x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Aula Magna a Academiei Române. Transplantul Renal în „UMF Carol Davila”, 37 de ani de experiență

Aula Magna a Academiei Române. Transplantul Renal în „UMF Carol Davila”, 37 de ani de experiență

25 Iun 2017   •   13:42
Aula Magna a Academiei Române. Transplantul Renal în „UMF  Carol Davila”, 37 de ani de experiență

Miercuri, 28 iunie, ora 10:30, Aula Magna a Academiei Române va fi gazda unui eveniment de o deosebită însemnătate pentru medicina și cercetarea științifică medicală românească. Transplantul Renal în Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila” - Centrul Pentru Uronefrologie și Transplant Renal Institutul Clinic Fundeni din București - 37 de ani de experiență.

O istorie de 37 de ani. O desăvârșire a experienței și a profesionalismului în medicina românească, într-una dintre cele mai complexe specialități medicale:UROLOGIA. Un segment distinct al acestei specialități, Transplantul Renal, o adevărată revoluție a cercetării științifice medicale a sfârșitului de secol XX, a reprezentat totodată începutul redării unei noi șanse reale la viață pentru mii de pacienți.

De la primul transplant reuşit al unui rinichi la om, de la donator în viață, efectuat în România în anul 1980, care se poate identifica cu profesionalismul și abnegația unui remarcabil medic, prof.dr. Eugeniu Proca a fost nevoie de doar 17 ani pentru a dezvolta acest procedeu chirurgical, trecând într-o nouă etapă .

Astfel, în 1997 se atinge performanța efectuării transplantului renal și cu grefe obținute de la donatori aflați în moarte cerebrală și, prin noua lege a transplantului de organe, au urmat două decenii în care am asistat împreună la dezvoltarea urologiei în particular și a medicinei și cercetării științifice în general.

Cu siguranță că, începuturile acestei excepționale reușite, precum și continuitatea acesteia își vor păstra ecourile  în istoria medicinei și cercetării științifice românești și, într-un mod cu totul special, în rândul tuturor acelora pentru care, transplantul renal realizat fie, cu grefă de la donator în viață, fie de la donator în moarte cerebrală, a reprezentat o a doua șansă la viață.

În acest context  aniversar, Universitatea de Medicină și Farmacie  “Carol Davila” București și Centrul Pentru Uronefrologie și Transplant Renal Institutul Clinic Fundeni vă invită, miercuri, 28 iunie 2017, ora 10:30, în  Aula Magna a Academiei Române să parcurgem împreună filele istoriei  de 37 de ani ale Transplantului Renal în România. Academicianul Ioanel Sinescu, Rector al UMF “Carol Davila” alături de alte personalități ale medicinei românești vor creiona prin Simpozionul Transplantul Renal în „UMF  Carol Davila”-37 de ani de experiență- întreaga istorie a acestui procedeu chirurgical performant în urologia românească. 

×