x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Cazul Halep schimbă regulile WTA. Apare un „clasament special"

Cazul Halep schimbă regulile WTA. Apare un „clasament special"

de Redacția Jurnalul    |    21 Mar 2024   •   01:00
Cazul Halep schimbă regulile WTA. Apare un „clasament special"
Sursa foto: Hepta

WTA a început o revizuire a regulilor sale, care ar putea face ca jucătoarele achitate de infracțiuni de dopaj sau cărora li s-a redus suspendarea să revină în viitor în circuit cu "clasamente speciale", a declarat miercuri, pentru Reuters, organismul de conducere al tenisului feminin.

Schimbarea regulilor este luată în considerare după cazul foarte mediatizat al Simonei Halep, care a revenit marți la Miami Open cu un wildcard, după ce interdicția de dopaj de patru ani a româncei a fost redusă la nouă luni de către cea mai înaltă instanță sportivă.

Spre deosebire de cazurile de accidentări grave sau de concediu de maternitate, jucătorii interziși pentru infracțiuni de dopaj nu beneficiază în prezent de clasament protejat la revenire și sunt adesea nevoiți să își refacă întreaga carieră de la zero.

„Am început un proces de revizuire a acestei reguli, deoarece credem că este oportun să o luăm în considerare", a declarat un purtător de cuvânt al WTA pentru Reuters prin e-mail.

„Calendarul precis pentru orice potențială schimbare a regulii și implementarea ulterioară a acesteia va depinde de feedback-ul primit de la membrii noștri.”

Câștigătoare de Grand Slam la Wimbledon și Roland Garros, Halep a fost suspendată în octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat - un medicament interzis care stimulează producția de globule roșii - la US Open-ul din acel an.

Jucătoarea de 32 de ani a mai fost acuzată de o altă infracțiune anul trecut, din cauza unor nereguli în pașaportul său biologic al sportivilor, o metodă concepută pentru a monitoriza diferiți parametri sanguini în timp pentru a descoperi un potențial dopaj.

Dar Halep, care a negat cu tărie acuzațiile care i se aduc, a fost autorizată să revină în activitate după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis că suspendarea sa ar trebui redusă la nouă luni, o perioadă pe care o executase deja.

Ea a fost învinsă miercuri cu 1-6, 6-4, 6-3 de spaniola Paula Badosa în runda inaugurală de la Miami.

Deocamdată, Halep, care nu este clasată, va trebui să se bazeze pe wildcard-uri pentru a participa la cele mai mari turnee, dar acest lucru s-ar putea să nu se dovedească prea dificil pentru fostul număr unu mondial, care se afla în top 10 înainte de suspendare.

Cu toate acestea, britanica Tara Moore, fostul număr unu mondial la dublu, a declarat la începutul acestei luni pe X, fostul Twitter, că s-ar putea să îi fie mai greu să își relanseze cariera după ce a fost exonerată de încălcarea regulilor antidoping.

"Este grozav că @Simona_Halep reușește să se repună pe picioare atât de repede. Păcat că nu este la fel pentru mine și pentru alte jucătoare care au fost exonerate și care nu sunt atât de sus pe totem", a spus Moore, care se afla pe locul 77 în carieră la dublu în iunie 2022, când a fost forțată să se retragă din activitate timp de 19 luni după ce a picat un test antidoping.

„WTA are nevoie de o regulă conform căreia, dacă o jucătoare este găsită nevinovată sau neglijentă, să primească cel puțin o protecție (în clasament)", a adăugat jucătoarea de 31 de ani, care a fost exonerată de dopaj în decembrie anul trecut, după ce a dovedit că sursa testului său pozitiv a fost carnea contaminată.

Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (PTPA) a salutat demersul WTA de a lua în considerare o modificare a regulilor.

„Timpul și oportunitățile pierdute nu pot fi niciodată recuperate pe deplin", a declarat directorul executiv al PTPA, Ahmad Nassar.

„Prin urmare, PTPA susține ca jucătorii exonerați de infracțiuni de dopaj să fie eligibili pentru un clasament special la revenirea lor în circuit.

„Am solicitat o astfel de regulă în trecut și salutăm luarea ei în considerare acum."

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: simona halep wta reguli clasament special