Mulţumire, cam asta e starea care a cuprins delegaţia României în ultima săptămână de desfăşurare a Jocurilor Olimpice. Cei mai fericiţi sunt sportivii de la "schi-biatlon", federaţie cu cele mai bune rezultate la Vancouver. Secretarul general Puiu Gaspar a făcut pentru Jurnalul Naţional o analiză a participării românilor.
● Jurnalul Naţional: Sunteţi mulţumit de rezultatele obţinute de sportivii Federaţiei Române de Schi şi Biatlon?
● Puiu Gaspar: Da, mai ales că au confirmat creşterea pe care am înregistrat-o în ultimii ani. Rămân totuşi cu regretul că Eva Tofalvi putea să facă un rezultat şi mai bun. Am avut ghinion la proba de 15 km - Individual de la biatlon. Am venit aici ca să demonstrăm că România are valori şi la sporturile de iarnă. Trebuie să construim baze sportive şi să organizăm competiţii de nivel internaţional ca să putem avea rezultate. Nu e deloc uşor să ajungi în primele zece echipe ale lumii la biatlon. Mă bucură foarte mult faptul că Reka Ferencz a demonstrat că are valoare. La ştafetă, cea mai mare presiune a fost pe umerii ei. S-a mobilizat şi a arătat tuturor că nu a fost o întâmplare câştigarea titlului mondial la junioare. Ceea ce a făcut Reka la Vancouver ne dă mari speranţe. Alături de tinereţea ei vom pune experienţa Evei Tofalvi şi vom merge mai departe. Colectivul de tehnicieni trebuie să găsească acum încă două fete tinere care să meargă în Cupa Mondială. Trebuie ca peste patru ani, la Soci, să doborâm mitul acestui loc 10 pe care l-am obţinut la Vancouver.
EVA TOFALVI ESTE MOTORUL BIATLONULUI ROMÂNESC
● Ce valorează mai mult? Locul 10 cu ştafeta sau locul 11 obţinut de Eva Tofalvi?
● Sunt două lucruri separate. La 15 km - Individual am văzut în cartuşul ratat de Eva Tofalvi toată munca din ultimii 15 ani. La ştafetă am stat cu emoţii până la sfârşit. În ambele cazuri am trăit la intensitate maximă cursele. După cursa fetelor, domnul Morariu a venit la cabină, le-a felicitat pe fete şi le-a anunţat că vor fi răsplătite cu câte 5.000 de euro de COSR.
● Mai continuă Eva Tofalvi?
● Nu ştiu dacă va mai participa la ediţia viitoare a Jocurilor Olimpice, dar sigur o să termine sezonul acesta. Noi avem nevoie de ea şi iarna viitoare. Are foarte multă experienţă şi reprezintă un exemplu pentru sportivele care vin din urmă. La următoarele trei etape de Cupă Mondială vom merge cu Eva Tofalvi, Reka Ferencz, Roland Gerbacea şi Ştefan Gavrilă.
● Cum este Reka Ferencz în comparaţie cu Eva Tofalvi?
● Reka are un palmares mai bogat, dar Eva n-a avut la vremea junioratului condiţiile de pregătire care sunt acum. Oricum, Eva este motorul biatlonului românesc. Datorită rezultatelor sale am reuşit să avem cinci fete în Cupa Mondială.
● Eva Tofalvi a căzut psihic după 15 km - Individual?
● Pentru ea a fost încărcătura emoţională foarte mare. Toată lumea a aşteptat mult de la ea. Când încerci să te autodepăşeşti, cedezi mult mai uşor. A fost singura sportivă care a mers la toate cele cinci poze. Ea a devenit prima româncă care a luat startul la Mass-Start, care este finala mondială a biatlonului.
● Roland Gerbacea a ratat participarea la Olimpiadă pentru că Federaţia nu l-a trimis în Cupa Mondială acum două sezoane.
● Este o greşeală pe care eu, personal, mi-o asum. Sper să înţeleagă că la băieţi e foarte greu să mergi în Cupa Mondială. N-am vrut să meargă acolo şi să-şi ia bătăi mari, să fie demoralizat.
● De ce are nevoie România pentru a progresa în biatlon?
● De baze sportive pe care să ne antrenăm şi pe care să organizăm întreceri de nivel internaţional. Este foarte important ca sportivul să se antreneze în ţara lui. Aşa nu mai apare stresul, nu se mai rupe de familie, nu-l mai priveşte pe antrenor ca pe un duşman, nu mai stă plecat de acasă zece luni pe an.
● Antrenorul Florin Cristea este tot mai contestat în lumea schiului alpin.
● Într-o vreme îl înjura şi Nan, dar Florin Cristea a fost cel care l-a pregătit şi l-a făcut să ajungă la Olimpiadă. Acum nu-l mai înjură, pentru că şi-a dat seama că are dreptate atunci când pune accent pe pregătirea fizică, care te scuteşte de accidentări. Din păcate, în România mai avem doar doi-trei antrenori buni. Toţi s-au orientat către monitorie, pentru că acolo se fac bani mai uşor.
● De ce nu aduceţi un antrenor din străinătate?
Pentru cine să aduc antrenor străin dacă noi nu avem bază? Antrenorii îi mint pe copii şi pe părinţii acestora că îi fac schiori de performanţă, dar nu fac altceva decât să-i înveţe să schieze ca şi turişti.
Citește pe Antena3.ro