x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Halterofilii din Rusia și Belarus se pot înscrie în calificările pentru Paris 2024 după votul IWF

Halterofilii din Rusia și Belarus se pot înscrie în calificările pentru Paris 2024 după votul IWF

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2023   •   08:20
Halterofilii din Rusia și Belarus se pot înscrie în calificările pentru Paris 2024 după votul IWF
Sursa foto: Hepta

Halterele au devenit cel mai recent sport care poate primi sportivi neutri din Rusia și Belarus în programul de calificare pentru Paris 2024. Decizia a fost luată vineri de Consiliul Executiv al Federației Internaționale de Haltere (IWF).

Se deschide astfel calea pentru ca ambele națiuni să trimită sportivi la cel de-al treilea turneu de calificare olimpică de luna viitoare, Grand Prix-ul IWF din Cuba, sub rezerva verificărilor de eligibilitate și a statutului lor neutru.

Halterele se alătură judo-ului, tirului cu arcul, scrimei, pentatlonului modern, skateboarding-ului, tenisului de masă, taekwondo-ului, triatlonului și luptelor, permițând sportivilor din cele două țări să participe la calificări.

Atletismul, badmintonul, baschetul, echitația, escalada sportivă și surfingul au decis să nu ridice interdicțiile pe care le-au impus după invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu 15 luni.

IWF a urmat sfaturile Comitetului Internațional Olimpic (CIO) în luarea deciziei sale, a precizat aceasta într-un comunicat.

Recomandările CIO se referă la "criteriile de eligibilitate pe care sportivii cu pașaport rusesc sau belarus trebuie să le respecte pentru a participa la competițiile IWF, precum și la respectarea statutului de strictă neutralitate în timpul participării lor la aceste evenimente".

"Ca parte a acestui proces, vor fi efectuate verificări individuale de către agenții independente asupra tuturor sportivilor și personalului de sprijin respectiv cu pașapoarte rusești sau belaruse, care au ca obiectiv participarea la competițiile IWF", a precizat IWF.

"IWF ar dori să sublinieze că această decizie, susținută cu tărie și de Comisia pentru sportivi a IWF, reprezintă cel mai bun echilibru posibil între menținerea poziției continue de solidaritate a IWF cu Ucraina și necesitatea de a păstra cât mai mult posibil oportunitatea pentru toți sportivii individuali neutri de a practica sportul, indiferent de naționalitatea lor.

"Încă de la începutul acestei crize profunde, care afectează desfășurarea sportului internațional, IWF a fost atentă la respectarea recomandărilor emise de CIO."

Este puțin probabil ca Ucraina să trimită o echipă în Cuba sau la orice alt eveniment de calificare olimpică după decizia IWF, deși oricum se confruntă cu o interdicție totală de la Paris din cauza multiplelor încălcări ale dopajului din ultimele luni.

Acesta este cel mai recent punct de intrare posibil pentru halterofilii care speră să se califice pentru Paris, unde cele 10 probe pe medalii se desfășoară între 7 și 11 august anul viitor.

Sportivii neutri din Rusia și Belarus nu ar fi fost eligibili pentru a se califica dacă nu s-ar fi înscris la Grand Prix-ul IWF, a treia dintre cele șapte oportunități de calificare.

Aceștia vor trebui să furnizeze detalii despre locul în care se află pentru întreaga perioadă de dinaintea Paris 2024, din cauza cerințelor de pre-înscriere pentru celelalte calificări rămase, Campionatele Mondiale IWF din Arabia Saudită din septembrie, un al doilea Grand Prix IWF din Qatar din decembrie, campionatele continentale de anul viitor din februarie și ultima ediție a Cupei Mondiale IWF din Thailanda din aprilie.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: haltere Rusia belarus Paris 2024