x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Victorie "inghetata"

Victorie "inghetata"

20 Aug 2004   •   00:00
Victorie "inghetata"

Tricolorii si-au respectat obiceiul deprins de 12 ani incoace si au inceput preliminariile pentru Mondialul din 2006 cu o victorie. Nu a fost un meci chiar usor cu Finlanda, dar sclipirea lui Mutu a facut diferenta.

PAUL ANDONE, CATALIN FAINISI

Stadionul Giulesti a fost plin miercuri seara, lumea dorind sa fie alaturi de tricolori la acest nou start.

TACTICA. Numai in pielea selectionerului Iordanescu sa nu te afli, lista lunga a indisponibililor dandu-i mari batai de cap. "Generalul" incearca mutarea-surpriza, titularizandu-l pe Caramarin pe flancul stang al liniei de mijloc, distribuindu-i in centru pe Dica si Radoi. In defensiva, oamenii lui Lucescu de la Sahtior sunt toti trei titulari, lui Stoican, Barcauan si Rat fiindu-le "alipit" stelistul Ghionea. In atac, clasic, Mutu si Danciulescu. La prima vedere pe lotul finlandez surprinde absenta starului Forsell, tinut la hotel de un puternic virus stomacal. Rasuflam mai usurati, dar "vulpoiul" Litmanen da fiori prin pasele sale.

DECISIV. In prima repriza, tricolorii lasau senzatia ca nu isi gasesc locul pe teren. Dica a facut schimb de posturi cu Caramarin, Rat era o umbra a fundasului din meciul cu Germania, iar Lobont a dat fiori la iesirea gresita din minutul 26, cand Johansson a trimis in transversala. In atac, tricolorii au aparut sporadic in fata portii lui Niemi, doar ocazia lui Danciulescu si loviturile libere ale lui Mutu fiind de retinut. Dupa pauza, Mutu isi aduce aminte de ce i se spune "Briliantul" si transforma impecabil o lovitura libera, iar tricolorii se descatuseaza. Intrarea lui Cernat i-a destabilizat pe finlandezi, dar "Diamantul" a ratat ocazia meciului, singur cu Niemi. Muurinen il trimite in teren pe Eremenko, iar argintul viu de provenienta sovietica obtine eliminarea lui Barcauan si rateaza o ocazie uriasa. Este eliminat si Vayrynen, iar Florentin Petre aduce golul izbavitor. Penalty-ul finlandez semnalizat de asistent trece neobservat. E victorie. Dar o victorie "inghetata", desi afara au fost 25 de grade. In urma raman cuvintele lui Bogdan Lobont: "Am avut noroc la bara finlandezilor. Finlanda este o echipa care poate pune probleme oricui".

"Sper sa mai marchez"

Adrian Mutu n-a mai marcat la "nationala" de pe 18 februarie, in victoria cu 3-0 impotriva Georgiei. El este bucuros ca Romania a inceput cu dreptul campania de calificare la Mon-dialul din 2006.
MIHAI IGIROSANU

  • Jurnalul National: Adi, cum e sa dai gol pentru Romania dupa 6 luni?

    Adrian Mutu: Ma bucur ca am inscris si sper sa continuu cu gol la echipa nationala. Acest meci a fost un nou inceput pentru mine si pentru aceasta generatie. Victoria ne-a dat speranta si incredere. Orice inceput este greu, dar avem trei puncte importante.

  • A fost un meci destul de greu...

    In fotbal, diferente valorice prea mari intre echipe nu mai exista. Sa nu va asteptati la meciuri usoare nici cu Macedonia, nici cu Andorra. Daca echipele nu au o tehnica prea buna, atunci au disciplina tactica.

  • Cum a fost fara Chivu si Pancu?

    Suntem bucurosi ca jucatorii care au intrat astazi i-au suplinit cu succes pe cei absenti. Echipa Romaniei are resurse si poate merge mai departe. Multumesc mult publicului minunat!

    OBSERVATOR

    Mircea Lucescu a fost miercuri in Romania, dar nu a venit la stadion, preferand sa urmareasca partida dintre Romania si Finlanda la televizor. "Il Luce" s-a intalnit dupa victoria "tricolorilor" cu elevii sai de la Sahtior, Razvan Rat, Cosmin Barcauan si Flavius Stoican, impreuna cu care a plecat, spre dimineata, la Donetk, unde pregateste partida retur de la FC Bruges, din turul III preliminar al Ligii Campionilor. De asemenea, Mircea Lucescu si-a manifestat ingrijorarea cu privire la accidentarea lui Flavius Stoican, care a suferit miercuri seara o entorsa.

    FELICITARI

    Pentru Florentin Petre, victoria cu Finlanda a fost una magica, mai ales ca micutul mijlocas dinamovist a reusit al doilea gol al "tricolorilor". "Mi-as dori ca finlandezii sa le faca surprize cehilor si olandezilor, asa cum ne-au facut noua", a declarat Petre, care a fost felicitat de fiul sau, Patrick. "Fiul meu imi tot spune ca nu-i place de mine, ca doar alerg si nu dau gol, ca Danciulescu sau Niculescu. In seara asta insa i-am facut o bucurie si sper sa mai marchez, sa-l fac sa ma placa si pe mine", a incheiat, in gluma, capitanul lui Dinamo.

    REMIZE

    Tricolorii au debutat miercuri seara in preliminariile CM 2006, dar nici adversarele sale nu au stat degeaba. In celalalt meci al grupei 1, Macedonia a invins cu 3-0 Armenia si momentan este lider. In schimb, Cehia a remizat la Praga, 0-0, cu campioana europeana Grecia, iar Olanda a facut egal, 2-2, in deplasare, cu Suedia. Pentru acestea din urma a fost insa vorba despre partide amicale. Ultima infruntare a reprezentativei lui Karel Bruckner cu selectionata elena avusese loc chiar in semifinalele turneului din Portugalia si se incheiase nefericit pentru cehi, cu eliminarea de la Euro si accidentarea capitanului Nedved. In linii mari, si acum jocul a avut aceeasi desfasurare: cehii au dominat, dar defensiva grecilor a functionat la fel de bine ca la competitia europeana. Si Olanda a ales sa joace un amical cu o echipa pe care o intalnise si la Europene, Suedia. Pentru proaspatul antrenor Marco van Basten, a fost meciul de debut pe banca tehnica a "portocalelor". Suedezii au condus cu 1-0, dar olandezii au revenit prin doua goluri marcate de Sneijder (17) si Van Bommel (43). Ibrahimovici a stabilit insa rezultatul final la 2-2, in minutul 69. Olanda si Cehia se vor intalni pe 8 septembrie, la Amsterdam, in primul mare duel al grupei 1. (Delia Gomoescu)
  • ×
    Subiecte în articol: sport