x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Sinaia / Zbor cu placa în Valea Dorului

Sinaia / Zbor cu placa în Valea Dorului

de Sorin Anghel    |    09 Feb 2009   •   00:00
Sinaia / Zbor cu placa în Valea Dorului

Cel mai important concurs de snowboard al iernii – Try to Fly Tour – a debutat în week-end la Sinaia, acolo unde sute de turişti s-au înghesuit la te­le­sca­u­nul din Valea Dorului. Coada la îmbarca­re a fost atât de lungă, încât pentru o ur­ca­re trebuia să aştepţi mai mult de o oră.



Pentru că la Poiana Braşov, Predeal şi Azuga condiţiile de schi nu erau dintre cele mai bune, iar la Buşteni nu dă bine să mergi pentru că nu are cine să-ţi admire schiurile "carfuri" şi geaca pe care ai dat "douăj dă milioane", toată lumea s-a adunat în acest week-end la Sinaia. O aglomeraţie aşa de mare nu le-a mai fost dat să trăiască teleferiştilor nici măcar în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Iar dacă ninsorile ce vor urma nu vor fi suficient de consistente încât să resusciteze sezonul de schi în celelalte staţiuni, trebuie să ne aşteptăm la aceeaşi aglome­raţie în fiecare week-end.

CONDIŢII BUNE, DAR DEGEABA
În această iarnă, stratul de zăpadă din Valea Dorului este mult mai consistent decât în sezoanele precedente. Teleferic Prahova a montat parazăpezi care îm­piedică viscolirea zăpezii, astfel că acum toate pârtiile se prezintă excelent. Pe Va­lea Soarelui, coborârea este o adevărată plăcere, mai ales că pista acum este bine delimitată şi nu mai poţi să te trezeşti că ai ajuns cu schiurile într-o zonă imposibilă. În plus, parcă şi panta este mult mai bună, gradul de înclinare fiind unul constant şi numai bun pentru începători.

Şi pe pârtiile desenate paralel cu linia te­le­sca­unului totul era perfect, dar parcă tra­seul e prea scurt, aşa că toată lumea a fugit pe varianta din dreapta, unde era un adevărat furnicar. Dar, degeaba se pre­zintă zăpada bine. Totuşi, entuziasmul îţi dispare în momentul în care ajungi la sosire şi observi o coadă imensă la îmbarcare, unde trebuie să mai aştepţi cel puţin o oră ca să urci în telescaun. Bineînţeles că mai există şi alte variante. Să mergi la teleschiul de pe Scândurari, să urci pe jos pârtia, lucru pe care l-au făcut mulţi, să faci schi de tură sau să participi la Try to Fly Tour, cel mai important eveniment de free-style al acestei ierni.

PARTICIPARE-RECORD
Etapa de la Sinaia a adunat la start 47 de concurenţi, astfel că cei prezenţi la Mountain Dew Try To Fly Tour au avut parte de multe trick-uri reuşite şi aplauze din partea spectatorilor care părea fugiţi de la ora de mate. Celor doi membri ai juriului, Ciprina Popescu şi Tudor Cristea, nu le-a fost deloc uşor să aleagă cele mai bune trick-uri pentru că toţi riderii, fie că au concurat pe snowboard sau pe schiuri, au fost la înălţime, atât la propriu, cât şi la figurat.

Beneficiind de o aterizare "amortizată" de Big Air Bag, riderii au încercat să execute cele mai complicate trick-uri existente în snowboarding sau în schi. Astfel, publicul a putut admira câteva Indy airs sau sărituri de 720 de grade, sărituri care de obicei nu prea se văd pe la noi. Premiile speciale au fost obţinute de Oana Tăutu (Best Babe), Sebastian Mesată (Best Youngblood) şi Gheorghe Avram (Best Ski). La "amatory", clasamentul a arătat astfel: Mihai Popa, Matyas Albert Nagy şi Botand Bakos, în vreme ce la secţiunea "pro" s-a impus Elod Gyorgy, urmat de Vlad Voinescu şi Adolf Gheorghelah.

Cei care au concurat sâmbătă şi nu au urcat pe podium mai au o şansă. Sunt aşteptaţi la Tabăra Mountain Dew în Poiana Braşov la Cabana Postăvaru. Începând de mâine, acolo se porneşte Try to Fly Camp, locul perfect pentru antrenament în vederea etapelor ce vor avea loc la 14 februarie (Cabana Postăvaru) şi 21 februarie (Bucureşti – Parcul Tineretului).

SPECTACOL LA BUŞTENI

La Buşteni a avut loc în week-end etapa finală din cadrul Cupei Mondiale la Esca­ladă pe Gheaţă. Aşa cum era de aşteptat, austriacul Markus Bendler, care a concurat pentru Clubul Alpin Român, a câştigat şi această etapă la proba de dificultate, el fiind urmat în clasament de rusul Alexei Dengin şi coreeanul Hee Yong Park. La fe­mi­nin s-a impus rusoaica Maria To­lo­konina, în vreme ce urmă­toa­rele două poziţii au fost ocupate de ita­lianca An­ge­lina Rainer şi cehoaica Lucie Hrozova.

Evenimentul de la Buşteni a fost organizat cu sprijinul primăriei din localitate şi al Jeep. Participanţii la concurs s-au arătat mulţumiţi de condiţiile create la con­cursul care tocmai s-a încheiat şi au anunţat publicul şi organizatorii că vor lua parte şi la ediţia de anul viitor, când sperăm că spectacolul oferit de competitori va fi cel puţin la fel de antrenant ca şi cel de anul acesta.

Coada de la telescaun îţi aduce aminte de blocajele de pe DN 1
Iulian Cozma/www.mountainguide.ro


Câştigătorii şi-au primit premiile chiar pe rampa de pe care şi-au luat zborul

×