Forul fotbalistic european a stabilit forma de desfășurare și calendarul celei de-a treia competiții europene intercluburi, nou-înființata UEFA Europa Conference League UECL), care va debuta în vara anului viitor. Am spus că este o „masă a săracilor” pentru că în această competiție țările puternice vor trimite echipa clasată pe locul 7 în campionat. De exemplu, în acest moment, Spania ar trimite în UECL pe Granada, Germania pe Hoffenheim, Anglia pe Sheffield United, iar Italia pe Hellas Verona. Posibilitatea disputării unor meciuri cu echipele mari este doar în cazul unei calificări în grupele de la „masa bogaților”, Champions League. În rest, trebuie să ne mulțumim cu meciuri cu echipe de nivelul nostru, din Cipru, Slovacia, Slovenia, Azerbaidjan, Belarus sau Bulgaria, cu speranța ca pe viitor să mai urcăm câteva trepte în clasamentul coeficienților UEFA. Ținta este locul 15, însă pentru asta trebuie ca 2-3 ani echipele românești să aibă un parcurs de excepție ca să depășim Cehia, Cipru, Grecia, Elveția, Serbia, Croația, Suedia, Norvegia, Israel, Kazahstan, Belarus, Azerbaidjan și Bulgaria. În acest moment, România ocupă locul 28, cu o poziție mai sus față de vara trecută, datorită parcursului bun al CFR-ului în grupele Europa League.
Anul acesta va fi ultimul în care România va mai trimite echipe în preliminariile Europa League. De anul viitor vom participa doar în cea de-a treia competiție europeană intercluburi. Istoricul deciziei de înființare a acestei competiții vine din presiunile exercitate la UEFA de cluburile mari, în special de Real Madrid, care au considerat că este sub demnitatea lor să se deplaseze în Belarus, Azerbaidjan sau Kazahstan. Au cerut reorganizarea Champions League în așa fel încât echipele mici să nu mai aibă acces așa ușor în grupe. Mai mult decât atât, au amenințat forul european că-și vor organiza propria competiție, o Super-Champions League, cu cele mai puternice 16 echipe ale Europei (primele 3 clasate în Spania, Anglia, Italia, Germania și primele două din Franța și Portugalia). O astfel de situație ar fi însemnat o imensă lovitură atât pe plan financiar, cât și ca imagine. Veniturile din televizări ar fi scăzut dramatic în lipsa unor echipe ca Real, Barcelona, Bayern, PSG sau Liverpool. UEFA nu a avut încotro și a creat o competiție în care aceste echipe mari nu vor ajunge niciodată să joace. De altfel, marile echipe nici în „Divizia B”, Europa League, n-au prea jucat decât sporadic, doar când au prins un umilitor loc 3 în grupele Champions League și au fost „nevoite” să continue în primăvara europeană fără prea mare tragere de inimă în UEL. Nici miza calificării directe în grupele UCL nu e una importantă deoarece ele oricum sunt calificate direct.
Ținta României: locul 15
Totuși „masa săracilor” poate avea și partea ei bună. Având în vedere că punctajul pentru clasamentul coeficienților este același în toate cele trei competiții și faptul că echipele românești vor avea adversare echipe relativ apropiate ca nivel. Însă va fi nevoie de câteva sezoane foarte bune în UECL cu cel puțin 3 echipe calificate în primăvară ca să depășim cele 13 țări din fața noastră.
Final 8 în Champions League și Europa League
În aceeași ședință, UEFA a stabilit și cum se vor desfășura finalurile de sezon ale Champions League și Europa League. Liga Campionilor s-a oprit în faza optimilor de finală, însă patru partide din retur au rămas nedisputate: Manchester City - Real Madrid (în tur 2-1), Bayern - Chelsea (3-0), Juventus - Lyon (0-1) și Barcelona - Napoli (1-1). Acestea se vor juca pe terenul primelor echipe, fără spectatori, pe 7 și 8 august. După aflarea celor patru echipe calificate, acestea se vor alătura celorlalte patru calificate, care au apucat să joace ambele manșe în luna martie: Atalanta, RB Leipzig, Paris Saint-Germain și Atletico Madrid.
Cele opt echipe vor participa la un turneu tip „Final 8” găzduit de Lisabona. Se vor trage la sorți perechile din „sferturi”, care se vor disputa în patru zile consecutive (12-15 august), semifinalele vor avea loc pe 18 și 19 august, iar finala se va desfășura pe 23 august. Capitala Portugaliei pune la dispoziție două stadioane: Estadio da Luz, al echipei Benfica, și Jose Alvalade, stadionul lui Sporting. În acest moment nu se pune problema prezenței spectatorilor în tribune, însă UEFA nu exclude ca, în anumite condiții, un număr de norocoși să fie totuși prezenți pe stadion.
Ianis Hagi speră la o nouă minune cu Rangers
Și Europa League va urma același model ca și Champions League, cu deosebirea că Germania va fi gazda turneului „Final 8” în patru orașe: Gelsenkirchen, Köln, Duisburg și Düsseldorf. Până atunci, însă, trebuie stabilite echipele care vor ajunge la acest turneu final. Una din ele, echipa lui Ianis Hagi, Glasgow Rangers, trebuie să răstoarne rezultatul din meciul tur, 1-3, de pe teren propriu, cu Leverkusen. Cum ambele echipe vor fi în august după perioade fără meciuri oficiale, este posibil ca Rangers să reușească o minune.
28 este locul României în ierarhia UEFA. Astfel, Liga 1 trimite campioana în preliminariile Champions League, iar locurile 2, 3 și câștigătoarea Cupei, în preliminariile UECL.
Spania, Anglia, Germania, Italia trimit primele patru echipe direct în grupele Champions League, următoarele două în Europa League, iar echipele clasate pe locul 7, în Europa Conference League.
Doar primele 15 țări în clasamentul coeficienților UEFA vor trimite echipe în Europa League.
Singura posibilitate ca România să aibă o echipă în Europa League este ca echipa campioană să ajungă în play-off-ul Champions League în urma a trei tururi preliminare.