x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Gimnasta română Sabrina Voinea Maneca, vedeta surpriză a mondialului din Belgia

Gimnasta română Sabrina Voinea Maneca, vedeta surpriză a mondialului din Belgia

de Redacția Jurnalul    |    25 Sep 2023   •   23:39
Gimnasta română Sabrina Voinea Maneca, vedeta surpriză a mondialului din Belgia
Sursa foto: Sabrina Voinea Maneca

Gimnasta Sabrina Voinea Maneca a fost nominalizată de site-ul Comitetului Internațional Olimpic printre cele trei debutante de la Campionatele Mondiale de la Anvers care merită urmărite.

„Un trio de potențiale noi vedete sunt pregătite să concureze la primele lor Campionate Mondiale, pentru a lua pulsul și a afla cum se vor descurca pe scena mondială înainte de Paris 2024.”, scrie olympics.com, printre cele nominalizate aflându-se și gimnasta română Sabrina Voinea Maneca.

Luni, Maneca și colegele ei din echipa României - Amalia Ghigoarță, Ana Barbosu, Andreea Preda, Lilia Cosman și Ela Oprea - au plecat spre Belgia unde de sâmbătă încep întrecerile mondiale. La Anvers e ultima etapă de calificare la JO Paris 2024 pentru echipe.

La masculin, Andrei Muntean, Gabriel și Robert Burtanete, Roland Modoianu, Nicholas Țarcă și Emilian Neagu vor concura pentru România în calificări.

Antwerp 2023 este deci o oportunitate pentru gimnaste și gimnaști de a obține locuri de cotă pentru națiunile lor pentru Paris 2024.

Primele trei echipe feminine și masculine de la Mondialele din 2022 au obținut locuri de cotă pentru echipe de cinci membri la Jocurile de anul viitor, Marea Britanie fiind singura națiune care s-a calificat în ambele competiții.

Republica Populară Chineză și Japonia și-au asigurat locuri la masculin, iar Statele Unite și Canada la feminin.

La ediția din 2023, nouă echipe masculine și nouă echipe feminine vor obține locuri de cotă pentru CNO-urile lor respective, pentru a forma cele 12 echipe care vor concura fiecare pe Bercy Arena din Paris, începând cu 27 iulie.

De asemenea, se va asigura câte un loc de cotă individuală pentru cele trei CNO cu cel mai bun clasament care nu au obținut calificarea în competiția pe echipe din Belgia.

Locurile de cotă individuală pentru CNO-uri vor fi obținute, de asemenea, de opt gimnaști și 14 gimnaste, pe baza clasamentelor de calificare la toate probele.

Prezentând-o pe Sabrina Voinea Maneca, olympics.com subliniază că sportiva de 16 ani se află în primul ei an la seniori și va avea „sarcina de a readuce gimnastica feminină românească acolo unde obișnuia să îi fie locul, o obișnuită a podiumului.”

În ciuda faptului că a câștigat proba pe echipe atât la Sydney 2000, cât și la Atena 2004, România nu a calificat nici măcar o echipă feminină la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, în ciuda istoriei sale bogate în acest sport.

Între 1994 și 2001, gimnastele din România au cucerit de cinci ori consecutiv titlul mondial pe echipe, însă ultima clasare pe podium a fost bronzul din 2007.

Voinea Maneca și coechipierele sale vor să schimbe această traiectorie, începând cu calificarea unei echipe la Paris 2024 și, în ciuda vârstei sale, ea va conduce echipa în Belgia.

Debutând la seniori la începutul acestui an la Cupa Mondială de la Doha, la doar 15 ani, Voinea Maneca, antrenată de mama sa, Camelia Voinea, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 1988, a obținut aurul la bârnă și la sol.

La Campionatele Europene din 2023, la juniori a obținut bronzul la sol, spre bucuria mamei sale.

"Haideți să ne permitem cu toții un moment sau două pentru a fi cu adevărat entuziasmați de gimnastica românească", a spus comentatorul Olly Hogben după finalizarea exercițiului de la sol a româncei.

„Este una dintre marile tradiții ale sportului, una dintre marile națiuni ale sportului și una dintre perspectivele strălucitoare ale acestui sport.", a mai spus Hogben.

Joscelyn Roberson, din Statele Unite și Qiu Qiyuan, din China, sunt celelalte două gimnaste așteptate să furnizeze rezultate surpriză din postura de debutante.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×