x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Să vină Halouinul, inima să-mi crape!

Să vină Halouinul, inima să-mi crape!

de Luiza Moldovan    |    31 Oct 2010   •   00:00
Să vină Halouinul, inima să-mi crape!
Sursa foto: /Reuters
Ne arde de tradiţii de doi lei, ne scălămbăim de bună voie, ne autoviolăm cu voioşie şi ne prefacem că ne e bine
Am auzit la "O dată-n viaţă", emisiu­nea de pe TVR 1, un argument solid pentru adoptarea cu entuziasm a tu­tu­ror inepţiilor pe post de tradiţie ve­ni­te de peste lac. Cică din respect pen­tru cultura occidentală, să adop­tăm şi noi sărbătorile lor, că ei ne res­pec­tă pe noi şi atunci să-i respec­tăm şi noi pe ei. O, da! Ne respectă pe toa­te părţile. Şi atunci, dacă tot ne res­pectă ei pe noi, doamna de la TVR 1 zice că să-i respectăm şi noi pe ei şi să le culegem tradiţiile, aplicându-le la Mioriţele noastre. Be-he-heee! Mi­nuneişăn!

Sunt de acord. Nu ştiam io ce-i lipseşte lu' "Valentin" de februarie ca să fie fericit. Un "Halouin" verita­bil, de sfârşit de octombrie, scos direct din cuptorul tradiţiilor care trec oceanu' pe bandă rulantă, din res­pect, nu-i aşa, pentru cultura america­nă, vecină şi prietenă.  Da, da, da! Vreau "Halouin"! Cică au început să um­ble puştii îmbrăcaţi scary pe la uşile oamenilor şi le sună la clopoţel fără să ţină seama că poate în casă se află vreunul lăsat de Băsescu fără nimic în casă. Ce să facă un om normal, din înfometata Românie, când se trezeşte la uşă cu ditamai tineigării puşi pe făcut gălăgie? Soluţia nu­mă­ru' unu: să le dea talonul de pensie şi s-o ţină ca Moromete ("n-am, da­că
n-am, n-am, de unde să-ţi dau eu dacă n-am?"), soluţia număru' doi: să nu le dea talonul de pensie şi să-i tri­mi­tă înapoi la sănătoasele lor origini, cu vestimentaţia lor tâmpită cu tot.

"Valentin" din februarie, ăla care-ţi umblă la buzunare şi ţi le deşartă prin magazine pe motiv c-aşa se vede dragostea la om, e un dobitoc. "Halouinul" din octombrie e încă şi mai cretin ca el.

Un kitsch apocaliptic acoperă călduros tradiţia ro­mâ­nească. Ne vopsim replicile cu vorbe luate de-a gata de la alţii şi copiem ca oligofrenii tot ce ne cade-n cale; rupţi în cur, ne arde de tradiţii de doi lei, ne scălămbăim de bună-voie şi nesiliţi de nimeni, ne autoviolăm cu voioşie şi ne prefacem că ne e bine.
Dacă ne obligau să le adoptăm inepţiile lor lipsite de orice sens şi tot nu le ieşea mai bine!


Citiţi şi:
Sărbătoare cu tematică horror
Din bar în bar naţia serbează dovleacul    
Petreceri spooky şi popocorn din partea

×
Subiecte în articol: reportaj