Catararile sunt farmecul fiecarei editii din Marea Bucla. Anul acesta insa nu doar varfurile spectaculoase din Pirinei sau din Alpi sunt spectaculoase, ci si orasele care gazduiesc sosirile din fiecare etapa. Astazi, caravana Turului Frantei a ajuns la Lourdes, loc de pelerinaj pentru 6 milioane de oameni in fiecare an, veniti sa vada unul dintre cele trei locuri din lume unde s-a aratat Fecioara Maria.
In fiecare seara, la ora 21:00, are loc o procesiune la care participa pelerinii. Atunci se recita sfantul Rozariu in mai multe limbi. Turistii pot merge si la bazinele cu apa binecuvantata. O baie acolo este semn al spalarii de pacate si o dovada a credintei in puterea vindecarii de boli. La Lourdes slujesc si doi preoti din Romania, Mihai Perca si Valerian Enascut, care servesc si drept ghizi pentru romanii care vin in pelerinaj la poalele Pirineilor.
In Franta, doar Parisul are mai multe hoteluri. Turismul reprezinta baza economiei aici. Suvenirurile sunt o adevarata afacere. De la galeti, umbrele, sepci si tricouri pana la gresie sau tapet, totul este branduit cu numele orasului. Nu este genul de localitate in care se stinge lumina la ora zece seara. Ba din contra. Noaptea, circulatia automobilelor este inchisa in centrul orasului pentru a le permite carciumarilor sa-si intinda terasele cat mai larg. Acolo o sa-i vezi mereu pe englezi cantand, dupa ce ziua s-au plimbat in liniste la Grota Massabielle.
Ciclismul are si el minunile sale, iar una dintre ele s-a petrecut exact la Lourdes. Thor Hushovd, campion mondial, un sprinter veritabil, a castigat o etapa dificila, in care s-a pedalat pe Col d’Aubisque – 1.709 metri altitudine. El si-a adjudecat victoria dupa ce in ultimii kilometri a recuperat intarzierea pe care o avea fata de francezul Jeremy Roy. "Sunt dezamagit. Mi-am dorit foarte mult sacastig, dar nu am reusit. Asta e. Am dat totul', a declarat Jeremy Roy. In momentul in care a trecut linia de sosire, Hushovd a facut semn catre tricoul pe care il poarta, acela de campion mondial, vrand astfel sa arate ca este cel mai bun.
Favoritii si-au "revenit'. Dupa spectacolul de la Luz Ardiden, ei au pedalat impreuna, fara sa atace. In aceste conditii, Thomas Voeckler a ramas cu tricoul galben. Singura schimbare semnificativa in clasamentul general a fost produsa de Philippe Gilbert, care a urcat acum pe locul al 9-lea.
Maine se va pedala din Saint-Gaudens pana la Plateau de Beille. Aceasta este ultima cursa care are loc anul acesta in Pirinei. Rutierii vor avea de mers 168,5 kilometri. Catararea de pe ultimii kilometri va fi una cu grad maxim de dificultate. Acolo, in 2007, Alberto Contador l-a invins pe danezul Rasmussen.