x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Senzaționalul Tadej Pogacar câștigă Giro d'Italia la debut

Senzaționalul Tadej Pogacar câștigă Giro d'Italia la debut

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2024   •   21:41
Senzaționalul Tadej Pogacar câștigă Giro d'Italia la debut
Sursa foto: Hepta

Slovenul Tadej Pogacar a câștigat categoric Giro d'Italia la debutul său. El și-a păstrat avantajul incontestabil în clasamentul general după cea de-a 21-a și ultima etapă de duminică de la Roma. Slovenul a câștigând cu cea mai mare diferență în clasamentul general din 1965 încoace.

Ciclistul în vârstă de 25 de ani de la UAE Team Emirates purta tricoul roz al liderului încă din etapa a doua, după primul dintre cele șase succese de etapă, și a terminat cursa ceremonială de 125 km de plat de duminică în siguranță în pluton, în timp ce Tim Merlier a câștigat etapa.

Merlier (Soudal-Quick-Step) l-a depășit pe italianul Jonathan Milan (Lidl-Trek), belgianul câștigând a treia sa etapă. Milan a revenit în frunte pentru sprintul grupării după ce a căzut în ultima tură în jurul Orașului Etern.

Milan, câștigător a trei etape, câștigă clasamentul pe puncte al sprinterilor, în fața australianului Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), care a terminat al treilea în ultima etapă.

Pogacar a terminat la nouă minute și 56 de secunde în fața columbianului Daniel Martinez (BORA-Hansgrohe), iar Geraint Thomas din Țara Galilor (Ineos Grenadiers), al doilea clasat anul trecut, a ajuns la 28 de secunde în urma sa, pe locul trei în clasamentul general.

Slovenul a adaugă titlul din Giro la cele două triumfuri din Turul Franței din 2020 și 2021 și a făcut-o în stil, dovedind exact de ce fusese favorit înainte de cursă.

Câștigătorul de anul trecut și compatriotul său sloven, Primoz Roglic, a fost absent din cursă, alături de Remco Evenepoel și Jonas Vingegaard, dar nimic nu îi poate lua din meritele lui Pogacar în Italia, care are acum ca obiectiv Turul Franței.

Pogacar a preluat cu adevărat controlul în etapa a șaptea, câștigând contratimpul individual în fața lui Filippo Ganna și extinzându-și avansul la peste două minute și jumătate. A urmat o nouă victorie în etapa următoare.

Ganna și-a luat revanșa în următorul contratimp, dar Pogacar a continuat să mărească diferența față de rivalii săi, iar în etapa a 15-a victoria în Giro era ca și obținută când slovenul a câștigat a patra sa etapă și a pus trei minute în plus între el și Thomas.

Pogacar a câștigat următoarea etapă, afectată de condițiile meteo, și nu a avut milă în penultima zi, când a mers singur și a câștigat cea de-a șasea etapă, consolidându-și astfel poziția de lider, cu un avans în clasamentul general nemaiîntâlnit în aproape 60 de ani în Giro.

Slovenul a câștigat, de asemenea, clasamentul cățărătorilor și s-a putut relaxa în ultima zi, în care s-a bucurat de prima sa plimbare pe străzile capitalei italiene, știind că este câștigătorul Giro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Tadej Pogacar Giro d'Italia