Partea de est a ţării tremură de frica codului galben instituit ieri de Administraţia Naţională de Meteorologie, în vreme ce sudul şi vestul ţopăie de fericire după ce stratul de zăpadă de pe pârtii s-a îngroşat simţitor.
În sfârşit, România a primit o ninsoare serioasă, astfel că stratul de zăpadă de pe pârtii permite din nou practicarea sporturilor de iarnă. Cele mai bune condiţii pentru schi şi snowboard sunt în staţiunile de pe Valea Jiului, dar şi la Sinaia în Valea Dorului.
BĂNĂŢENII ŞI OLTENII
Rânca, Straja, Parâng, Râu de Mori, Muntele Mic şi Semenic. Aceasta este lista cu staţiunile în care a nins foarte mult în ultimele zile. Administratorii pârtiilor nu au dat cu piciorul la ce le-a dat Dumnezeu şi ieri s-au apucat să prepare zăpada, astfel că turiştii care vor urca în aceste condiţii pe munte vor avea parte de cele mai bune condiţii. “A nins foarte mult în ultimele zile, astfel că stratul de zăpadă proaspătă are o grosime de 70 de centimetri. Cu siguranţă că vor urca mulţi turişti la Rânca”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont din judeţul Gorj. Veşti la fel de bune au venit şi din Parâng, acolo unde se poate schia până la staţia de jos a telescaunului, lucru care se întâmplă doar de câteva ori pe sezon. Accesul în staţiune se face numai pe cablu, preţul unei călătorii fiind de 8,5 lei. Drumul forestier care trece pe lângă Hotel Rusu este blocat din cauza nămeţilor. La Straja este “Raiul Schiorilor”!!! La intrarea în staţiune, la baza pârtiei Constantinescu, stratul de zăpadă proaspătă are o grosime de 30 de centimetri, în vreme ce sus, pe Mutu, se poate schia în condiţii şi mai bune. “Am bătut toate pârtiile, iar de astăzi aşteptăm ca staţiunea să fie plină. Urmează o perioadă foarte importantă pentru noi, deoarece elevii intră în vacanţă de astăzi şi vor urca împreună cu părinţii ca să schieze în Straja”, a spus Alin Părău, de la Cabana Montana. La “Platoul Soarelui” toate locurile sunt ocupate până la 20 februarie. “Totul este rezervat la noi. Teleschiul va funcţiona zi de zi pentru că toţi cei care vin la noi vor să schieze”, a precizat Valentină Hudă, administratorul pârtiei şi a cabanei. Condiţii la fel de bune pentru schi şi snowboard sunt şi la Râu de Mori, staţiune în care se ajunge de pe drumul dintre Haţeg şi Caransebeş.
VALEA DORULUI, RAIUL BUCUREŞTENILOR
Pe Valea Prahovei lucrurile nu stau la fel de bine ca pe Valea Jiului. Dar chiar şi aşa se poate schia. La Buşteni, pârtia Kalinderu este practicabilă datorită stratului consistent de zăpadă artificială, în vreme ce la Azuga şi la Predeal instalaţiile de transport pe cablu sunt în “şomaj tehnic”. La Sinaia, în Valea Dorului, nu s-a putut schia deloc ieri din cauza condiţiilor atmosferice deosebit de rele. A nins foarte mult, astfel că stratul de zăpadă troienită ajungea în unele locuri şi la 80 de centimetri. Teleferic Prahova a pus ratracurile în funcţiune, astfel că pârtiile se vor prezenta astăzi în condiţii excelente.
Accesând secţiunea Camere Live de pe www.jurnalul.ro, puteţi vedea în timp real ceea ce se petrece la Bucureşti, Olimp, Sinaia, Azuga, Poiana Braşov, Buşteni, Bâlea Lac, Arieşeni, Piatra Neamţ, Şuior, Predeal, Straja, Băile Harghita, Semenic, Cavnic, Băile Homorod, Parâng, Vatra Dornei, Borşa, Pasul Tihuţa, Mamaia, Braşov şi Craiova.
Risc de avalanşă la Bâlea Lac
Riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, a urcat la gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, ceea ce face aproape imminentă producerea de avalanşe din cauza stratului de zăpadă de 206 centimetri din zonă. Salvamontiştii avertizează turiştii că traseul principal de creastă şi traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine sunt în continuare închise. Rămân deschise doar traseele până la 1.500 de metri altitudine, pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata, Ghiţu şi în masivul Iezer-Păpuşa. Turiştii care intenţionează să pătrundă pe traseele încă deschise au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnă, respectiv lopată, sondă de avalanşă, dispozitiv radio de căutare în avalanşă, colţari, pioleţi şi corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Cei care îşi vor petrece sejurul la cabane apropiate de golul alpin sunt sfătuiţi să nu încerce să urce în zonele periculoase.Citește pe Antena3.ro