x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi POIANA BRAŞOV/Trei zile bune de schi în Masivul Postăvaru

POIANA BRAŞOV/Trei zile bune de schi în Masivul Postăvaru

de Sorin Anghel    |    29 Noi 2008   •   00:00
POIANA BRAŞOV/Trei zile bune de schi în Masivul Postăvaru

În Masivul Postăvaru din Poiana Braşov se anunţă un week-end numai bun pentru schi. Pârtiile arată excelent, chiar dacă suntem abia la sfârşitul lunii noiembrie.

Stratul de zăpadă în Poiana Braşov are o grosime de 40 de centimetri. Ana Teleferic va pune în funcţiune toate instalaţiile de transport pe cablu. Mai mult, monitorii de la Şcoala de Schi Ana sunt gata să îi înveţe pe turişti care sunt secretele alunecării pe zăpadă. “Se poate schia peste tot în Masivul Postăvaru. Este zăpadă până jos, la staţia telegondolei. Va fi o vacanţă perfectă pentru cei care vor ajunge în Poiana Braşov. A fost amenajată şi pârtia Bradul, astfel că cei care doresc să înveţe să schieze vor avea la dispoziţie toate condiţiile de care au nevoie”, a declarat Emil Fărcăşanu, şeful Şcolii de Schi Ana din Poiana Braşov. Pentru că nimeni nu se va sătura de schi încă din prima zi, în această minivacanţă prilejuită de Ziua Naţională a României va funcţiona şi instalaţia de nocturnă de pe pârtia Bradul. Hotelierii din Poiana Braşov au anunţat deja că gradul de ocupare în staţiune este aproape de 100%, lucru care nu se întâmplă decât în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Pentru a evita aglomeraţia din trafic, poliţiştii îi sfătuiesc pe conducătorii auto să urce în staţiunea braşoveană prin Râşnov. Centrele de închirieri vor avea mulţi clienţi deoarece turiştii care vin la schi în acest week-end evită să folosească echipamentul propriu deoarece acesta s-ar putea zgâria foarte urât având în vedere că suntem abia la prima ninsoare serioasă, iar stratul de zăpadă nu are o bază solidă. Turiştii au urcat încă de ieri în Masivul Postăvaru. “Nu mă aşteptam să fie zăpada atât de bună. Mi-am făcut damblaua. Am coborât de câteva ori pe Sulinar. Mi-a plăcut foarte mult. Nu mă ţin picioarele, altfel aş fi schiat mai mult”, a povestit Alexandru Panait, unul dintre schiorii care s-au aflat ieri în Poiana Braşov. Preţul unei cartele care asigură transportul pe toate instalaţiile de transport pe cablu timp de o zi este de 110 lei. Pentru că românii sunt liberi şi de 1 Decembrie, iar alegerile îi interesează la fel de mult cum îi interesează şi vremea din Madagascar, schiorii vor fi pe pârtie şi luni. Ana Teleferic a anunţat că instalaţiile de transport pe cablu vor funcţiona şi de Ziua Naţională. Nu vor fi defilări pe zăpadă, ci doar turişti pe schiuri.

VALEA PRAHOVEI
Din cauza vântului, la Sinaia nu sunt condiţii pentru schi. Veşti proaste şi la Buşteni. La Azuga este zăpadă doar la baza pârtiilor Sorica şi Cazacu, astfel că turiştii nu vor putea folosi decât teleschiurile. Telegondola celor de la Romenergo aşteaptă să mai ningă pentru că în partea de sus zăpada a fost spulberată de vânt şi încă nu se poate schia. Lucrurile stau mult mai bine la Predeal. Staţiunea braşoveană este pregătită din toate punctele de vedere. Începând din această iarnă vor exista abonamente pentru o zi, care vor putea fi folosite pe toate instalaţiile de transport pe cablu. Preţul este de 120 de lei. Toate pârtiile au zăpadă care să permită turiştilor să schieze sau să se dea cu placa. Pentru că au înţeles că Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă, autorităţile locale au pus în funcţiune instalaţiile care produc zăpadă artificială. Şi aici Ziua Naţională va putea fi sărbătorită pe pârtie. Locurile de cazare din Predeal nu s-au epuizat, astfel că cei care doresc să se bucure de zăpada de pe Clăbucet sau de viaţa de noapte din cluburile din staţiunea braşoveană pot găsi relativ uşor o cameră liberă.

SENZAŢIONAL LA VATRA DORNEI
Pârtiile de la Vatra Dornei arată impecabil. Turiştii au schiat încă de ieri în staţiunea suceveană. “Nu ne aşteptam să vină turiştii aşa de repede, dar nu putem decât să ne bucurăm că lumea vine să schieze la noi. Este zăpadă foarte multă şi funcţionează toate teleschiurile. Vremea este perfectă. Nu îmi mai amintesc de când n-am mai avut o zi atât de frumoasă, cu atâta zăpadă şi cer senin. Unii turişti, care nu schiază, au urcat pe jos pârtia, pe margine, ca să stea la soare în partea de sus”, a povestit ieri Doina Dranca, administratorul pârtiilor Parc din Vatra Dornei. De asemenea, se va putea schia şi pe pârtia Dealu Negru, una dintre cele mai lungi din ţară. Din păcate, transportul pe cablu se face tot cu telescaunul vechi. Ca în fiecare an, Maramureşul începe sezonul de schi în troiene. A trecut vremea în care pe drumuri se circula cu dificultate din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil. Drumarii şi-au făcut datoria, astfel că atât Pasul Prislop, cât şi Pasul Gutâi, nu mai reprezintă un obstacol imposibil pentru şoferi. La Borşa, stratul de zăpadă de pe pârtie are 40 de centimetri. “Sus, în vârful pârtiei, avem cel puţin un metru de zăpadă. O să pregătim totul pentru că în vacanţa asta o să avem mulţi turişti”, a promis Gheorghe Malec, cel care se ocupă de domeniul schiabil de la Borşa. La Cavnic, schiorii care vor ajunge pe pârtie vor avea parte de muzică naţionalistă.

VREMEA LA MUNTE
Astăzi, în zona montană, cerul va fi mai mult noros şi vor cădea precipitaţii mixte. Izolat vor fi condiţii de polei, motiv pentru care trebuie să circulaţi cu prudenţă. La noapte înnorările vor fi temporare, iar precipitaţiile se vor restrânge treptat spre nordul Carpaţilor Orientali. Pe văi şi în depresiuni se va forma ceaţă. Vântul va prezenta intensificări locale. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul precedent. Mâine vremea se va încălzi uşor. Cerul va fi temporar noros. Pe văi şi în depresiuni, local va fi ceaţă, iar noaptea în Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Luni, în ultima zi de vacanţă, vremea va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi temporar noros şi, îndeosebi noaptea, va ploua slab în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali. Pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă.

×
Subiecte în articol: zăpadă schi poiana braşov poiana staţiuni