x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 5 idei de activități pentru copiii supradotați

5 idei de activități pentru copiii supradotați

19 Oct 2023   •   17:16
5 idei de activități pentru copiii supradotați
Sursa foto: Pexels

A avea un copil supradotat este visul oricărui părinte, însă, pe măsură ce el va crește, vor apărea nenumărate provocări, pentru că educarea lui îi va forța limitele. Părinții trebuie să fie foarte atenți la evoluțiile copilului și să încerce să-i stimuleze potențialul. Un copil supradotat trebuie motivat și stimulat în permanență, pentru a-și menține curiozitatea. El își va da seama relativ repede de direcția pe care vrea să o urmeze, de regulă, în perioada adolescenței, dar până în acest punct, misiunea unui părinte va fi dificilă, pentru că va trebui să-i găsească activități potrivite.

Iată 5 idei de activități pentru copiii supradotați:

 

Cursuri extrașcolare

 

Curiozitatea este una dintre trăsăturile definitorii ale copilului supradotat, iar aceasta poate fi alimentată cel mai bine cu ajutorul unor cursuri extrașcolare. Poate că va avea anumite interese sau va fi preocupat de orice este nou pentru el, iar cursurile din afara școlii îl pot ajuta să învețe mai mult despre ceea ce îl preocupă ori îl vor sprijini să-și descopere pasiunea. Dacă, spre exemplu, va avea înclinații deosebite spre engleză, un curs îl va ajuta să învețe mult mai mult și mai repede decât la școală. Mulți părinți de copii supradotați au impresia că ei își vor descoperi singuri drumul sau că vor studia pe cont propriu ceea ce îi interesează, însă ei au nevoie să fie ghidați și puși pe calea potrivită.

 

Lecturi din aria lui de interes

 

Orice părinte care identifică înclinația copilului său supradotat va trebui să i-o alimenteze, punându-i la dispoziție cărți sau reviste din aria lui de interes. Astfel, dacă un copil este pasionat de fizică, de exemplu, părinții îi pot cumpăra biografii ale fizicienilor celebri. Întotdeauna trebuie avut în vedere faptul că și un copil supradotat  are nevoie de activități recreative, iar lecturile din această categorie pot fi relaxante și interesante, în același timp.

 

Activități creative

 

Pentru majoritatea copiilor, joaca este principala activitate, însă un copil supradotat se poate plictisi dacă aleargă în parc sau se dă pe tobogan, astfel că părintele va trebui să ia în calcul să-i ocupe timpul liber cu diverse activități creative, cum ar fi pictura, construirea de machete și figurine sau orice activitate care îi va stimula imaginația. 

 

Vizitați muzee și expoziții

 

O activitate excelentă pentru un copil supradotat este vizitarea de muzee și expoziții. Potrivit GoStudent, acestea sunt oportunități extraordinare de învățare, dar și de relaxare. Copilul va afla lucruri noi și interesante, care îi vor stimula gândirea.

 

Călătorii în locuri interesante

 

Evident, orice copil va fi fericit să meargă la mare în vacanță, dar dacă ai un copil supradotat, va trebui să te gândești să-i faci călătoria mai deosebită, să introduci în program și vizitarea unor locuri interesante - acvarii sau situri istorice aflate în apropiere. De asemenea, este o idee excelentă să faceți cât de des posibil excursii în natură. Pentru el va fi interesant să afle cum s-au format munții sau peșterile ori de ce există lacuri pe vârful munților.

 

Foto: Pexels

×