului urmând a fi Braşovul, pe care primarul George Scripcaru îl alintă Innsbruckul Carpaţilor. Alături de oraşul de sub Tâmpa, în proiect au mai fost prinse localităţile Râşnov, Predeal, Azuga, Buşteni şi Sinaia.
BALON DE SĂPUN. Când au aflat vestea, toţi primarii s-au frecat pe mâini de bucurie crezând că le-a pus Dumnezeu mâna în cap. Unii dintre ei deja îşi imagineau pârtii şi chiar domenii schiabile noi, toate făcute pe banii statului, pe banii Uniunii Europene, pe orice bani, numai pe bani lor nu! Dezamăgirea a fost mare în momentul în care s-a aflat că investiţiile trebuiesc făcute din bugetele locale, iar competiţia nu este atât de grandioasă pe cât ne aşteptam cu toţii.
Concursurile sunt rezervate copiiilor născuţi în anul 1996, FOTE având în program doar întreceri de hochei, patinaj, sărituri cu schiurile, biatlon, schi fond, snowboard şi schi alpin. Faţă de Jocurile Olimpice, lipsesc probele de curling, coborârea de la schi alpin, sanie sau bob.
BRAŞOV. Oraşul de sub Tâmpa va găzdui întrecerile pe gheaţă. În apropiere de gară, lângă Sala Sporturilor, a început construcţia a două patinoare acoperite care vor putea găzdui împreună 17.000 de spectatori. Poiana Braşov este doar rezervă la acest eveniment.
Patinoarul din staţiunea braşoveană va fi folosit pentru şedinţele de pregătire, în vreme ce pârtia Sulinar va fi gazda antrenamentelor pentru schiorii care vor lua startul la Slalom Special. La Râşnov, pe Valea Cărbunarilor, vor avea loc întrecerile de sărituri cu schiurile, în program fiind prevăzute probe nu doar pentru băieţi, ci şi pentru fete şi echipe.
Predealul va fi sufletul FOTE 2013 pentru că toţi participanţii la eveniment vor fi cazaţi în zona Cioplea, acolo unde sunt cele mai bun hoteluri şi pensiuni din staţiune. Pârtia Subteleferic va fi gazda probei de Super G de la schi alpin, în vreme ce pe Valea Râşnoavei vor avea loc cursele de biatlon.
PRAHOVA. La Azuga se va ţine proba de Slalom Uriaş de la schi alpin. Staţiunea Buşteni va fi gazda celor de la schi fond, întrecerile urmând să se desfăşoare pe pârtia ce va fi construită pe Valea Cerbului. Pe Carp, la Sinaia, va avea loc proba de Slalom Special de la schi alpin, în vreme ce în Valea Dorului, unde va fi construit un telescaun nou, vor intra în scenă practicanţii de snowboard.
Citește pe Antena3.ro