x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Luna evenimentelor în staţiunile montane

Luna evenimentelor în staţiunile montane

de Sorin Anghel    |    02 Feb 2009   •   00:00
Luna evenimentelor în staţiunile montane

Ca să meargă în continuare la munte, turiştilor le sunt propuse în luna februarie concursuri de schi şi snowboard. Cel mai important eveniment este etapa finală din cadrul Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheaţă, competiţie ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Buşteni.



Vacanţa elevilor a reanimat staţiunile montane, astfel că în această săptămână instalaţiile de transport pe cablu vor avea acelaşi program de funcţionare ca în perioada Sărbătorilor de iarnă. De acest lucru vor profita şi părinţii, care au venit împreună cu copiii la schi.  

VALEA PRAHOVEI
Nebunia a început încă din week-end-ul ce tocmai s-a încheiat. Dintre staţiunile de pe Valea Prahovei, Sinaia a fost cea mai căutată. Asta pentru că stratul de zăpadă de pe pârtiile din Valea Dorului are cel puţin un metru grosime, iar schiorii experimentaţi pot coborî chiar şi pe Carp până la Cota 1.400. "Nu am mai văzut niciodată în iarna asta aşa de multă zăpadă la Sinaia. E loc pentru toată lumea. În week-end au fost oameni care s-au dat şi pe Scândurari, unde e zăpadă nebătută şi bucuria schiului este cu totul alta. Săptămâna asta cred că vor apărea şi cei care fac schi de tură. Până acum nu i-am zărit la Sinaia. Am impresia că au vrut să se stabilizeze stratul de zăpadă, să nu fie prea mare riscul de avalanşă", a declarat Marius Isac, unul dintre bucureştenii care şi-au petrecut sfârşitul de săptămână la Sinaia. Condiţii la fel de bune pentru schi şi snowboard mai sunt pe Valea Jiului. Ardelenii care iubesc schiul de tură şi fug întotdeauna de agitaţia de pe pârtiile amenajate au urcat în Parâng. S-a putut schia de pe Vf. Parângul Mic până la staţia de jos a telescaunului, cu trecere prin faţa clădirii ANEFS şi prin Poiana Soarelui, de lângă Vila Parâng. "E zăpada foarte bună. A nins exact la fix, altfel copiii care au venit în tabără acum ar fi stat în cameră şi s-ar fi uitat pe pereţi", a precizat Dan Breda de la Salvamont Petroşani. Dincolo, la Straja, a fost agitaţie mare, iar multe dintre pensiuni nu mai au locuri libere până la 20 februarie. Toate instalaţiile de transport pe cablu sunt în stare de funcţionare, dar cea mai căutată pârtie este Mutu. "Este cea mai bună zăpadă din această iarnă. Am avut lume foarte multă şi aşa o să fie în continuare. Nu mai avem porţiuni în care să se vadă iarba. Totul este alb acum", a declarat Emil Părău de la Cabana Montana. Pentru începători, Pârtia Platoului Soarelui este ideală. De altfel, acolo se vor ţine cursurile tuturor taberelor de schi programate în această perioadă în staţiunea hunedoreană.

ELITA MONDIALÂ

Amatorii de escaladă pe gheaţă sunt în fierbere în această perioadă. La sfârşitul săptămânii, la baza Pârtiei Kalinderu din Buşteni va avea loc etapa finală din cadrul Cupei Mondiale la Escaladă pe Gheaţă. Favoritul publicului va fi austriacul Markus Bendler, membru al Clubului Alpin Român şi liderul clasamentului general. "Acest tip de competiţii aduce în faţa publicului un sport care de obicei se practică în zone retrase, în mijlocul naturii", a declarat Markus Bendler în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional. Duminică este programată tentativa de doborâre a recordului mondial de viteză la escaladă pe gheaţă.

Ioan Nan, foarte aproape de Jocurile Olimpice
Săptămâna trecută, campionul naţional al României, Ioan Nan, a avut câteva prestaţii excepţionale în Bulgaria. Schiorul de la Dinamo Bucureşti a ajuns la 24 de puncte FIS după cursa de Slalom de la Vitosha, având mari şanse de a se califica la Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010. "I-am înnebunit pe bulgari. Nu le-a venit să creadă! Când am câştigat cursa de Slalom Uriaş de la Borovetz au venit şi m-au întrebat ce am mâncat. Erau şocaţi de faptul că am reuşit să fie primul şi după prima, dar şi după a doua manşă. Sunt pe drumul cel bun. Am intrat în primii 500 de schiori din lume la Slalom şi am dreptul să particip la Olimpiadă. Ca să îmi consolidez poziţia asta, mai am nevoie de o cursă bună", a povestit Ioan Nan, care va reprezenta România şi la Campionatul Mondial de la Val d’Isere – Franţa. La competiţia din Hexagon vor mai lua startul Edit Miklos, Bianca Nărea, Sandra Nărea şi Alexandru Barbu. Smaranda Munteanu a refuzat participarea.


×