x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Culoar pentru Bradley Wiggins

Turul Franţei: Culoar pentru Bradley Wiggins

de Sorin Anghel    |    19 Iul 2012   •   15:53
Turul Franţei: Culoar pentru Bradley Wiggins

Calvarul rutierilor a luat sfarsit ieri, dupa ce au trecut linia de sosire la Peyragudes, o statiune montana ce dispune de 60 de kilometri de partii pentru schi alpin. Vara, turisti au parte de zboruri cu parapanta, drumetii, alpinism si pescuit.

Etapa a 17-a a cuprins cinci catarari. Dintre acestea, cea mai grea a fost cea de la Port de Bales, la 1.755 metri altitudine. Evident, toata atentia a fost indreptata catre Bradley Wiggins, purtatorul tricoului galben, si Vincenzo Nibali, singurul care ar mai fi putut sa-l deranjeze pe britanic. Italianul n-a reusit sa recupereze din intarzierea pe care o are fata de liderul clasamentului general, ba chiar a ramas in urma si a pierdut orice sansa de a mai castiga Marea Bucla. Wiggins a iesit din Pirinei cu un avans de 2 minute si 41 de secunde fata de rutierul de la Liquigas si nu mai poate pierde tricoul galben.

Primul britanic ce castiga Turul Frantei nu ar fi ajuns in aceasta situatie daca la start s-ar fi aflat oameni precum Alberto Contador sau Andy Schleck. Limitele rutierului de la Sky s-au vazut si ieri, atunci cand coechipierul sau de lux, Christopher Froome, aflat pe pozitia a doua in clasamentul general, a avut ocazia sa atace pe ultima catarare, dar a incetinit pentru a-l ajuta pe "marele' Wiggins. Froome a demonstrat ca aportul sau la victoria celui ce poarta tricoul galben este unul urias. De altfel, in sezonul viitor, rutierul va concura pentru o alta echipa, anuntandu-si inca de pe acum intentia de a castiga Marea Bucla. Wiggins are acum tricoul galben pe el, insa imaginea sa a fost serios sifonata dupa etapa desfasurata ieri.

Victoria de etapa i-a revenit lui Alexandro Valverde. Rutierul de la Movistar a facut o cursa nebuna, pornind de unul singur pe ultima bucata a traseului. Ritmul sau a fost atat de aprins incat nici oamenii cu pretentii nu l-au putut ajunge din urma. Tejay Van Garderen a ramas cu tricoul alb, destinat celui mai bun rutier cu varsta sub 25 de ani.

Azi este randul sprinterilor
De astazi, Marea Bucla devine boierie. Etapa a 18-a, programata intre Blagnac si Brive-la-Gaillarde, pe o distanta de 222,5 kilometri, nu reprezinta altceva decat un moment de respiro pentru oamenii care vor cauta sa-si demonstreze valoarea la contra-timpul individual programat maine, intre Bonneval si Chartes. In Brive-la-Gaillarde vom avea parte din nou de un sprint masiv din partea oamenilor care au venit in Turul Frantei doar pentru a-si trece in palmares victorii de etapa. Miza de acum o reprezinta tricoul verde. Startul se da din Blagnac, un centru important la nivel european in ceea ce priveste industria aerospatiala. Localitatea este intr-o continua expansiune, numarul locurilor de munca crescand de la an la an. Anul viitor, aici se va deschide un muzeu aeronautic, unde vor fi expuse avioane din toate timpurile. La etapa de astazi va asista si presedintele Frantei, Francois Hollande.

×