Au trecut mulţi ani de când Vatra Dornei nu a mai avut pârtiile deschise în luna martie. De acest lucru au profitat cei care la începutul acestei săptămâni au luat parte la Campionatul Naţional al Monitorilor de Schi din România. Evenimentul poate fi considerat o adevărată reuşită, mai ales pentru faptul că nici unul dintre concurenţi nu a plecat dezamăgit de ceea ce a găsit în Bucovina. Rolul de gazdă a revenit în 2011 Şcolii de Schi Euroski din Vatra Dornei. Un rol care i s-a potrivit perfect!
Probele de schi alpin şi snowboarding s-au ţinut pe pârtia Parc, acolo unde s-au adunat câteva sute de curioşi. Încântaţi de evoluţia fiecărui instructor de schi, spectatorii au dat „sfoară prin ţară”, astfel că seara, când s-au ţinut schiul sincron şi demonstraţiile, asistenţa a fost una neaşteptat de numeroasă. Vinul fiert şi muzica au creat o atmosferă în care toată lumea s-a simţit ca la o adevărată petrecere pe pârtie. Instructorii din Cavnic – Maramureş au impresionat cu momentul prezentat în nocturnă, atunci când au coborât pârtia spectaculos, având cu ei şi un cărucior pentru bebeluş.
Câştigători au fost declaraţi însă dornenii de la Euroski, care au beneficiat şi de un foc de artificii. „Le mulţumim tuturor celor care au venit la Vatra Dornei pentru acest eveniment. Ne bucurăm că nu au fost probleme şi toată lumea a fost mulţumită”, a spus Petru Grigoraş, director Euroski. Pentru localnici, Campionatul Naţional al Monitorilor de Schi a fost prilej de reîntâlnire cu întrecerile de schi. „N-am mai avut de foarte mulţi ani o competiţie aşa de frumoasă. Zăpada a ţinut cu noi şi acest lucru ne bucură foarte mult. Ne gândim ca anul viitor să organizăm o altă competiţie. Vrem să facem un concurs al teleferiştilor, la care să participe angajaţi ai societăţilor care fac transport pe cablu în România”, a declarat Virgil Dranca, administratorul teleschiurilor de pe pârtiile Parc din Vatra Dornei. Instructorii care au urcat pe podium s-au ales cu premii constând în produse electronice, accesorii pentru schi şi snowboard, haine şi cărţi din Colecţia Jurnalul Naţional. Foarte mulţi dintre participanţi au venit la Vatra Dornei mai mult pentru manşa a treia, aşa cum i-au spus petrecerii ce a avut loc în restaurantul Hotelului Călimani.
Cel mai bun timp al concursului a fost obţinut de Ana Maria Predeleanu, care a beneficiat de schiuri pregătite de sora sa, Iulia Crăciun, componentă a lotului naţional de schi alpin. La masculin, Bogdan Gligor, din Arieşeni, a fost cel mai bun. În spatele succesului său nu stau doar ceara şi schiurile pe care le-a folosit, ci şi cele două blonde cu care s-a afişat la Vatra Dornei. „M-am antrenat foarte mult pentru acest concurs. Îmi pare bine că mi-am păstrat titlul. Anul viitor vreau să revin în competiţiile de schi alpin. Sunt foarte hotărât. Vreau ca la vară să merg să mă antrenez în Chile sau Argentina”, mărturiseşte Gligor.
Printre cei care au urcat pe podium la Vatra Dornei se numără Doina Narea, şefa instructorilor din ţara noastră, Iulian Crăciun (Predeal), Vali Dobre (Sinaia), Oana Poenar (Cavnic) sau Valentin Huda (Straja). În proporţie de 90%, ediţia de anul viitor a Campionatului Naţional al Monitorilor de Schi din România va avea loc la Straja. O decizie finală nu a fost luată încă, dar hunedorenii şi-au exprimat public intenţia de a organiza acest eveniment.
La sfârşitul acestei săptămâni, autorităţile locale din Vatra Dornei vor inaugura pârtia Veveriţa. Aceasta beneficiază de zăpadă artificială, nocturnă şi teleschi monopost. Preţul unei călătorii este de 4 lei.