Primul viraj al circuitului Sakhir, unde se desfăşoară ultimele teste pentru pregătirea sezonului 2014 de Formula 1, va purta numele lui Michael Schumacher, septuplul campion mondial la Formula 1, aflat acum în comă artificială într-un spital din Grenoble, în urma unui accident la schi în Franţa.
Anunţul a fost făcut de directorul circuitului din Bahrain, citat de Focus.
"Este un mare privilegiu că-l putem onora, cu sprijinul familiei lui Schumacher, pe cel mai bun pilot din istoria Formulei 1, pe cineva apreciat şi iubit de poporul din Bahrain", scrie şeicul Zayed Al Zayani într-un comunicat al Bahrain International Circuit (BIC), care va sărbători, la 6 aprilie, într-o cursă nocturnă, a zecea aniversare a primului Grand Prix de Formula 1 în Bahrain.
"Încă de la prima sa cursă în 2004, Schumacher a devenit o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care iubesc sportul în regatul nostru, aşa că este normal să-i aducem un astfel de omagiu", a adăugat şeicul.
Schumacher este în comă de la 29 decembrie 2013, în urma accidentului suferit în staţiunea Meribel. Veştile despre starea sănătăţii sale nu sunt deloc bune, mai ales că s-au împlinit deja două luni de când acesta este menţinut în comă artificială. Medicii au anunţat că demarează procesul de trezire treptată din comă, dar revista germană Focus este cea care a adus vestea proastă că nu sunt semne încurajatoare în urma acestor încercări.
Fostul campion în vârstă de 45 ani s-a lovit puternic cu capul de o piatră în timp ce schia în compania fiului său şi a unui grup de prieteni la Meribel. La internarea în spitalul din Grenoble, el avea leziuni craniene ''difuze şi serioase'', iar medicii au decis să-i inducă o comă artificială.
Unii neurologi sunt de părere chiar că este puţin probabil ca după atât timp Schumacher să se refacă total, scrie csbnews.com.
Managerul de comunicare al familiei Schumacher, Sabine Kehm, a declarat, într-un comunicat, că “Michael este tot în faza trezirii treptate” şi că această fază “poate dura mult timp”. Numai că, din ordinul familiei, spitalul sau managerul de comunicare oferă informaţii cu picătura despre starea sănătăţii campionului, pentru a-i proteja dreptul la intimitate.
“Nu sună deloc bine”, este de părere Tipu Aziz, profesor de neurochirurgie la Oxford University, care nu are legătură directă cu cazul Schumacher, dar vorbeşte din experienţă. “Faptul că nu s-a trezit încă arată că traumatismul este extrem de sever şi că o refacere totală este improbabilă”, apreciază specialistul.
Aziz explică faptul că dacă nu începi să obţii câteva semnale pozitive, deja totul devine îngrijorător, adăugâd că medicii lui Schumacher probabil realizează tomografii în mod regulat, pentru a căuta ceva semne de activitate cerebrală, deşi astfel de semne sunt greu de detectat atunci când pacientul este încă sedat.
Pilotul german s-a impus la primul Grand Prix desfăşurat în Bahrain, în 2004, la volanul unui monopost Ferrari, în timpul sezonului în care a câştigat al şaptelea şi ultimul titlu mondial. El a ocupat locul doi pe acest circuit în 2006.