x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ploaia le-a stricat tot Crăciunul!

Ploaia le-a stricat tot Crăciunul!

de Sorin Anghel    |    28 Dec 2009   •   00:00
Ploaia le-a stricat tot Crăciunul!

Temperaturile ridicate şi ploile puternice au stricat Crăciunul celor ce au mers la munte pentru schi. La Gura Humorului, inaugurarea pârtiei de schi Şoimul a fost amânată până când vremea va aduce peste Bucovina temperaturi negative, numai bune pentru producerea de zăpadă artificială.



Anul acesta, Crăciunul n-a fost cea mai fericită sărbătoare pentru iubitorii sporturilor de iarnă de la noi din ţară. Nu doar că a fost foarte cald pentru ultimele zile ale lui decembrie, dar a mai şi plouat, fapt ce a făcut ca puţina zăpadă de pe pârtii să se topească destul de repede.

PLĂNGE MUNTELE
N-a fost staţiune unde lumea să nu se arate dezamăgită că a ales să vină de Crăciun la munte. Degeaba au încercat hotelierii să le ofere mese îmbelşugate, program de divertisment, plimbări cu poneiul sau cu ATV-ul. Turiştii îşi doreau cu totul altceva. Zăpada, un lucru aflat la mare căutare pe pârtiile de schi. În Ajun de Crăciun, reporterii televiziunilor de ştiri vorbeau de "zăpadă din belşug, atmosferă de Sărbătoare, peisaje mirifice" şi alte expresii prăfuite, scoase din agendă de "televizorişti" atunci când trebuie să prezinte informaţii din staţiunile montane. În realitate, lucrurile erau exact pe dos. Zăpada era atât de umedă, încât nu alunecai pe ea nici dacă erai biciuit, pe pârtii nu era decât o mână de turişti echipaţi "ca la carte", cu sănii, capace de wc şi pungi de la Metro. Atmosferă de basm. Pardon! De banc! Nu trebuie totuşi să disperaţi. Ieri a nins destul de mult în staţiunile montane, astfel că în zilele următoare sunt toate şansele să se poată schia din nou. Trebuie doar un pic de răbdare, pentru ca administratorii pârtiilor să apuce să prepare pistele aşa cum trebuie.

ŞOIMUL ÎNCĂ NU ZBOARĂ
La Gura Humorului ar fi trebuit să fie sărbătoare mare în ziua de Crăciun. În apropiere de Mănăstirea Voroneţ, peste apa Moldovei, a fost amenajată pârtia de schi Şoimul. Fonduri europene, constructor de talie europeană - i-am numit aici pe austriecii de la Porr, cei care mai reabilitează în România şi sectoare de cale ferată - realizare pe măsură. Oamenii din administraţia locală s-au zbătut să obţină la timp toate avizele pentru ca inaugurarea să fie chiar la 25 decembrie. N-au obţinut însă şi acordul lui Dumnezeu, care le-a transmis, prin ploia care a spălat tot muntele de zăpada artificială produsă cu câteva zile înainte, că de Crăciun e loc doar de o singură sărbătoare: Naşterea Domnului! Astfel, inaugurarea a fost amânată până la o dată la care se va putea face din nou zăpadă artificială, astfel încât să se poată schia. În loc de o ninsoare superbă, turiştii care au ales să-şi petreacă Sărbătorile în Bucovina au avut parte de ploi puternice. Noroc că drumul până la pârtia din Gura Humorului este complet asfaltat, iar lucrarea, privită în ansamblu, arată exact ca una din Austria. În primul rând că există o parcare imensă! Apoi, instalaţia de zăpadă artificială are un tun chiar şi lângă staţia de plecare a telescaunului. La bile negre, putem trece faptul că personalul care va lucra la instalaţia de transport pe cablu nu este unul autorizat. Alt inconvenient este dat de durata mare a călătoriei.

Deşi are un pic peste 1.300 de metri lungime, distanţa de la staţia inferioară la cea superioară va fi parcursă în peste 9 minute. Foarte încet, dacă ţinem cont că vorbim despre un telescaun nou, produs de Leitner. În plus, în apropiere nu există deocamdată nici un centru pentru închirierea de echipament.

×
Subiecte în articol: staţiuni