x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Premiile olimpicilor asigurate din accizele percepute la ţigări şi alcool

Premiile olimpicilor asigurate din accizele percepute la ţigări şi alcool

14 Aug 2012   •   20:29
Premiile olimpicilor asigurate din accizele percepute la ţigări şi alcool

Bugetul Ministerului Educatiei a fost majorat cu 12,9 milioane lei pentru acordarea de premii pentru medaliile obtinute de catre delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice, finantarea totala fiind asigurata atat din Fondul de rezerva bugetara, cat si din accizele percepute de stat la tigari si alcool.

Modul de asigurare a fondurilor a fost stabilit prin hotarire aprobata in sedinta de marti a Guvernului.

"Comitetul Olimpic si Sportiv Roman va efectua premierea din suma aprobata din Fondul de rezerva bugetara, din sumele repartizate in 2012 de Ministerul Educatiei, prin Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport, precum si din sumele aflate in sold la 31 decembrie 2011, provenite din taxele si accizele aplicate la nivel national pentru tigarete, tigari si bauturi alcoolice", se arata in actul normativ.

Legea educatiei fizice si sportului 69/2000 stabileste ca ministerul de resort isi asigura sursele pentru finantarea activitatilor sportive inclusiv dintr-o cota de 1% din taxele si accizele aplicate la nivel national pentru tigarete, tigari si bauturi alcoolice.

Cuantumul premiilor acordate pentru medaliile castigate la ultima editie a Jocurilor Olimpice a fost dublat de Guvern, premierul Victor Ponta precizand ca premiul pentru medalia de aur se va ridica la 70.000 euro, cel pentru medalia de argint va fi de 56.000 euro, iar cel pentru medalia de bronz va reprezenta 42.000 euro.

Luni seara, premierul a anuntat ca Guvernul va acorda premii totale in valoare de cinci milioane de euro in urma rezultatelor inregistrate de delegatia Romaniei la JO.

Potrivit legislatiei in vigoare, un titlu olimpic este rasplatit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot in lege se mentioneaza ca aceste sume pot fi dublate, la propunerea presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, lucru care s-a intamplat de fiecare data.

Pe langa medaliati, legea prevede sa fie premiati si ocupantii locurilor 4-6, dupa cum urmeaza: locul 4 - 14.000 euro, locul 5 - 10.500 euro, locul 6 - 7.000 euro. Dupa JO de la Beijing, Guvernul a dublat si premiile pentru locurile 4-6.

×