x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Rugbyştii neo-zeelandezi pot face dansul haka în continuare

Rugbyştii neo-zeelandezi pot face dansul haka în continuare

17 Mar 2011   •   18:10
Rugbyştii neo-zeelandezi pot face dansul haka în continuare
156774-haka-rugby.jpg

Reprezentativa de rugby a Noii Zeelande a încheiat un acord cu tribul Ngati Toa, deţinătorul drepturilor intelectuale ale dansului Haka, pentru a face în continuare acest ritual înaintea meciurilor.

Dansul, intitulat "Ka Mate", datează de la începutul secolului al XIX-lea, când şeful războinic al tribului maori Ngati Toa, Te Rauparaha, a scăpat cu viaţă după ce a fost hăituit de inamicii săi. În 2009, Guvernul neo-zeelandez a hotărât să acorde tribului respectiv dreptul de proprietate intelectuală asupra dansului.

Tribul Ngati Toa, situat în insula din nordul Noii Zeelande, a ameninţat că va transforma dansul într-o marcă înregistrată, lăsând să se întrevadă posibilitatea unei bătălii juridice înaintea Cupei Mondiale, care se va desfăşura în această ţară în lunile septembrie şi octombrie.

Însă, Federaţia Neo-Zeelandeză de Rugby (NZRU) a anunţat, joi, că a ajuns la un acord cu tribul Ngati Toa, pentru a menţine tradiţia echipei naţionale. "All Blacks efectuează dansul Ka Mate de peste 100 de ani şi acesta are un loc special în istoria şi cultura echipei", a declarat directorul general al federaţiei, Steve Tew.

×
Subiecte în articol: video rugby sporturi