x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Rivalitate la Vârtop

Rivalitate la Vârtop

de Sorin Anghel    |    03 Feb 2011   •   19:46
Rivalitate la Vârtop

149877-768w5911.jpgSezonul acesta, numărul pârtiilor de schi a crescut mai mult ca niciodată. Asta datorită investiţiilor făcute din bani publici sau fonduri nerambursabile. Au apărut mai multe variante pentru turişti, astfel că acum schiorul român are de unde alege atunci când ceva nu-i convine.

Din păcate, turismul de la noi se face nu în folosul celui care plăteşte, ci al celui care primeşte. În această iarnă a crescut numărul staţiunilor în care schiorii au nevoie de mai multe ski-pass-uri pentru a putea merge cu toate instalaţiile de transport pe cablu. Sinaia şi Azuga sunt cele mai cunoscute exemple, dar situaţia stă la fel la Muntele Mic, Parâng sau Straja. Nici la Arieşeni lucrurile nu stau mai bine, numai că acolo situaţia este ceva mai complicată, din cauza faptului că zona Vârtop, acolo unde se află cele trei pârtii de schi, este la graniţa dintre judeţele Alba şi Bihor.

Pentru cele două teleschiuri se folosesc bilete, în vreme ce la telescaunul cel nou, al bihorenilor, s-a introdus sistem de taxare mo­dern, cu cartelă. Acest lucru îi scoate din sărite pe turiştii care merg la schi în Apuseni. Despre o asociere între cele trei părţi şi o bretea de comunicare cu pârtia de la telescaun nici nu poate fi vorba în acest moment, mai ales că între Arieşeni şi Nucet este o rivalitate uriaşă. Bihorenii sunt mai orgolioşi, pentru că au construcţii mai frumoase decât vecinii din Alba, care fac multe cârpeli.
Vladimir Todea, cel care admi­nistrează pârtia Vârtop 1, prima apărută în zonă, susţine că nu are nimic împotriva unei asocieri cu ceilalţi operatori de cablu. „Trebuie totuşi să vedem care e soluţia tehnică.

Tot ceea ce este acum la Arieşeni mi se datorează, deoarece eu am fost primul investitor, primul nebun, care a băgat bani acolo într-o perioadă în care unii s-au îmbogăţit făcând bişniţă în Turcia, Ungaria sau Serbia. Nu îmi pot da seama dacă au scăzut încasările la teleschi, deoarece avem o iarnă cu foarte puţină zăpadă. Nimeni nu a gândit un proiect unitar, nimeni nu m-a consultat atunci când au construit telescaunul. Pârtia este exact invers decât e normal. O pistă de schi trebuie să fie abruptă în partea superioară şi lină la sosire, pentru ca siguranţa turiştilor să fie sporită”, susţine Todea.

Din păcate, relaţiile sale cu ceilalţi oameni cu putere de decizie nu sunt tocmai bune. Dan Gligor, cel care se ocupă de pârtia Vârtop 2, nu vede telescaunul ca pe un concurent asupra pistei sale care măsoară 400 de metri. „Noi avem o pistă mică, pentru începători. La noi vine lumea să înveţe să schieze, lucru care nu se poate întâmpla în celelalte locuri. Oricum, eu cu Todea n-o să mai lucrez niciodată”, este poziţia celui care susţine că a fost cel care a ridicat primul teleschi de la Arieşeni.

Telescaunul din zona Vârtop se află pe teritoriul administrativ al oraşului Nucet – Bihor. Primarul Nelu Sârghie crede că este destul de complicat să se poată schia cu un singur ski-pass pe toate cele trei pârtii. „E vorba despre o asociere cu doi parteneri privaţi care sunt din alt judeţ. Trebuie să ne gândim la o soluţie, dar e foarte greu de realizat ceva, din cauza birocraţiei. În plus, e nevoie de un studiu prin care să aflăm câţi turişti merg la pârtiile din Alba şi câţi vin la noi”, a declarat Sârghie.

În acest week-end, la Buşteni, la baza pârtiei Kalinderu, are loc Cupa Mondială la Escaladă pe Gheaţă. Acesta este cel mai important eveniment sportiv care va avea loc anul acesta pe Valea Prahovei. Sportivii vor avea de escaladat structuri speciale acoperite cu gheaţă şi menţinute artificial datorită unui sistem adus din Canada. La etapa de la Buşteni vor participa 70 de sportivi din 22 de ţări. Spectacolul poate fi urmărit atât de la faţa locului, cât şi live, pe www.jurnalul.ro!

×
Subiecte în articol: schi express sporturi