x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Pregătiri pentru FOTE 2013

Pregătiri pentru FOTE 2013

de Diana Scarlat    |    24 Mar 2011   •   14:47
Pregătiri pentru FOTE 2013

Festivalul Olimpic al Tineretului European s-a desfăşurat în această iarnă la Liberec, în luna februarie. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a deplasat o delegaţie compusă din 45 de persoane, în perioada 12 - 19 februari la Liberec, în Cehia, unde a avut loc cea de-a X-a ediţie de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Competiţiea se adresează tinerilor din ţările europene, cu vârste între 14 şi 18 ani.

Această întrecere sportivă este organizată de Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene (EOC) şi se desfăşoară sub egida Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). România a fost reprezentată de 30 de sportivi din şase discipline: biatlon, patinaj artistic, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond şi snowboard. Modalitatea de desfăşurare a concursului din cadrul festivalului olimpic este similară cu cea a Jocurilor Olimpice de seniori, unde sunt respectate toate ritualurile olimpice: programul de concurs, ceremonia de deschidere şi dea de închidere, decernarea medaliilor, aprinderea flăcării olimpice, depunerea jurămintelor sportivilor şi ale arbitrilor, cât şi intonarea imnului naţional.

Sportivii români care au intrat în competiţia olimpică de la Liberec au fost, la Biatlon, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu, Laurenţiu Daniel Vamanu, Ştefan Alexandru Chiturlea, Alexandra Mihaela Grigoroşcuţa, Orsolya Tofalvi, Diana Maria Salman, Irina Potîngă, la patinaj artistic Sabina Ioana Măriuţa, la sărituri cu schiurile Szilard Gal, Adrian Vornicu, Szilveszter Fulop şi Paul Sabin Corbos, la schi alpin Andrei Culda, Pompiliu Rotilă, Ştefan Claudiu Tudoran, Timea Sule, Ruxandra Puiu, Aliz Fazakas, Vanesa Mihaela Costache şi Peter Sebestyen, la schi fond Tudor Girbacea, George Răzvan Bută, Liviu Timiş Şchiopu, Peter Sara, Iulia Ioana Tigani, Simona Ungureanu, Roxana Petronela Damaschin, Katalin Ferecz, iar la snowboard Andrei Mihai Ghibea.

Ţara noastră a participat la toate ediţiile de vară şi de iarnă ale FOTE, festival care are loc din doi in doi ani, întotdeauna în ani impari. Prima ediţie de iarnă a acestei competiţii olimpice s-a desfăşurat la Aosta, Italia, în anul 1993.

Purtătoarea drapelului României la festivitatea de deschidere a concursului olimpic de la Liberec a fost în această iarnă Irina Potîngă. Ea a ocupat mai întâi locul şase la proba de 10 km individual la biatlon, cu timpul de 40.27,8. Proba a fost câştigata de reprezentanta Germaniei, Laura Danlmeier, cu timpul de 36.43,8. Miercuri, 16 februarie, Irina Potîngă s-a clasat pe locul IV în proba de 6 km sprint, fiind cronometrată cu timpul de 20:12,1. Irina este legitimată la Clubul Sportiv Şcolar din Vatra Dornei şi este considerată o speranţă a biatlonului românesc. Această performanţă realizată de Irina Potîngă reprezintă cea mai bună clasare obţinută până acum de sportivii români prezenţi la Festivalul Olimpic de la Liberec. "Îmi pare foarte rău, deoarece nu am reuşit să urc pe podium, însă acest lucru mă ambiţionează şi sper să reuşesc să cuceresc o medalie importantă în viitorul apropiat”, spune tânăra speranţă.

La patinaj artistic, în cadrul programului individual scurt, reprezentanta României, Sabina Mariuta, a ocupat locul 21.
În lumea sportului mondial, Festivalul Olimpic al Tineretului European este cunoscut si sub titulatura de "Mica Olimpiadă”, întrucât se respectă toate ritualurile olimpice specifice unei ediţii ale Jocurilor Olimpice. Festivalul se organizează o data la doi ani, cu o ediţie de iarnă şi una de vară. România va fi în premieră gazda Festivalului Olimpic al Tineretului European, ediţia de iarnă din 2013, care va avea loc pe Valea Prahovei. "Pentru toţi concurenţii echipei României de la FOTE 2011, această competiţie a reprezentat prima lor experienţă într-un concurs olimpic ce se aseamănă foarte mult cu Jocurile Olimpice de Iarnă şi este o oportunitate extraordinară pentru sportivii români de a concura la cel mai înalt nivel alături de naţiuni din Europa, lidere în sporturile de iarnă”, spun reprezentanţii COSR.

Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Europene (EOC), care a avut loc la Istanbul, a atribuit României găzduirea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din anul 2013, ediţia de iarnă. Întrecerile sportive se vor desfăşura în staţiunile de pe Valea Prahovei: Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Braşov şi Râşnov. Autorităţile locale şi-au luat angajamentul să finalizeze lucrările legate de infrastructura competiţională până la începerea Festivalului Olimpic, în condiţiile în care locurile de cazare oferite de Valea Prahovei acoperă necesarul celor 3.000 de potenţiali participanţi la competiţie. Cu această ocazie, primarul PDL al oraşului Braşov, Gabriel Szilagy, îşi va putea justifica investiţia de 12 milioane de euro în patinoarul olimpic pe care l-a construit anul trecut. Cu toate acestea, va rămâne o problemă legată de transport, în lipsa unui aeroport la Braşov.

"După Jocurile Mondiale Universitare, organizate la Bucureşti în 1981, Festivalul Olimpic al Tineretului European reprezintă prima şi cea mai importantă competiţie olimpică pe care România o va organiza în 2013. Este o onoare pentru noi, dar şi o obligaţie, în acelaşi timp, în final un pariu destul de dificil pe care cu toţii dorim să-l câştigăm. Obţinerea organizării acestei competiţii a fost cea mai uşoară etapă, dar greul de-abia acum începe. Realizarea finală a acestui proiect depinde în mare măsură de suportul din partea comunităţilor locale de pe Valea Prahovei şi în mod special de cel al tinerilor primari care sunt suficient de implicaţi în această acţiune, punctând deja prin prezenţa lor la reuniunea de la Istanbul”, a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. De asemenea, în cadrul Adunării Generale din Turcia, oraşul Utrecht a fost desemnat gazda ediţiei de vară a FOTE 2013.

×